USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.95

Хто з інтернет-провайдерів готовий відключити російські соцмережі

16 Травня 2017 22:42
Президент Петро Порошенко видав революційний указ, яким ввів в дію рішення РНБО про заборону роботи в Україні ряду російських компаній, зокрема, «Яндекса», Mail.ru, соцмереж "ВКонтакте" і "Однокласники". Проти них обмеження будуть діяти три роки.

Однак експерти в думках розійшлися: багато хто вважає, що в реальності виконати указ буде складно і доступ до сайтів у користувачів залишиться, пишуть Вести.

У рішенні РНБО під заборону потрапили компанії в Mail.Ru Group (володіє поштовиком mail.ru, соцмережами «ВКонтакте» і «Однокласники») і «Яндекс», а також пов'язані з ними послуги та компанії-«дочки» в Україні. Так, наприклад, бухгалтерська програма 1С заборонена, зі слів секретаря РНБО Олександра Турчинова, оскільки з її допомогою Росія могла здійснювати кібершпигунство. Згідно з документом, на території України будуть заблоковані активи компаній, обмежено або припинено виконання торгових і фінансових операцій. Також українським установам і компаніям заборонили користуватися їх товарами і послугами.

Для звичайних користувачів інтернету заборона означає блокування доступу до зазначених ресурсів. Всі вони входять в топ-20 найпопулярніших в Україні інтернет-ресурсів, які щодня відвідують мільйони користувачів. Наприклад, за даними Gemius, тільки в «Однокласники» щодня заходять більше 5 млн українців. Указ вступає в силу з моменту його опублікування офіційними виданнями, а це, за законом, може відбутися протягом 15 днів, тобто до 1 червня.

Виконання завдання щодо фізичного обмеження доступу користувачів до цих ресурсів поклали на українських інтернет-провайдерів.

Однак в Інтернет-асоціації України стверджують, що здійснення такого блокування на даний момент неможливо технічно.

«Станом на сьогодні це неможливо виконати. Для цього провайдерам може знадобитися час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміна топології мережі», - заявляє голова Олександр Федієнко.

Думки самих провайдерів розділилися. Одні кажуть: відключимо сайти протягом тижня, інші, що поки навіть не можуть зрозуміти, наскільки це, в принципі, реально технічно.

Так, співвласник великого інтернет-провайдера "Тріолан" Володимир Сидоренко сказав, що для початку його компанія повинна зрозуміти, наскільки це взагалі «технічно підйомно». «Тому що якщо ми не зможемо цього зробити, то тут хоч закони, хоч не закони, а як це зробити?» - пояснює він.

А ось найбільший національний оператор «Укртелеком» відзвітував, що вже почав підготовку до відключення російських сайтів. Як розповів нам директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов, роботи вже розпочаті і, за попередньою оцінкою фахівців, вони продовжаться від декількох днів до тижня.

Своєю чергою, український оператор мобільного зв'язку "Київстар" в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що працює виключно в правовому полі України, на даний момент вивчає указ президента і готує технічні можливості його реалізації, утримавшись від інших деталей.

Другий за величиною мобільний оператор "Vodafone-Україна" також заявив агентству про готовність виконати рішення про санкції, однак не зміг розповісти жодних подробиць.

Є і провайдери, які вже закрили доступ до сайтів, повісивши оголошення: «Доступ заблокований згідно з указом президента».

Тим часом в українському офісі соціальної мережі "ВКонтакте" заявляють, що будуть захищати інтереси своїх користувачів і партнерів, а також вказують на свою аполітичність.

"Ми, команда VK, завжди обходили політику стороною. Вважаємо, що Інтернет не має меж. Ми захищали і будемо захищати інтереси всіх наших користувачів і партнерів", - написав начальник відділу комунікацій українського офісу "ВКонтакте" Влад Леготкін в соцмережах.

Він вказав, що VK - найпопулярніша соціальна мережа в Україні, за його даними, щомісяця цей ресурс відвідують 16 млн жителів країни.

Також користувачам VK з України прийшло повідомлення наступного змісту:
У повідомленні пропонують обійти блокування за допомогою низки способів - використання спеціальних розширень, за допомогою заміни DNS-сервера чи використання анонімних браузерів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Клічко Показати IP 17 Травня 2017 00:02
Не буде янденкса,не буде пробок
Лучанин до Клічко Показати IP 19 Травня 2017 19:39
В браузері включаєте (ставите галочку) VPN-заходьте собі і котистуйтесь і контактами,і в однокласниками,і Яндексом! І ніяких проблем!Все працює!
Іван Показати IP 17 Травня 2017 00:31
Наша сім'я, як і будь-які нормальні люди, безумовно, проти агресії з боку Кремля. І в Росії є безліч нормальних людей, багато з яких просять пробачення у нас за цю агресію. Вже багато років певні українські можновладці та "вчьоние" переслідують нашу сім'ю, у зв'язку з чим ми живемо в рідній Україні гірше, ніж на чужині, і добитися правди та справедливості не можемо із-за кругової поруки можновладців, кишенькових судів тощо, а підтримують нас, не дають нам тут загинути, російські колеги-вчені. То як нашій сім'ї бути з усим оцим?
вася до Іван Показати IP 17 Травня 2017 07:44
коментар було видалено
777 до Іван Показати IP 17 Травня 2017 08:52
А можна подокладніше?
вася Показати IP 17 Травня 2017 01:12
Я так поняв скоро повернемось в мезозойську єру.Скоро заборонять дихати бо зі сторони Росії до нас повітря теж надходить
ДЖЕК Показати IP 17 Травня 2017 09:25
Хай краще ЛИТОВСЬКІ МАШИНИ ЗАБОРОНЯТЬ,а не яндекс якійсь
Нік до ДЖЕК Показати IP 17 Травня 2017 15:54
а чим тобі мішають литовські машини? на голові стоять???
до джека жаби Показати IP 17 Травня 2017 12:07
Жаба душить що навіть на машину на литовських номерах не можеш заробити, а люди їздять?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus