USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк не інвестує в сонячні батареї через їхню тривалу окупність

27 Травня 2017 11:09
Замінити вуличне освітлення в обласному центрі, аби воно працювало лише акумулюючи сонячну енергію – надто затратно. Саме тому в місті віддають перевагу світлодіодним лампам, у яких менший термін окупності.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 25 травня.

Депутати, зокрема, розглядали питання енергозбереження у місті. Депутат міськради Юлія Дацюк цікавилася, чи задумувалися у Луцьку над тим, аби для вуличних ліхтарів використовувати сонячну енергію, і чи не варто працювати в цьому напрямі. У відповідь на це начальник відділу з енергозбереження департаменту економічної політики Луцької міської ради Костянтин Патракеєв пояснив, що, на жаль, впровадити це у місті надто дорого.

«Такі заходи реально впровадити або на грантових пілотних проектах, або там, де немає нормального енергозабезпечення, у місцях, куди недоцільно тягнути лінію електропередач. Якщо підрахувати, скільки коштує такий світильник, акумулятори, як часто ці панелі треба обслуговувати, мити, захищати від вандалів, від птахів – то виходить надто дорого. Ми мали один проект серед громадських ініціатив, але коли вийшли на стадію реалізації – відмовилися. Після розрахунків поставили світлодіодні ліхтарі. Сонячні панелі мають довгий термін окупності. Якби ми мали стару мережу з лампами розжарювання і їх збиралися міняти - тоді так. А сьогодні не надто енергоощадні світильники ми міняємо на світлодіодні», - зауважив він.

До слова, каже він, розглядали варіанти використання сонячних панелей, приміром, у басейнах комунальних закладів для підігріву води. Але після підрахунків з’ясували, що звичайний тепловий насос дасть більший ефект, аніж сонячні колектори, у яких термін окупності 30 років. А за цей час, додає Паракеєв, треба буде вже їх міняти.

Він зауважив: такі затратні заходи, не беруться розраховувати і фахівці НЕФКО, з якими в Луцьку співпрацюють вже не перший рік. Вимоги кредитів і грантів цієї програми – аби термін окупності був не більше 7-8 років
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus