USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Над Волинню повисла Грозова Оленяча Повня. Наступна – через 9 років

5 Липня 2020 16:14
Липнева місячна повня, що осяяла небо Волині зранку 5 липня, як і червнева, супроводжувалась напівтіньовим місячним затемненням, однак із території України його видно не було.

Напівтіньове місячне затемнення, яке через видимість нічного світила начебто у сірій хмарі чи димці ще називають «грозовим місяцем», стало третім затемненням в одному сезоні затемнень, що загалом уже є унікальним явищем. Наступний такий коридор затемнень відбудеться аж у 2029 році. Тож липнева повня 2020 року набула максимальної фази на Волині 5 липня о 07:44 за київським часом. Округлий місячний диск розташований у сузір’ях Козерога і Стрільця, неподалік від Юпітера та Сатурна.
Повний місяць липня називають Оленячим, оскільки у цей період у самців оленів відбувається щорічний ріст нових рогів. Також липневу повню величають «Громовою», «Сінною», «Місяцем Самців».
А ось затемнення Оленячого Місяця українці, на жаль, спостерігати не могли. Натомість астрономічне явище могли бачити мешканці Північної і Південної Америки, країн Західної Африки, південно-західної Європи та Нової Зеландії.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ОЛЕНЯЧИЙ МІСЯЦЬ»: ЛУЧАНИ СПОСТЕРІГАЛИ УНІКАЛЬНЕ МІСЯЧНЕ ЗАТЕМНЕННЯ

Оленяче місячне затемнення - третє затемненням в одному сезоні затемнень. Сезоном затемнень, який триває від 31 до 37 днів, називається один із двох періодів в році, коли, власне, ці затемнення й відбуваються. Здебільшого, на один сезон припадає два затемнення. Але трапляються винятки з правил, яким і стало третє, липневе напівтіньове затемнення 2020-го року. Така ж ситуація мала місце й у 2018, а наступного разу воно повториться через 9 років, у 2029.

Увага! Фотографії можуть містити художню обробку, тому не претендують на звання стовідсотково документальних!

Текст та фото Вікторії Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 6 Липня 2020 14:06
Вікторія - це одна з небагатьох авторів у волинських ЗМІ, яка змушує мене постійно оновлювати стрічку в очікуванні зоряних новинок. Настільки щиро, як вона, про це не пише ніхто. Видно, що людина любить своє заняття. Дякую ВН за такого журналіста!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus