USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«НеВконтакті»: як антиросійські санкції вплинуть на волинський бізнес

19 Травня 2017 09:53
З початком дії санкцій проти російських компаній волиняни не лише втратили доступ до російських соцмереж, пошуковиків та поштових сервісів. Адже обмеження суттєво вплинуть і на окремі сегменти бізнесу, які працювали з сервісами, що тепер «поза законом».

16 травня Президент України Петро Порошенко увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) про введення санкцій проти російських компаній. Серед них – соцмережі ВКонтакті, Однокласники, компанії Яндекс, 1С, Dr. Web, Kasperskiy.

«Заборонити інтернет-провайдерам надавати послуги доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів Mail.ru і соціальних ресурсів ВКонтакте і Однокласники», - йдеться в рішенні. Санкції будуть діяти три роки.

Окрім того, стало відомо про санкції проти компаній Яндекс і 1С. У санкційний перелік потрапили і відомі російські телеканали і інтернет-компанії РБК, ТВ Центр, ВГТРК, НТВ Плюс і Зірка, а також антивірусних компаній Лабораторія Касперського і DrWeb. Загалом – до 500 юридичних осіб та близько 1300 фізичних.

Провайдери вже заявили, що через санкції українцям варто очікувати на здорожчення абонплати за інтернет, адже компанії будуть змушені закупити додаткове обладнання.

За добу рішення ввели в дію і вже 17 травня провайдери заблокували доступ для своїх клієнтів до вищезгаданих ресурсів. Щоправда, ці заборони можна з легкістю подолати шляхом підміни VPN. Відтак, в день блокування ВКонтакте стала найпопулярнішим інтернет-ресурсом в Україні, встановивши новий рекорд – 18 мільйонів відвідувачів за добу.

Важливість блокування російських соцмереж складно переоцінити – саме через небажання надавати російським спецслужбам дані адміністраторів проукраїнських спільнот під час Майдану втратив свої акції в компанії засновник «ВКонтакте» Павло Дуров. Вочевидь, після зміни власників (ними стала Mail.ru Group) знайшли більш компромісну фігуру, яка готова до співпраці.

Рядових користувачів, які звикли і до піратського аудіо, вільного доступу до порно та, зрештою, звичайного спілкування, блокування ВК засмутило. Проте, акцентуючи увагу на заборону доступу до ВК та Однокласників, поза увагою суспільства залишились інші сервіси, які увійшли до «чорного списку». Для прикладу, російська компанія «1С», яка спеціалізується на дистрибуції, підтримці і розробці комп'ютерних програм і баз даних ділового та домашнього призначення. Саме її продукцію використовують більшість підприємств для подання податкової звітності.

Бухгалтерія

Представники компанії кажуть, що заборона використання продукції не буде стосуватись приватного бізнесу, а лише державних і бюджетних установ. Сервіс, яким вони будуть користуватися, буде обраний на основі тендера. Держпідприємства змінять систему 1С на альтернативну протягом року.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини в ДФС у Волинській області підтвердили цю інформацію та зазначили, що поки чекають додаткового розпорядження про те, на що замінити російський 1С. Хоча сама структура це ПЗ не використовує.

Начальник відділу обліку та звітності Луцької міської ради Світлана Горай каже, що у їх відділі для звітності використовували систему 1С з 2002 по 2015 рік включно. Проте, з 2016 року, як і чимало інших держструктур, перейшли на вітчизняну розробку – «Парус».

Посадовець зазначає, що хоч нове ПЗ їх задовільняє, проте рішення від 1С на деяких ділянках бухобліку було зручнішим в користуванні та значно простішим в роботі.

«Дуже шкода, що немає для бюджетних установ уніфікованого, єдиного програмного забезпечення для звітності і обліку. Бухгалтерам було б набагато легше, якби всі користувались визначеною одною системою», - нарікає Світлана Горай.

Начальник відділу бухгалтерського обліку, господарського забезпечення – централізованої бухгалтерії Волинської ОДА Марія Свінцицька каже, що у їх відомстві користуються тим же «Парусом». З її слів, не зважаючи на чутки про те, що компанія насправді є російською, розробник не потрапить під санкції, адже для цього нині немає підстав. Разом з тим, окремі компанії групи вже потрапили під санкційний список, хоча на офіційному сайті компанії цю інформацію заперечують.

Проте, в одній із чималих бюджетних установ області на умовах анонімності бухгалтери розповіли, що вони використовують 1С, який відтепер – поза законом. На що переходитимуть поки не знають, проте альтернативу шукають вже зараз. Адже програмне забезпечення потрібно попередньо замовити, налаштувати та адаптувати при потребі.

Що стосується волинського бізнесу, то відмовлятись від розробки 1С, здебільшого, не планують – використовувати його вони можуть на законних підставах. Про це, зокрема, розповіли джерела у волинській філії ПрАТ «Глорія-Імпекс». Відтак, бізнес «голосує гаманцем», не поспішаючи відмовлятись від ПЗ, за ліцензію та обслуговування якого виклали чималі кошти.

Онлайн-бізнес: хто виграє, а хто – втратить

Волинянин, співзасновник компанії Seoservices Микола Мальчук каже, що рішення про блокування доступу до окремих сервісів та продуктів – це вже другий напад на інтернет-торгівлю за тиждень після зобов’язання наявності касових апаратів для підприємців ІІІ групи, які займаються торгівлею в онлайні товарами, на які надається гарантійте обслуговування.

На думку Миколи Мальчука, рішення про блокування сервісів спеціально «підігнали» під дату підписання ЄС рішення про безвізовий режим з Україною. Бізнес до такого розвитку подій був не готовий, адже блокування почало діяти буквально наступного дня.

В топ-3 рейтингу найвідвідуваніших сайтів України входить Google, Яндекс та ВКонтакте – два з них відтепер поза законом. Натомість, через внесення в санкційний список Яндексу та ВКонтакте чимало українців та волинян, зокрема, втратять дохід та роботу. Так, SMM-спеціалісти, які займались просуванням сторінок в соцмережах, а також спеціалісти з контекстної реклами Яндекс.Директ.

«В Луцьку є агентство найбільше в західному регіоні, яке займається контекстною рекламною. На цьому тижні отримали сертифікат Яндексу, для цього їздили на семінари, збори, навчання. Це не за рік робиться, аби стати офіційним представником. А зараз в них забрали це право», - каже Микола Мальчук.

Блокування Яндексу змінить і політику ціноутворення на ринку контекстної реклами. Адже працює система за принципом аукціону - хто запропонує більшу ціну, той отримає кращу рекламну позицію. А після закриття цілого рекламного майданчику, ціни на сервісі-конкуренту Яндекс.Директу – Google AdWords, суттєво зростуть.

Проте, є й ті, хто від блокування радше виграє, ніж програє. Зокрема, торгівельні майданчики, такі як Zakupka.com та Prom.ua.

«Від цього виграють такі майданчики, бо людям треба буде десь розміщувати товари, і це явно не дошка оголошень має бути», – каже Микола Мальчук. Але й тут не без складнощів: зокрема, той же Prom мав поштові скриньки від Яндексу, який тепер заборонений. Відтак, багатьом компаніям прийдеться перереєстровувати корпоративну пошту, що може призвести до втрати частини клієнтської бази.

Проте, це далеко не повний список тих, хто постраждає через санкції. Луцький інтернет-маркетолог, засновник компанії «Ukr-Media» (проекти Evrikak pl, ru, com) Олег Артишук каже, що через відмінності в алгоритмах формування пошукової видачі між Google і Яндекс, ті, хто раніше орієнтувався на видачу пошуковика Яндекса, матимуть проблеми з втратою органічного трафіку. Він також каже про потенційне здорожчення реклами в Google AdWords, а також зауважує, що болючим та відчутним блокування соцмереж стане для тих, хто мав невелику власну справу або підробіток.

«Чимало хто займається манікюром, макіяжем, продає одяг, аксесуари, різні хенд-мейд речі, поступово розвивали власні спільноти ВКонтакте для того, аби рекламувати свої послуги. Їм буде дуже важко, і якщо вони не збережуть зв’язку з постійними клієнтами, змінивши майданчик, то будуть проблеми», – каже Олег Артишук та додає, що інтернет – це не те середовище, де спонтанно можна щось закрити, тому втрати, безперечно, будуть. А серед альтернативних майданчиків для вищезгаданої групи людей він рекомендує соцмережу Інстаграм.

Для багатьох організацій, в тому числі і волинських, ВКонтакте був основним комунікативним майданчиком з клієнтами. Співвласник луцького коктейль-бару «Sky Bar» Денис Бендовський каже, що в спільноті закладу в соцмережі нині близько 7200 користувачів. І вже в перший день блокування стало помітно, як впала відвідуваність сторінки – при середньостатистичному охоплені в 400-500 користувачів, в перший день дії санкцій це число впало до 120.
«Звичайно це повпливає на відвідуваність закладу, особливо під час тематичних вечірок чи виступів артистів, які ми анонсуємо за декілька тижнів заздалегідь. Адже серед вікової аудиторії від 18 до 22 років ВКонтакте був нашим основним піар-майданчиком», - каже Денис та додає, що вихід з ситуації вбачають у популяризації Інстаграм та Фейсбук-спільноти, а також у залученні коштів в зовнішню рекламу.

Замість P.S.

Обмеження роботи з сервісами, які передають персональну інформацію користувачів спецслужбам країни-агресора є хоч і важливим, але спонтанним рішенням. Адже, чому ввести санкції наважились лише зараз, а не три роки тому, коли Росія напала на Україну – невідомо.

Проте, чиновники у високих кабінетах, що в Росії, де блокування доступу розпочалось декілька років тому, що в Україні, не до кінця розуміють, що інтернет – це місце, в якому розчерк пера навіть Гаранта Конституції може не означати рівним чином нічого. Як показує практика, ті, хто хочуть і надалі користуватись санкційними сервісами, будуть це робити в обхід блокуванню сайтів провайдерами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
! Показати IP 19 Травня 2017 10:02
Цьому всьому російському лайну є кращі аналоги, фейсбук, гугл і т. д. Так що не вплине майже ніяк заборона цього рассейського шлаку.
Чому до ! Показати IP 19 Травня 2017 10:55
Чому я маю підлаштовуватися під Ваші смаки? Бо Ви себе вищою расою рахуєте?
ОЛЕГ до ! Показати IP 19 Травня 2017 11:26
ті ДОЛ***Б !!
корінний лучанин до ОЛЕГ Показати IP 19 Травня 2017 11:39
Ви не звертайте на нього уваги.
Ростов Показати IP 19 Травня 2017 10:15
А что есть какие то проблемы ? Не верю
Лопатою до Ростов Показати IP 19 Травня 2017 10:51
А ты только не пропадай в своей землянке под Эрзанью, и заходи на сайт ингода. Ибо каких то особых проблем ты не увидишь, и ничего особенного не дождешся. А вот удар по недавно, и стакой помпой созданным информвойскам рф ии, да ты уже увидел, но и это только начала!
127 Показати IP 19 Травня 2017 10:32
"Провайдери вже заявили, що через санкції українцям варто очікувати на здорожчення абонплати за інтернет, адже компанії будуть змушені закупити додаткове обладнання." Все, аби захистити маленького українця, починаючи з оборонного валу Яценюка.
! до 127 Показати IP 19 Травня 2017 10:59
Ось дивись, що виходить. На початок 2014 року Україна янночкою и його "камандой кравасісь": 1. БУЛА ЗАЛИШЕНА БЕЗ АРМІЇ. 2. БУЛА ЗАЛИШЕНА БЕЗ ЗОЛОТОВАЛЮТНИХ РЕЗЕРВІВ (ІЗ 41 МЛРД. ДОЛ. В ЗВР БУЛО 9 МЛРД.) 3. БУЛА ЗАЛИШЕНА БЕЗ ЖОДНИХ ЗАСОБІВ ДО ІСНУВАННЯ. 4. ДА ЩЕ Й ЯННОЧКА ВЗЯЛА КРЕДИТ У ПУЙЛА НА 15 МЛРД. ДОЛ., ТРИ З ЯКИХ ВПІЛА ВИБРАТИ, І ЩО ЦІКАВО НІ КОПІЙКИ З ЯКОГО В УКРАЇНУ НЕ ПОТРАПИЛО. 5. А СКІЛЬКИ ЛАЙНА НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ ОДЕРЖАЛА УКРАЇНА ЧЕРЕЗ ЦИХ УБЛ*ДКІВ !?! Яночка і К банкротили Україну як могли, та готували її до поділу та здачі пуйлу. А тепер, як не як, АЛЕ АРМІЯ БОЄЗДАТНА, НАРОД УКРАЇНИ ЄДИНИЙ, ЕКОНОМІКА ПРАЦЮЄ, ПОГАНО, АЛЕ ПРАЦЮЄ, І ПРО БАНКРОТСТВО УКРАЇНИ МОВА НЕ СТОЇТЬ ВЗАГАЛІ. Так що з Україною все буде добре, легко не буде, але ми на правильному шляху !!!
... до ! Показати IP 19 Травня 2017 12:34
слухай сюди азараз що краще хоть щось стало? обждрета армія з якої все крадуть, 80% ввп це кредит(за яника було 30) і ти хочеш сказати зараз є якісь засоби для існування? і це все ради безвізу? безвізу за яким ти немаєш права їхати ан роботу!!!!! а в туристыв думааю ы ьтак э 35 эвро на візу!!!!!
... до 127 Показати IP 19 Травня 2017 12:36
ось вам і де зарита собака, все аби знвоу здерти з людей кошти на якесь примарне обладннаня
Бухгалтер Показати IP 19 Травня 2017 11:10
Шановні, "Парус" теж під санкціями! Читайте уважно список ЮО, до яких застосовуються санкції! (http://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/00/40/30/6f76b8df9d0716da74bb4ae6a900d483_1494864914.pdf)
Користувач до Бухгалтер Показати IP 19 Травня 2017 11:56
В санкції попали лише деякі юрособи що причетні до Парус, так як колись в дев'яностих було СП. Санкції на саме ПО ніхто і не накладав. Навіщо це писати?
Лучанин Показати IP 19 Травня 2017 11:42
Все зроблено не думаючи. Якби людям дали час, щоб вони свій бізнес могли перенести на фейсбук, чи в іншу соц. мережу, тоді це було б правильно. А так, якщо вже зразу на наступний день велика кількість провайдерів почали блокувати російські соц. мережі - це не правильно, на мою думку. Заблокували - правильно, але потрібно дати людям час.
Оруел Показати IP 19 Травня 2017 12:09
Як красиво, під гаслами боротьби з ненависним агресором, підкручуються гайки. Канал Шустера, Ера, популярні соцмережі, поштові і пошукові сервіси, за церкву взялися і тишина та спокій. Шарікови хавають патріотичну риторику, гнівно обурюються на тих хто думає інакше - що в принципі і потрібно. В один прекрасний день, всі проснуться в країні де без дозволу в туалет не вийдеш, бо будеш оголошений ворогом народу, агентом кремля, зрадником Батьківщини. І не треба буде задіювати навіть державну каральну машину - полчища "патріотичних" швондєрів самі розірвуть тебе на куски. Тим часом цукеркова фабрика вже буде функціонувати в кожному місті країни агресора, але про це ніхто вже знатиме - не буде звідки.
Ковель Показати IP 19 Травня 2017 12:31
"Провайдери вже заявили, що через санкції українцям варто очікувати на здорожчення абонплати за інтернет, адже компанії будуть змушені закупити додаткове обладнання." Брехня. Не вводьте людей в оману якщо не розумієтеся. Це не СОРМ. Це роботи на пару годин адміну і все.
Фигвам Показати IP 19 Травня 2017 18:41
На украинско-белорусской границе: — Цель вашего визита в Беларусь? — Аватарку сменить и статус на «все сложно».
Кулька Показати IP 19 Травня 2017 23:57
Все вірно роблять. Але треба дати людям час на перехід... Хоча з другої сторони у них було три роки ;)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus