USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

П'ять технологічних гігантів, яким пророкують крах у 2018 році

15 Січня 2018 21:13
Uber, Twitter і HTC – відразу навіть не віриться, що ці компанії займають високі позиції в списку технологічних компаній, яким експерти пророкують швидку загибель. І тим не менше, це факт.

Надлишок стартапів, що підживлюється вірусним піаром, пропасними інвестиціями і завищеними очікуваннями – ось характерні риси сучасної IT-індустрії.

Про це йдеться в матеріалі порталу Новое Время.

Деяким компаніям вдається швидко зійти на вершину, а хтось вибудовує свій бізнес роками. І все це може бути перекреслено в одну мить, внаслідок невірної стратегії розвитку, змін на ринку або активізації конкурентів. Звичайно ж, падіння може зайняти роки, і є безліч способів його уповільнити або запобігти. Але також є ряд ознак, які свідчать про те, що компанія підібралася занадто близько до краю прірви і цей рік може стати останнім в її історії.

Видання Ars Technica щорічно публікує список компаній, які є кандидатами на закриття, злиття або поглинання, але так чи інакше – швидке припинення своєї діяльності в традиційному ключі.

Критерії відбору дуже прості. У список потрапляють проекти, які зіткнулися зі стабільною втратою частки ринку, тривалими фінансовими втратами або управлінськими проблемами. Минулого року в такому ж списку була компанія Yahoo. Колись дуже успішна, а нині поглинена американським стільниковим оператором Verizon.

До неї приєднався анонімний месенджер Yik Yak, команда і інтелектуальна власність якого перейшла до фінансової компанії Square. Стартап Theranos, який обіцяв революцію в медичній сфері, зараз зайнятий поверненнями грошей розчарованим інвесторам і навряд чи зможе повернути собі колишню довіру пацієнтів і капіталізацію.

HTC і Twitter змогли пережити цей рік, але не змогли уникнути повторного потрапляння в список претендентів на виліт. Про це нижче.

Ось п'ять компаній, яким аналітики пророкують "капут" в 2018 році.

UBER

2017 рік став дуже непростим, якщо не сказати провальним, для Uber.

Ще в 2016 році компанія домінувала на ринку райдшерінгу в США, займала міцні позиції в світі і подумувала про літаючі автомобілі, але потім настала чорна смуга скандалів і невдач. Спочатку на компанію подали в суд, звинувачуючи в крадіжці технологій безпілотного водіння Waymo (Alphabet/Google). Потім виявилося, що в додатку Uber використовується спеціальна схема для обману влади, а в компанії панує атмосфера сексизму і закулісних інтриг.

Слідуючі за цим перестановки в керівництві компанії не сильно вплинули на ситуацію, тим більше, що вищевказані проблеми меркнуть перед стабільно зростаючими збитками, викликаними відсутністю чіткої стратегії отримання прибутку.

З 2016 рік втрати склали $2,8 млрд, в 2017 продовжили зростати (тільки в третьому кварталі збитки склали $1,46 млрд), і прогнози аналітиків на 2018 рік не радують оптимізмом. Втрати збільшаться, як і зросте конкуренція з боку безпілотних таксі, які в найближчому майбутньому очікуються від Waymo і General Motors.

TWITTER

Незважаючи на популярність сервісу в якості майданчика для відвертих висловлювань у нинішнього президента США, Twitter продовжує стабільно зазнавати збитків.

З 2016 це було $456.9 мільйонів, в 2017, судячи з усього, трохи менше (цифри ще не озвучені), але, як і раніше, компанія втрачає близько третини своєї готівки в рік і останні розширення функціоналу сервісу поки не в силах переламати хід подій.

На думку Ars Technica, ситуацію погіршує статус Twitter як платформи для дезінформації, а також розгорута кампанія по боротьбі з токсичністю спілкування, що вбиває саму сутність сервісу – відверте спілкування без купюр і цензури.

Полін в похоронне багаття додає невблаганна трансформація соціальних мереж в медіаплатформи. І в цій сфері у Facebook позиції сильніше.

Faraday Future

На думку експертів Ars Technica, історія Faraday Future виглядає скоріше як наочний урок про шкоду зарозумілості і надмірностей.

Заявивши про свої наміри створити самоврядний електромобіль майбутнього, що за всіма параметрами перевершує продукцію Tesla, компанія залучила під свої прапори величезний штат дорогих фахівців. У тому числі провідного дизайнера з BMW і колишнього керівника команди Ferrari F1. Однак, коли прийшов час переходити від слів до справи, на CES 2016 публіці представили концепт гоночного боліда FF Zero 1, що не має нічого спільного з автомобілем серійного виробництва і "вбивцею Tesla".

Наступні гучні анонси ситуацію так і не прояснили. Компанія оголосила про будівництво спочатку одного, а потім другого великого заводу в США, і уклала партнерську угоду з командою з Formula E, пообіцявши перенести високотехнологічні напрацювання в свій новий електрокар.

Наприкінці 2016 року стало відомо про управлінські та фінансові труднощі в компанії. Довгоочікувана презентація першої серійної моделі FF 91 на CES 2017 була вистраждана співробітниками, насторожено прийнята критиками і зіпсована інформацією про призупинення будівництва заводу в Неваді.

Далі – більше. До кінця 2017 компанію почали залишати ключові співробітники, партнерства з Formula E більше немає, як і стенду з анонсами на CES 2018. У всьому звинувачують керівника стартапу – китайського бізнесмена Цзя Юетіна, амбіції і плани якого постійно йшли врозріз з фінансовими можливостями.

Компанія продовжує боротися за існування, регулярно публікуючи інформацію про залучення нових інвестицій. Але 2018 рік може стати останнім, передбачають аналітики.

HTC

Тайванський виробник смартфонів вже став традиційним гостем списку Ars Technica, потрапляючи в нього третій рік поспіль.

Демонструючи стабільний збиток в $75 млн за квартал, в 2017 компанія продала частину свого підрозділу по розробці смартфонів компанії Google за $1,1 млрд. Цей крок дозволив виграти трохи часу і віддалити колапс, але в той же час позбавив компанію частини доходу від співпраці з Google (Pixel 1 і Pixel 2).

Річні доходи компанії продовжують знижуватися. З січня по грудень 2017 року виручка впала на 19% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Випущений в червні флагманський смартфон HTC U11 хизувався застарілим дизайном і в результаті залишився позаду безрамкових конкурентів. Помилки були виправлені в моделі HTC U11 Plus, але це не вплинуло на ситуацію.

Незважаючи на те, що у компанії є VR-підрозділ, зайнятий випуском гарнітури віртуальної реальності HTC Vive у співпраці з Valve, схоже HTC мало що контролює в цій галузі. Адже саме Valve розробила технологію відстеження рухів "lighthouse" і надає її безкоштовно. В гарнітурі використовуються екрани від Samsung і лінзи від Valve. Більш того, Valve прикладає багато зусиль, щоб відкрити платформу SteamVR для всіх бажаючих, що зводить нанівець винятковість співпраці з HTC.

Конкуренція з VR-системою Oculus від Facebook теж дає про себе знати, так що поки не ясно, чи зможе HTC побудувати життєздатне майбутнє на гроші Google.

SoundCloud

Стрімінговий сервіс, який запропонував користувачам ділитися своєю музикою або впорядкуванням файлів з оточуючими, в липні скоротив штат персоналу на 40% і повідомив про закриття офісів в Сан-Франциско і Лондоні.

Незважаючи на аудиторію в 180 мільйонів користувачів, за десять років свого існування компанія так і не змогла знайти бізнес-модель, що дозволяє заробляти гроші.

У серпні було оголошено про екстренне залучення нових інвестицій, а потім про перестановки в керівництві компанії – новим CEO став колишній керівник Vimeo, Керрі Трейнор.

Стратегія Трейнора покликана вивести SoundCloud із зони прямої конкуренції з Apple і Spotify, а також використовувати систему монетизації, що заохочує заробіток на контенті.

Головне питання – чи вистачить у компанії залишку грошей, щоб пережити цей рік?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus