USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Російські спецслужби через «В Контакте» збирають дані українців, – РНБО

15 Вересня 2020 14:22
Оновлена робота проксі в мобільному додатку «ВКонтакте» має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України.

Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки та оборони, взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для блокування роботи додатку «ВКонтакте» на території України. Про це йдеться у заяві РНБО, інформує UNN.

«Активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці країни», – заявив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк, коментуючи інформацію щодо поновлення роботи на території України мобільного додатку соцмережі «ВКонтакте», представники якої заявили, що обійшли блокування в Україні. У Мінкульті доручили перевірити, чи дійсно це так.

З його слів, після застосування санкцій щодо соціальної мережі «ВКонтакте» фахівці українських правоохоронних органів вживають заходів до забезпечення реалізації санкційних обмежень.

«Водночас спецслужби Російської Федерації із використанням можливостей розробників програмного забезпечення шукають нові методи обходу санкцій. Зокрема нещодавно вчергове була оновлена робота проксі в мобільному додатку та наданий доступ до соцмережі «ВКонтакте» українським користувачам», – інформують у РНБО.

«З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть незважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовують російські спецслужби для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений», – зазначив Демедюк.

Він також зазначив, що активізація роботи додатку має на меті не надання користувачеві доступу до соціальної мережі без застосування додаткових сервісів для обходу санкцій, а збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею. «Такі дії зазвичай відбуваються напередодні визначних подій. Нині це проведення в Україні місцевих виборів», – сказав заступник секретаря РНБО.

«Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку «ВКонтакте» на території України», – вказали у РНБО.

Ще 15 травня 2017 року указом Президента було введене в дію рішення РНБО, згідно з яким на території України була заблокована робота деяких російських веб-ресурсів, зокрема соціальної мережі «ВКонтакті». 14 травня 2020 року указом Президента України Володимира Зеленського ці санкції були продовжені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus