USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

В Україні хочуть декриміналізувати покупку «жучків»

22 Грудня 2019 23:08
В Україні хочуть припинити переслідувати тих, хто купує для власних цілей так звані «жучки» – пристрої для таємного отримання інформації, пише Сегодня.

Днями у Верховній Раді зареєстрували законопроект 2578, згідно з яким з Кримінального кодексу мають намір вилучити статтю 359. Як відомо, зараз вона звучить так: «Незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації». Максимальне покарання, яке вона передбачає – до 10 років в’язниці.

Автори законопроекту вважають, що покупку таких пристроїв потрібно декриміналізувати і пояснюють, чому зважилися на такий крок.

«Немає жодної інформації про загибель людей через спецтехзасоби, немає жодної інформації про нанесення шкоди приватним або державним інтересам під час придбання, контрабанди або реалізації такої техніки», – повідомляється в пояснювальній записці.

Автори документа також наводять такі дані: «Єдиний держреєстр судових рішень налічує сотні обвинувальних вироків, фабула справи у яких типова. Громадянин купує в популярному інтернет-магазині пристрій вартістю 360-480 грн. Іноді, намагаючись заробити, громадяни перепродують такі товари через популярні інтернет-ресурси. Саме таких «злочинців» сьогодні ловлять співробітники СБУ, іноді роблячи контрольні закупівлі».

На думку законодавця, страх бути притягнутим до кримінальної відповідальності зупиняє талановитих «технарів» займатися розробками і розвивати сферу інформаційних технологій.

«Крім того, все це відволікає правоохоронців спецпризначення від основного завдання із забезпечення державної безпеки України», – йдеться в пояснювальній записці до документу.

Експерт в області права адвокат Іван Ліберман каже, що декриміналізувати статтю можна, але робити це треба вкрай обережно.

"При цьому потрібно і важливо позначити чіткий перелік дозволених технічних засобів, – каже Ліберман. – Важливо вказати, що дозволені техзасоби – це, наприклад, пристрої, які не можуть збирати інформацію більше стількох-то хвилин. Декриміналізувати так, щоб люди могли купувати абсолютно всі пристрої – такого робити не можна».


За словами Лібермана, в Україні все ж було дуже багато фактів, коли такі пристрої використовувалися в саунах, масажних салонах та інших місцях, де людям доводилося роздягатися.

«Історія говорить про те, що деякі такі записи потім використовувалися в як компромат. При цьому історія замовчує статистику, яка точно є», – каже Ліберман.

Раніше в Раді дозволили правоохоронцям з ДБР, НАБУ і поліції вести прослуховування під час слідства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus