USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ЄС створить систему суперкомп’ютерів у восьми містах Європи

7 Червня 2019 19:25
ЄС оголосив про початок програми із створення у Європі системи суперкомп’ютерів, яка буде використовуватися для підтримки європейських програм досліджень та промислового розвитку, для розробки та впровадженні інноваційних технологій у ключових сферах.

Відповідне повідомлення оприлюднене у п’ятницю на сайті Європейської Комісії, пише Укрінформ.

«У рамках Європейської спільної високопродуктивної комп’ютерної ініціативи (the European High-Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC) було відібрано вісім місць для розташування суперкомп’ютерних центрів у різних країнах ЄС. Такі центри будуть засновані в містах Софія (Болгарія), Острава (Чеська Республіка), Каяані (Фінляндія), Болонья (Італія), Біссен (Люксембург), Мінхо (Португалія), Марібор (Словенія) та у Барселоні (Іспанія). Вони допоможуть у розвитку головних інструментів в таких сферах, як персоніфікована медицина, розробка медичних препаратів та речовин, біоінженерія, прогнозування погоди та кліматичні зміни», – йдеться у повідомленні.

Загальний бюджет проекту – 840 мільйонів євро. Фінансування зведення кожного з таких комп’ютерних центрів буде формалізовано з урядом кожної з приймаючих країн вже найближчим часом.

«Такі центри дадуть нашим дослідникам доступ до суперкомп’ютерів світового класу, що є стратегічним ресурсом для майбутнього європейської промисловості. Вони будуть здатними обробляти дані в ЄС, а не за його межами. Це дозволить нам розвинути передові технології, на зразок «інтернету речей», штучного інтелекту, роботизація та аналіз даних», – зазначив з цього приводу віце-президент Єврокомісії Андрюс Ансип.

Як йдеться у повідомленні, високопродуктивні комп’ютерні спроможності є важливим фактором для забезпечення економічного зростання та створення нових робочих місць. У той же час, вони надають можливість для стратегічної автономії та інновацій у будь-якій сфері людської діяльності. Наприклад, такі системи можуть передбачати розвиток погодних процесів на локальному та регіональному рівнях, прогнозувати розмір та шлях штормів та повеней, задіяти механізм раннього попередження про удари стихії. Вони дозволять розробляти нові медичні препарати, проводити моделювання їх взаємодії з людським організмом на молекулярному рівні. Ці спроможності можуть використовуватися у авіації та автомобільній промисловості для розробки та тестування окремих складних елементів літаків або автомобілів. Спроможність обробляти великі масиві даних є особливо важливою для розвитку штучного інтелекту, зміцнення кібернетичної безпеки та європейської системи електронних грошей (блокчейн).

Як передбачається, до системи увійдуть 8 суперкомп’ютерів: 3 машини класу exascale (здатних виконувати більше 150 петафлопів, або 150 мільйонів мільярдів обчислень в секунду), які увійдуть в п’ятірку найпотужніших комп’ютерів планети, а також ще 5-ти глобальних обчислювальних топ-машин класу petascale (здатних виконувати принаймні 4 петафлопа, або 4 мільйонів мільярдів операцій в секунду).

Як очікується, європейська мережа суперкомп’ютерів увійде в операційну стадію вже у другій половині 2020 року.

Програма створення суперкомп’ютерів є ключовим пріоритетом стратегії цифрового розвитку ЄС. Довгострокова бюджетна перспектива Євросоюзу передбачає виділення на ці цілі суми у 2,7 мільярда євро у період 2021-2027 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus