USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Без фінансування наука України є приреченою, - Констанкевич

20 Травня 2017 15:48
Без належного і гарантованого державою бюджетного фінансування та матеріального забезпечення сфери науки, підтримки наукових шкіл, лабораторій, українська наука приречена на стагнацію та повільне вмирання.

Про це заявила народний депутат України від партії УКРОП, член Комітету з питань науки і освіти Ірина Констанкевич, вчора, 19 травня, під час церемонії вручення премій Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій, державних нагород, а також відзнак Scopus Awards Ukraine напередодні Дня науки, який відзначають сьогодні. Про це інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

«На жаль, 1,7% ВВП державного фінансування науки, які гарантовані законом, сьогодні не виконуються. І якщо й надалі буде така критична ситуація, ми приречені перетворитися на маргінальну державу у світовій спільноті», - зауважила політик.

На думку Ірини Констанкевич, місце і роль будь-якої держави у світовій спільноті пов’язані з її спроможністю виробляти, споживати і застосовувати нові знання й технології.



Тим часом, в Україні існує низка перешкод для розвитку потенціалу університетської науки.

Так, зокрема, гальмує розвиток цієї важливої сфери тотальне скорочення витрат. Окрім того, низькі зарплати молодих науковців, що у 20 разів менші, ніж у європейських колег.

«Молоді науковці майже усі за кордоном. З чого проростати зерну науки? Але головна проблема сьогодні – це стратегія. Ми не можемо собі дозволяти розпорошувати наші зусилля та ресурси. Наука має бути окремим наскрізним пріоритетом державної політики», - наголосила Ірина Констанкевич.

Зі слів народного депутата, необхідне поетапне збільшення державної підтримки науки, хоча б до того рівня, який в нас встановлений чинним законодавством – це 1,7% ВВП.

"Також важливо, як ці кошти розподілятимуться – це питання наукових пріоритетів та критеріїв фінансування досліджень. Йдеться, зокрема, про звільнення від сплати податків та в’їзного мита на наукове обладнання та витратні матеріали для наукової та науково-технічної діяльності. Також маємо спростити утворення господарських товариств науковими організаціями, врегулювати правовідносини інтелектуальної власності", - додала народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Укр Показати IP 20 Травня 2017 18:03
Ще би то пролобіювати нормально, то було б супер.
Народ до Укр Показати IP 20 Травня 2017 19:24
Уточніть будь ласка. Що значить "пролобіювати" і кому буде "супер"?
Лучанин Показати IP 20 Травня 2017 18:12
Дозвольте не погодитись. Це з такими замами голів правління університетів та депутатами ми преречені.Фінансуй більше, фінансуй менше - все одно вкрадуть.Питання змін та реформ таким не цікаві, для них головне фінанси вибити з бюджету та розпиляти.
www Показати IP 20 Травня 2017 19:15
...ибо для карьеры и политического роста главное «гладко гутарить выучиться».
Всі гроші Показати IP 20 Травня 2017 22:02
На ато , яка може бути реальна наука.Ви й так понадавали тих наукових ступенів ,покійний Кривицький -кандидат економічних наук,володимерський Брежнев -кандидат лісотехнічних наук ну т.д.
Піфагор Показати IP 21 Травня 2017 23:26
Оце відкриття зробила. А медицина без фінансування не приречена?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus