USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Булінг в луцьких школах. Як протидіяти?

21 Січня 2019 18:59
З 19 січня вступив у силу закон щодо протидії булінгу. Напередодні, після підписання його президентом, закон був опублікуваний у Голосі України. Відтепер ті, хто цькують однолітків, будуть відповідати за свої дії.

«Все, що тебе не вбиває…»

За даними дослідження UNICEF Україна за 2017 рік, 67% дітей стикалися з булінгом/цькуванням (були жертвою або свідком), а 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. 25% - не говорили про це з дорослими (з другом чи братом/сестрою). З тих, хто мовчать, – 40% соромляться про це говорити, а 22% вважають, що це нормальне явище.

Кампанія проти булінгу набрала відчутних обертів в Україні у 2018 році. Відомі люди, актори, співаки виступали з екранів телевізорів, писали на своїх сторінках в соцмережах про те, як вони зіткнулися з таким явищем як «булінг» в дитинстві і який це мало вплив на них. А гурт Pianoбой навіть випустив дуже емоційний кліп на пісню «Все, що тебе не вбиває», присвячену проблемі цькування.
Водночас Міністерство освіти у серпні 2018 року в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» у партнерстві з МФ «Відродження» започаткувало інформаційну кампанію #СтопБулінг.

Зрештою, у грудні 2018 року народні депутати прийняли в другому читанні законопроект № 8584 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу, який 16 січня підписав Президент України. А після публікації документ вступив у дію. До слова, співавторкою згаданого законопроекту є і народний депутат від Волині Ірина Констанкевич.

Що передбачається цим документом? Законопроект передбачає відповідальність за цькування. За булінг відтепер каратимуть штрафами у розмірі 850-1700 гривень або ж громадськими роботами на 20-40 годин.

Для групи осіб, які знущаються з інших, і для порушника, який займається цькуванням неодноразово впродовж року, покарання будуть підсилені. Для них буде штраф 1700-3400 гривень або громадські роботи на термін 40-60 годин. Такий ступінь покарання закон визначає для підлітків віком 14-16 років, які займаються булінгом, та його будуть накладати на батьків чи опікунів.

Відповідатимуть тепер і педагоги. Якщо керівник освітнього закладу не повідомить Національну поліцію про факти булінгу, його чекає штраф у розмірі 850-1700 гривень або виправні роботи на один місяць з відрахуванням 20% заробітку.

«С..ка» від третьокласниці

Лучанка Людмила (з етичних міркувань ім’я змінене) – мама третьокласниці. Але навіть у початковій школі їй уже довелося зіткнутися з булінгом.

«Минулого літа в моєї доньки з’явилася нова подружка. Вона живе у нашому будинку, часто гуляє в дворі. Не хуліганка, на перший погляд – вихована і чемна дитина. Вони майже щодня гуляли, ходили в гості, я була не проти. Щоправда, дружба згодом почала видаватися якоюсь хворобливою. Ця подружка вимагала до себе все більшої уваги, протестувала, щоб ще хтось приєднався до їхньої компанії, так би мовити, приватизовувала дружбу моєї доньки. Я не втручалася, не розбивала дружбу, та намагалася пояснити доньці, що все ж таки так не можна, що чим більше друзів – тим краще. Зрештою, літо закінчилося, вони пішли в школу – навчаються на паралелі, але в різних класах. Відповідно – кожна почала більше спілкуватися з однокласниками, яких не бачили ціле літо. Уроки, гуртки – на прогулянки разом часу ставало менше. Якось так вийшло, що вони стали менше спілкуватися», - розповідає жінка.

Людмила зазначає: запідозрила недобре, коли дитина стала тривожною, не хотіла виходити з дому, почала замикатися в собі.

«Як виявилося, мою дитину ця «подружка», за настановою своєї старшої сестри, почала цькувати. Спочатку кидала образливі слова, сміялася за спиною, могла тикати пальцем на неї, підсміюватися в їдальні. А одного разу при свідках (однокласниках), розминаючись в коридорі, обізвала мою дитину «с..ка». У третьому класі!!!! Якщо ви думаєте, що донька одразу ж після того мені поскаржилася – то помиляєтеся. Вона кілька днів це носила в собі, не хотіла нічого розказувати, та врешті проговорилася. Вона навіть слово це не хотіла повторювати, спершу сказала, що її обізвали «поганим словом», - згадує лучанка.
Спочатку, зізнається жінка, вона хотіла піти до мами цієї дівчинки і «розібратися». Проте, трохи поміркувавши, каже, звернулася до доньчиної вчительки за допомогою.

«По-перше, це сталося на території школи. По-друге, в педагога все-таки більший досвід реагування на такі ситуації. По-третє, наламати дров і поскандалити можна будь-коли, а ось чи принесе це результат і чи не зробить ситуацію для дитини ще гіршою – ось що мене турбувало найбільше. Я дитині пояснила, що зазвичай люди, які ображають інших, насправді або нещасні, або ж заздрять, або ж бояться чогось. Але все-таки треба було втрутитися. Отож вчителька, якій я дуже вдячна, таки ситуацію «розрулила». Ось вже минуло кілька місяців, як мою доньку ця дівчинка не чіпає. Проте, хто знає, чи не трапиться все знову, як не з моєю дитино, то з іншою. Тому відповідальність за булінг мусить бути. Так, цю проблему не вирішиш одномоментно, однак, робити кроки в цьому напрямі необхідно. І тут мають працювати разом батьки, шкільні психологи, педагоги», - вважає лучанка.

Що робити, якщо вашу дитину цькують?

Ще до того, як президент підписав законопроект, міністр освіти Лілія Гриневич розповіла, як саме діятиме закон і яким має бути алгоритм дій, інформує Урядовий потал.

Отже, якщо дитина стала свідком булінгу в закладі освіти, то передусім вона може розказати про це батькам, вчителю, психологу або безпосередньо директору.

Окрім цього, дитина може звернутись на «гарячу лінію» ГО «Ла Страда - Україна» з протидії насильству в сім’ї або із захисту прав дітей; до соціальної служби з питань сім’ї, дітей та молоді; Національної поліції України; Центру надання безоплатної правової допомоги.
Якщо педагог або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу, то він має повідомити керівника закладу незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні.

Після отримання звернення дитини, відповідна особа або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу.

Керівник закладу розглядає таке звернення та з’ясовує усі обставини. Надалі він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслює подальші дії. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та «булера», керівник закладу та інші зацікавлені особи.

У разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України.

Але за будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку.

Як дізнатися, що вашу дитину цькують?

Фахівці, зокрема, радять звернути увагу на такі обставини: у дитини немає друзів, боїться йти до школи, має низьку самооцінку, у дитини з’являються зіпсовані речі, вона сама наносить собі ушкодження, сумна після спілкування у соціальних мережах та ін.
Насамперед, батьки повинні бути уважними до своїх дітей і звертати увагу на зміну поведінки, їхній настрій, цікавитися справами у школі, не бути байдужими до її життя.

На прохання героїв публікації повний або частковий передрук матеріалу заборонений
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 21 Січня 2019 19:54
4а гімназія чемпіон серед булінгу, де булінгом займаються не тільки учні, а вчителі та дирекція.
Олександр Показати IP 22 Січня 2019 02:22
Навчався в "школі-гімназії число 4" (1991-2002), як любив казати директор Мишковець ... краще промовчу про ту школу. Сьома школа не краща, хоча дивлячись у чому, дивлячись по яким параметрам. Назву ще таку статті придумали "Булінг в луцьких школах. Як чинити?". Що це значить? Як чинити булінг у луцьких школах? Не можна було однозначнішого заголовку придумати? Проблема серйозна. Проблемі не один десяток років. Багато тексту, мало толку. Просто жах у що перетворюється українське суспільство, та й взагалі людство. "Розум на планеті - величина постійна, а чисельність населення зростає." Особисто я вже на повному серйозі чекаю прильоту інопланетян, другого пришестя, кінця світу, глобального катаклізму, третьої світової війни чи ще чогось типу того. Не вигребе вже людство із цього всього лайна самостійно, тобто без безпосереднього втручання вищих сил.
123 до Олександр Показати IP 22 Січня 2019 11:36
Людство вигребе однозначно, вигрібало ж якось останні тисячі років. Питання тільки як? З якими наслідками для самого людства?
Олександр до 123 Показати IP 22 Січня 2019 15:33
Звідки у вас інформація про "останні тисячі років"? Школа, історія, підручники? Назва відеоролика на Ютубі за 17 січня 2019 року: "Раскрыт глобальный обман в датировках. Зачем историки приписали нам лишнюю тысячу лет?". Назва каналу, на якому розміщено відеоролик: "Крамола".
))) Показати IP 23 Січня 2019 23:59
особиста думка....жертви булінгу - діти....це вина батьків....бо коли мама в інстаграмі...тато в танках...а їхнє чадо в майнкрафті....то з дитини формується безхребетна амеба...дітей потрібно розвивати.....спорт..гуртки розвиваючі....і тоді сленг як "булінг" викорінеться остаточно.....тому що в кожній дитині буде рости індивід і в неї буде власна думка!!!!!!!!!!
Мдааа Показати IP 24 Січня 2019 00:23
Вся проблема починається з дому. Батьки вибирають друзів з дитсадка, охоче розповідаючи, з ким і чому варто дружити, а з ким - ні. В школі діти вже шукають собі подібних, а ті, що не вписуються- лишаються осторонь. Насамперед, це малозабезпечені, замкнуті у собі учні. Ну і є ще слабохарактерні. Ну а далі, ми вже знаємо. Вчіть дітей поваги до інших, спілкуйтеся більше - і ваша дитина не піде цькувати іншу, ще й не дасть себе та когось образити. А педагогам потрібно ставитись до всіх однаково, не залежно від статусу сім'ї, характеру та навчальних здібностей дитини.А то теж частенько знаходять собі "слабое звено". Теперішні діти швидко вловлюють сказане дорослими, підхоплюють і розносять. Різноманітні ролики з інтернету розвивають дитячу уяву в не потрібну сторону, "фільтруйте', що переглядає ваше чадо. Ростіть діток добрішими, от вам і вирішення проблеми.
Іван Показати IP 24 Січня 2019 08:30
Дітей треба вчити мати свою думку та постояти за себе. Булінг - це наслідок поведінки батьків, який відображається на дітях. Це виражається в надмірній дозволеності як в матеріальному плані так і в ментальному. Якщо говорити прямо вихователі тут не винні. Займіть дітей спортом, чимось цікавим і їм не буде часу до булінгу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus