USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чоловіка голови РДА звинувачують у порушенні передвиборчої агітації

23 Жовтня 2017 13:32
Кандидата в депутати до Копачівської ОТГ Рожищенського району Олега Савчука мешканці села звинувачують у порушенні Закону України «Про місцеві вибори» під час проведення передвиборчої агітації, повідомляє «Під прицілом».

Більше тижня Олег Савчук – чоловік голови РДА, екс-голова РДА і діючий депутат сільради – особисто роздає виборцям свого округу листівки, у яких не вказані інформація відповідно до частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», у якій зазначено: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».



Вказані листівки не є типовою автобіографією, кандидат свідомо подав у ньому інформацію про себе із зазначенням власного номеру мобільного телефона. Під час вручення цієї продукції чоловік голови Рожищенської РДА заохочував підтримати його і проголосувати за нього 29 жовтня, а номер зберегти і телефонувати в разі потреби, а він уже буде допомагати вирішувати проблеми округу і кожного виборця безпосередньо.



Крім того, Олег Савчук, якщо він використовує листівки як рекламні матеріали під час виборів, мав би подати їх до Копачівської сільської виборчої комісії, як того вимагає частина 3 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори»: «Місцеві організації партій… кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі... зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії».

Журналісти видання «Під прицілом» звернулися за коментарем з цього приводу до секретаря Копачівської сільської виборчої комісії Тетяни Свиридюк. Жінка підтвердила, що цієї передвиборчої продукції до них не надходило, хоча уже більше тижня кандидат Олег Савчук роздає її на рівні з іншою (календариками і флаєром), яка, до слова подана, по Олександрівці з проханням голосувати за нього.

На думку юриста Дмитра Прохорука, «відсутність вихідних даних або неповна інформація, розміщення її всупереч принципам рівних умов та можливостей, а також ненадання примірника до ТВК може свідчити про фінансування агітації з джерел поза виборчим фондом кандидата, що порушує частину 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», у якій написано, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

Нагадаємо, Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (стаття 212-13, штраф від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб), а також порушення порядку надання або отримання фіансової (матеріальної підтримки для здійснення передвиборної агітації (cтаття 212-15 штраф від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
виборець Показати IP 23 Жовтня 2017 13:50
це хабарник і пройдисвіт, хто буде голосувати за цього де?іла? вже фундук роздає всім аби тільки вибрали
ОПІР Показати IP 23 Жовтня 2017 14:54
Я БАЧИВ. ЦЕ БРЕХНЯ
БПП Показати IP 23 Жовтня 2017 15:17
це ж кум Кошарука - напишіть, не соромтеся
Глеб Жиглов Показати IP 23 Жовтня 2017 22:52
Вор должен сидеть в тюрьме
сусідка Показати IP 24 Жовтня 2017 21:49
я розумію що є передвиборча компанія,але так відкрито маніпулювати людьми і навязувати їм те чого не має зі сторони Савчука-це нахабство!!!невже він думає що люди не мають своєї думки і невзмозі розібратись хто є хто)Ви шановний ділом доказуйте і бажано не перед самими виборами...мені здається було достатньо часу аби зробити так щоб люди на ваші добрі справи подивились і тоді б агетувати не потрібно б було )а перед виборами багато таких розумних,а пообіцяти кожен може аби досягти свого всіма правдвми і неправдами!
Горохів Показати IP 25 Жовтня 2017 08:49
Часи міняються, роки йдуть, тільки у нас в Україні все по-старому: старі злодії рвуться до влади, щоб далі красти. Народ, думайте за кого голосуєте, ви обираєте своє майбутнє
плуто Показати IP 25 Жовтня 2017 15:19
А де, власне, листівка???? Покажіть усім! Чи її і не було?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus