USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Поліщук: «Час показати реальний результат»

18 Травня 2017 18:05
Ігор Поліщук – корінний лучанин у другому поколінні. Його двічі обирали депутатом Луцької міської ради. Але сфера та вага відповідальності перед лучанами за останні півтора місяця зросла в рази. Адже депутати вибрали саме Ігоря Поліщука секретарем ради, якому у зв'язку з дочасною смертю мера Луцька Миколи Романюка доручено виконувати обов'язки міського голови. Наш співрозмовник не приховує, що робота на новій посаді та депутатська діяльність – це не лише різні важелі впливу, але й різна відповідальність, швидкість ухвалення рішень, від яких залежить комфорт багатьох людей.

– Не пошкодували, що пішли працювати у мерію?

– Ні, не жалкую. Це можливість виявити свої вміння, показати, чого я вартий, довести справу до реального результату.

Як вас сприйняв колектив міської ради?

– На мою думку, більшість позитивно, конфліктів не було. Хоча, певно, не усім приємні деякі кадрові рішення: доведеться прощатися з керівником Луцького підприємства електротранспорту Ігорем Грицюком. Він задіяний в тендерних махінаціях, у колективі напруга. Але сам чоловік якихось недоліків у своїй роботі не помічає. Загалом усі кадрові рішення ухвалюються на підставі двох аспектів: професійні та моральні якості людини. Якщо посадовець їм відповідає, то ми спрацюємося.

– Ремонт у кабінеті робили?

– Ні, нічого не змінював. Лише купив апарат для кави (за власні кошти).

– Після усіх перипетій у міській раді, які були пов'язані зі зміною секретаря, які у вас стосунки з опонентами: фракціями «Самопоміч» та «Блок Петра Порошенка»?

– Стосунки залишилися робочими. Відбуваються сесії, депутати голосують за проекти рішення, які вважають правильними чи корисними. Оголошують запити, пишуть до мене депутатські звернення, звичайні робочі стосунки.
– На одному з місцевих сайтів висить анімація з текстом: «УКРОП блокує вибори мера Луцька». УКРОП, який ви представляєте, справді блокує вибори?

– Ані УКРОП, ані я особисто жодним чином вибори не блокуємо. Верховна Рада не має жодних перешкод, аби оголосити вибори. Міська рада ухвалила рішення про припинення повноважень покійного міського голови Миколи Романюка. Його оприлюднено на офіційному сайті. Є відповідне клопотання, яке надіслала ще Юлія Вусенко, коли перебувала на посаді секретаря. А те, що Рада не робить цього, на мою думку, пов'язано з тим, що представники більшості – Блоку Петра Порошенка – не визначилися з кандидатом. Тож їм не вигідно починати кампанію. Я чув, що планують вибори на осінь, але це нічим не підтверджено. Усе в руках Ради, яка має всі повноваження.

– Ви будете балотуватися на пост мера Луцька?

– Планую. Але для того, щоб балотуватися, потрібна підтримка лучан та колег по партії. Сподіваюся, що результати моєї роботи зможуть забезпечити таку підтримку.

– Які у вас стосунки з народними депутатами, які представляють Волинь? Адже це важлива ланка, що поєднує Луцьк та Київ.

– Я спілкуюся з Іриною Констанкевич, Ігорем Гузем, Юрієм Савчуком, з Ігорем Лапіним та Степаном Івахівим спілкуватись не доводилося. З першими трьома депутатами, яких я назвав, ми співпрацюємо попри те, що вони не представляють Луцьк. З Лапіним та Івахівим співпраці поки немає.
– Чому так сталося? Можливо, варто запросити їх на каву?

– Побачимо, я на посаді лише півтора місяця. Хоча, наприклад, Ігорю Лапіну надіслав клопотання, аби він пролобіював окремі питання щодо виділення коштів на соціально-економічний розвиток.

– Про які об'єкти йдеться?

– Основний об'єкт – це добудова 27-ї школи.

Але ж Луцьк уже заявляв про намір добудовувати саме цей об'єкт. Навіщо стільки бюрократії?

– Так, і торік, і цьогоріч кілька місяців тому було клопотання за підписом тодішнього першого заступника міського голови Тараса Яковлева до народного депутата щодо цього об'єкта. Тому розповіді про те, що такого документа немає, – нісенітниця. Тим паче, що Ігор Лапін чудово знає, скільки коштів потрібно на цей об'єкт. Створюється враження, що є бажання не добудувати школу, а погратися в якісь політичні ігри.

– А які стосунки у вас з обласними керівниками – головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком та головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею?

З Ігорем Петровичем Палицею спілкуємося постійно. Він – унікальна для України персона. Як на мене, у нашій країні немає такої іншої людини, яка так любила б своє місто й область, і вкладала б у їх розвиток стільки коштів. Окрім того, останні п’ять років я пропрацював у Фонді «Тільки разом». З Володимиром Петровичем не так часто розмовляємо, переважно щодо окремих питань, а не якихось стратегічних бачень розвитку Луцька.

МІСТО МАЄ ЗАРОБЛЯТИ ЗІ СМІТТЯ

– На екологічному форумі у вас була зустріч з мером Львова Андрієм Садовим. Ви нерідко його критикували, зокрема, через сміттєвий скандал. Вам вдалося обговорити ці питання особисто з мером Львова?

– Якщо бути відвертим, то сміттєва проблема характерна для будь-якого українського міста, і її потрібно розв’язувати спільно. Просто у Львові питання запустили, і це призвело до трагедії, загибелі людей. Екофорум мав на меті зібрати досвід вітчизняних та закордонних спеціалістів, аби показати, як сортувати відходи, утилізувати їх, зберігати. Закордонний досвід доводить, що сміття можна не просто захоронювати, а виробляти з нього енергію, відправляти на вторинне перероблювання. Ось саме про це ми говорили в тому числі з мером Львова.

– Ваша правда: колись-таки сміттєва проблема постане гостро і для Луцька...

– Безумовно! Якщо залишити усе на тому рівні, який є зараз, то ми ризикуємо отримати серйозні проблеми.

– Одна із ланок розв’язання цього питання – це будівництво сміттєпереробного заводу. Хтось каже, що це – фантастика для місцевих реалій. Ви якої думки?

– Це не фантастика, бо ж заводи працюють з різними потужностями та технологіями, будемо шукати оптимальний варіант для луцького масштабу. Шкода, що до міської ради, починаючи з 2010 року вже раніше зверталося близько двох десятків інвесторів, які хотіли побудувати завод, але з жодним з них чомусь не вийшло співпраці. Недолуго, на мою думку, було й створювати у Луцьку підприємство змішаної форми власності, яке займається сортуванням сміття. Половина належить місту, а інша частина – приватнику. Воно фактично некероване, ми навіть не можемо змінити керівника без згоди іншого власника. Лінія, яка розміщена на полігоні у Брищі, працює не на повну потужність. Очевидно, що є потреба купити потужнішу лінію, яка буде працювати на наше комунальне підприємство, приносити максимальну користь місту. Сортування дозволить у майбутньому ще й заробляти: продавати вторинну сировину. Україна торік закупила вторсировини на 60 мільйонів доларів. Власні можливості ми не використовуємо. Зазначу, що незабаром Луцьк отримає нові контейнери для прибудинкових територій, які будуть поділені для різних типів відходів. А за виручені кошти від здачі пет-пляшок будемо знову купувати нові контейнери, поступово замінюючи старі.
– В останні тижні лучани нарікають на поганий запах у повітрі. Була така ж проблема торік. Що ж усе-таки є джерелом цього смороду?

– Торік, очевидно, причиною запаху були несанкціоновані зливи нечистот. Аби не допускати незаконних зливів нечистот цього року, муніципальна поліція спільно з громадськими формуваннями буде чергувати цілодобово. Приховувати назви підприємств, які упіймають, ніхто не буде. Також нещодавно на території цукрового заводу відкрили підприємство, яке спеціалізується на виробництві біоетанолу. У процесі виробничого процесу виділяється запах. Ми спільно з представниками заводу залучили спеціалістів та дійшли згоди, аби підприємство додавало спеціальний реагент, який знищуватиме сморід. Проблема полягає ще у тому, що Гнідавський цукровий завод розташований на території трьох сільських рад, а не Луцька. Однак міська влада робить усе можливе для розв’язання цього питання.

– До слова, чимало критики надходить на адресу муніципальної поліції. Зокрема, через знесення гаражів. Які у вас претензії до роботи цього відомства?

– У ранзі депутата я критикував муніципальну поліцію через їхнє фанатичне знесення гаражів чи тимчасових споруд, якщо там були якісь невеликі порушення. Поліція робить багато корисних справ, але ситуації бували різні. Наприклад, людина купила квартиру в радянські часи та отримала ордер на гараж. Фактично, це підтверджувальні документи, але не приведені до сучасних вимог. У таких випадках потрібно вивчати ситуацію і допомагати людям, а не одразу зносити. Тож є моя вказівка, аби всі обставини справи враховували.

– Гаряча ситуація була щодо перенесення квіткового ринку, який розміщений у дворі на проспекті Волі. Торговцям вдавалося переконувати виконком укотре змінювати своє рішення і залишати їх на місці. Яка ваша позиція?

– Ми зустрічалися із квіткарями. Домовилися, що вони будуть там до липня. У цей проміжок часу відбудеться засідання архітектурної комісії, яка запропонує альтернативне місце для торгівлі. Сподіваюся, воно влаштує всі сторони. Залишати ситуацію, яка є, не можна, адже мешканці цього двору скаржаться на торгівлю. Вони мають право на гарну та чисту прибудинкову територію.
ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ МАЄ ПЕРЕВАЖАТИ

– Лучани помітили валідатори, що з'явилися у тролейбусах. Та працюють з ними вибірково. Із чим це пов'язано?

Це непорозуміння з роботою пристроїв – одна з причин, чому будуть кадрові зміни на ЛПЕ. Керівник установи не зміг пояснити, чому система діє так. Процес впровадження електронного квитка має кілька етапів, і перший занадто затягнувся. Прийде нова людина і розбереться з цим питанням.

– Не перший рік йдеться про те, аби звільнити центр від маршрутних таксі та збільшити парк тролейбусів. Що заважає перейти від слів до дій?

– Ми вже працюємо у цьому напрямку. Цьогоріч почне діяти проект пільгового кредитування, відповідно до якого Луцьк отримає 30 нових низькопідлогових тролейбусів і добудову контактної мережі в районі вулиці Окружної та Станіславського. Це дозволить на 70% звільнити центральні вулиці від автобусів із двигунами внутрішнього згорання. Бо частка перевезень в електротранспорті має збільшитися. Це екологічний вид перевезень, більш комфортний.

– Чи не боїтеся протестів перевізників маршрутних таксі?

– Названий проект відібраний та затверджений Мінінфраструктури України. Думаю, що перевізникам заміна на електротранспорт не сподобається. Але ми мусимо робити те, що корисно для більшості лучан і піде на користь місту, а не вдовольнить інтереси невеликої групи бізнесменів.

– Ви анонсували, що ініціюватимете перегляд тарифу в 4 гривні за проїзд у маршрутках. Зрушення у цьому напрямку були?

– На жаль, виконком старого складу ухвалив рішення про підняття тарифу лише на основі аналізу п'яти маршрутів із 29-ти. Найближчим часом проведемо обстеження пасажиропотоку хоча б на половині маршрутів. Перевізники проти повернення до меншого тарифу. Але коли ми матимемо об'єктивні дані, то можна буде чітко сказати: виправдана ціна у чотири гривні за квиток чи ні.

– Наприкінці минулого року очільник «Укравтодору» казав, що 97% українських доріг у поганому стані. Судячи з весни 2017 року, ситуація ще гірша. Яку оцінку ви дасте Луцьку?

– Безумовно, що після зими багато доріг були дуже пошкоджені. Сесія міської ради ухвалила рішення виділити на ремонт покриття більше, аніж 30 мільйонів гривень. Зараз завершується розробка проектно-кошторисної документації. Де це можливо, роботи почато. Капітальні ремонти доріг почнуться вже в кінці травня. А під кінець літа ситуація з дорогами кардинально покращиться.

– Чому так довго?

– Не така проста процедура, потребує часу. Зараз розробляють проектно-кошторисну документацію, визначають орієнтовну вартість робіт. Якщо це сума для тендерної процедури, то треба провести торги. Та сама ситуація з прибудинковими територіями. На жаль, торік унаслідок невдалого відбору підрядників ремонт дворів затягнувся в часі на півроку, а то й більше. Нині підбиратимемо підрядників на конкурентній основі: дамо можливість попрацювати всім, хто зможе запропонувати гарну якість і ціну. Конкуренція завжди підвищує якість.

– Мерія розташована на вулиці Богдана Хмельницького, яка у вкрай поганому стані. Яка доля цього об'єкта?

– Зараз триває дослідження геології цієї вулиці. Вона зі складною основою, яку потрібно належним чином укріпити. Робити як у попередні роки не хочеться, бо такий ремонт триматиметься рік-два. Я не бачу доцільності щороку виділяти гроші на недовговічний ремонт. Треба цю вулицю зробити раз і забути про неї на десяток років. Вона потребує не ремонту, а реконструкції. Важко сказати, чи вдасться це зробити цього року. Коли буде розуміння, скільки коштів потрібно, можна буде планувати час.
– Чи буде цьогоріч розширення проспекту Волі?

– Цього року це питання не на часі, завершиться лише укладання бруківкою тротуарів. Розширення проспекту – дуже дороговартісний проект, який передбачає зрізування дерев, перенесення електроопор. Чимало мешканців проти того, аби зрізували дерева. Не впевнений, що є потреба розширяти саме проїжджу частину проспекту. Тим паче, що є стратегія залишити тут переважно тролейбуси як вид громадського транспорту.

– Лучани часто скаржаться, що місцева стометрівка – вулиця Лесі Українки – заповнена автомобілями. Хоча це для багатьох прогулянкова зона.

– У бюджеті передбачено кошти на купівлю приладів для обмеження руху. Такого масового паркування, як це нині відбувається, більше не буде. Біля приміщення суду заплановано розмістити болард, аби можна було впустити транспорт, який доправляє учасників процесу.

– Луцьк потребує підземного переходу біля «Там Таму». Як мені відомо, це було містобудівною умовою для зведення торгового центру. Хто гальмує процес і яка роль у цьому Луцької міської ради?

– Ми будемо говорити із забудовником, але сьогодні, коли гіпермаркет і торговий центр побудовано, коли вони отримали всі документи та хтось заплющив очі на будівництво підземного переходу, наполягати буде важко. Шкода, що підприємство не виконало свого зобов'язання, хоча навіть конкурси проводило з визначення найкращого проекту зовнішнього вигляду.

ОБЛСПОЖИВСПІЛКА – РУДИМЕНТ РАДЯНСЬКОЇ ЕПОХИ

– Яка ситуація зараз на КП «Луцьктепло»?

– Дуже непроста. Держава не відшкодовує коштів на субсидії, підприємство не має чим розрахуватися за газ. Загалом заборгованість по субсидіях більше, аніж 200 млн грн. Ситуація на теплоенергетичних підприємствах України загалом критична. Але, окрім об'єктивних чинників, на «Луцьктеплі» було багато суб'єктивних причин, які призвели до критичної ситуації. Наприклад, у мене є висновок аудиторської перевірки, яка засвідчила, що один із керівників підприємства використав бензину на орендований автомобіль BMW-X5 стільки, що він мав би 70% усього робочого часу бути за кермом. Це ж нісенітниця! Інша махінація стосується котельні на вулиці Арцеулова. За документами, там провели ремонт на велику суму, а за фактом багатьма роботами й не пахло.

– У ранзі депутата ви критикували угоди, укладені з облспоживспілкою, яка орендує комунальні землі під ринками. Якою ви бачите співпрацю з цією структурою?

– Мені важко уявити, яка може бути співпраця з таким рудиментом радянської епохи. Це, по суті, посередник між міською радою – власником земельних ділянок – та підприємцями, які торгують на ринку. Стосовно тих, хто не згоден з умовами спілки, вони вдаються до якихось каральних заходів, доходить до погроз. Мерії ніщо не заважає працювати напряму.

– Але ж є чинні угоди про оренду землі.

– Так, на жаль, угода, яка стосується оренди землі на Завокзальному ринку, діятиме ще довго. А щодо Центрального ринку, то договір закінчується у серпні цього року, тому вивчаємо можливі варіанти розв’язання ситуації.

– Старий ринок – це довге дискусійне питання. Він потребує якогось оновлення, адже розміщений біля Луцького замку.

– Раніше я був більш радикально налаштований щодо ринку. Зараз вважаю, що він може бути там, але потребує інакшого вигляду. Має змінитися сама філософія ринку, аби він приваблював, а не відштовхував туристів. Щоб вибудувати цю філософію, маємо час до серпня.
– Але хто буде працювати на цьому ринку?

– У тому числі ті підприємці, які працюють і зараз.

– Нещодавно міську раду пікетували волонтери, вимагаючи звільнити директора КП «Ласка» Дану Новарчук. Ви спілкувалися з нею щодо цього?

– Так, Дана Новарчук має свій погляд, волонтери – свій, і вони протилежні. Ми запропонували тим, хто брав участь у пікеті, визначити кандидатуру людини, яку вони хотіли б поставити на посаду заступника директора, або ж і біля керма КП «Ласка». Підприємство має дуже вузьку специфіку – відлов тварин. Саме тому оцінку мають дати фахівці, і лише на основі різних думок можна ухвалювати кадрове рішення.

– Фестиваль «Ніч у Луцькому замку» цьогоріч трішки змінює концепцію. Чим таке рішення викликане?

На мою думку, цей фестиваль має бути атмосферним і відповідати концепції епохи Середньовіччя. Не впевнений, що гурт Hardkiss, який був хедлайнером минулого року, відповідає задуму цього свята. Плануємо розширити до замкової площі територію фестивалю, адже замок може вмістити обмежену кількість людей. Тож на площі будуть певні забави, розваги. Вхід до Замкової площі плануємо зробити вільним, а всередину – платним. Фестиваль має робити міська рада. Це бренд міста. Дуже важливо, аби туристи затримувалися в Луцьку, вдавалися до послуг місцевих готелів, кафе, таксі тощо. Тому є ідея продовжити дійство на два дні.

– Торік фестиваль фінансував бізнесмен та депутат Андрій Покровський. Цього року ніби такої співпраці не буде. І багато хто вбачає у цьому політичний підтекст.

– Ми мали з Андрієм Покровським дискусію з цього приводу. Він вважає, що фінансував фестиваль, а я вважаю, що допомога у 50 тисяч гривень для проведення комерційного заходу, де продавали квитки, не надає титулу генерального спонсора. Моя позиція така, що фестиваль не має бути приватизований кимось із бізнесменів. Це має бути фестиваль усього міста.

– Ви – меломан. Під музику якого гурту хотіли б зустріти світанок у Луцькому замку?

Немає в бюджеті міста коштів на гонорари для таких артистів (сміється, – ВН). Та навіть якби були, то керуватися лише своїми смаками я не можу, подобатися має багатьом, а не вузькій аудиторії.

– У Луцькому замку торік почали проводити фестиваль Lutsk Food Fest. Чимало людей критикують таке використання історичної пам'ятки. Яка ваша думка?

– Я був на фестивалі вже удруге. Оцінюю його позитивно. Якоїсь крамоли у тому, аби проводити його в замку, я не бачу. Це можливість розважитися, він приваблює туристів. Не зовсім розумію, чим шкодить замку проведення там фестивалю їжі. Право на життя мають не лише середньовічні чи музичні фестивалі. Має бути різноманіття.

– Зовсім поряд із замком – наш центральний парк, де, окрім поточних робіт, нічого не змінювалося роками.

– Серед планів цього року – змінити сцену біля входу, викласти бруківку на бокових алеях та встановити художнє освітлення. Цікавинкою буде оновлена «Ротонда», яку взяв у оренду луцький підприємець. Вона була роками у занедбаному стані. Розкривати усі таємниці перевтілення я не можу, але це буде принципово нова для міста арена розваг. Окрім цього, потрібно очистити Стир.

ПРАЦЕВЛАШТОВУВАТИ РОДИЧІВ НЕ ЗБИРАЮСЯ

– Після того як ви обійняли нову посаду, до вас уже зверталися знайомі, друзі з проханням розв’язати особисті питання?

– Звичайно, дзвонять. Але я встановив для себе правило, що підказати, надати консультацію, звісно, зможу, як і будь-кому, хто звернеться. Та працевлаштовувати родичів, роздавати торгові площі – такого робити не збираюся. Розумію, що, можливо, моя посада призведе до того, що стосунки з деякими людьми погіршаться, бо не зможу задовольнити їхні прохання. Але не для цього я прийшов у міську раду, аби вдовольняти інтереси певного кола людей.

– Вам закидали, що ви досить молодий для своєї посади. Хоча новий президент Франції старший за вас лише на 11 років. Поза тим, ви юрист, у вас немає такого господарського досвіду...

– 28 років – мало це чи багато... Нині стереотипи щодо віку руйнуються. Часто успіх бізнесменів, громадських чи державних діячів не залежить від віку. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обійняв посаду мера Вінниці у 28 років. Я працював у галузі юриспруденції, п’ять років у Фонді Ігоря Палиці, де чимало питань мали господарський характер, стосувалися діяльності міста. Уже дві каденції – депутат міської ради, вдалося багато чого навчитися. Наскільки ефективно мені вдасться це використати – покаже час.

– Знаю, що у вас є хобі – спортзал, велосипед. Зараз вистачає на це часу?

Ні, на це часу немає. З лютого я не був у залі. Минулого тижня відкрив у парку сезон ранкових пробіжок, сподіваюся підтримувати цей режим.

– А на роботу на велосипеді не плануєте приїжджати, як мери деяких міст?

– Не планую. Річ у тім, що маю під час робочого дня чимало зустрічей, і приїжджати на них на велосипеді не зовсім доречно, важлива оперативність. Можливо, в окремі дні буду практикувати такий підхід. А ось «Велодень» відвідаю обов'язково, як і роблю це щороку.

– Ви – прихильник здорового способу життя. Режиму з нинішньою роботою важко дотримуватися? Де обідаєте?

Обідаю у їдальні міської ради, готують смачно і для гаманця приємно. Дотримуватися такого режиму, як раніше, змоги немає, хоча раніше в основному готував для себе сам.

– Через публічність у ваш бік лунає багато критики, десь в анонімних коментарях, можливо, і образ. Як ви на це реагуєте?

– Більшість коментарів я не читаю, особливо анонімних. Не звертаю на них уваги. Бо розумію, що часто їх пишуть з політичною метою, аби нав'язати якусь думку. А всіх, хто хоче мене покритикувати, висловити свою позицію, запрошую на особисту зустріч.

– Ви активний користувач Facebook і самостійно ведете свою сторінку, на відміну від деяких політиків. Кількість питань у мережі збільшилася після входження на нову посаду? Усім відповідаєте?

– Так, намагаюся кожному відповісти. Якщо це питання, яке у моїй компетенції, то навіть добре, якщо мене помітять у дописі. Завдяки Facebook вдалося оперативно розв’язати чимало питань. Це, звичайно, непросто, відбирає багато часу, часто роблю це ввечері.

– Ви корінний лучанин. Які у вас улюблені місця в місті, де вам добре, комфортно та затишно?

– Особливо мені комфортно у парку імені Лесі Українки. Це місце, де я провів багато часу в дитинстві, гуляв з батьками. Маю сентиментальні почуття до цього місця. І, безумовно, люблю свій Привокзальний район, де я виріс, закінчував школу, тут і досі живуть мої бабусі, друзі, знайомі та колеги.

Спілкувалася Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ну Показати IP 18 Травня 2017 21:55
Вже майже мер .
Лучанин Показати IP 18 Травня 2017 22:58
Хороші спокійні мобілізуючі відповіді. Давно такого калориту спрямованого на обеднання членів громади не відчували жителі міста.
Лучанка Показати IP 19 Травня 2017 07:39
Цей молодий чоловік складає дуже приємне враження! Якщо депутатський корпус буде йому допомагати, а не тільки огульно критикувати (бо доля міста, його розвиток - справа всієї міської ради і мерії!), то у нього все вийде!! Успіхів Вам, шановний І.Поліщук!!
поціновувач мисткинь до Лучанка Показати IP 19 Травня 2017 12:24
"складають" цеглу і протоколи на злодіїв в очочках, а враження - справляють.
DLS Показати IP 19 Травня 2017 11:58
Якщо буде робити, так як написано, буде класно. Поживем побачим!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus