USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нелегальний бізнес на мільйони: куди везуть волинські дуби

19 Січня 2018 09:56
За останні місяці на Волині зареєстровано кілька нападів на працівників лісу з боку підпільних лісорубів, йдеться у сюжеті телеканалу "Аверс".

Працівники лісової охорони намагалися затримати браконьєрів під час вирубки дуба. Чоловіки працювали вночі, їх виявили через звук електричної пилки.

Проте зловити зловмисників не вдалося, ті кинули автомобіль, навантажений деревом, та втекли. Автівки, до слова, були на іноземній реєстрації.

Директор Ківерцівського лісового та мисливського господарства Віталій Карасюк каже, що зараз браконьєри використовують авто саме на іноземній реєстрації.

Розповідає, як працюють зловмисники: "одні їдуть (на авто на іноземній реєстрації), ріжуть і нічого не беруть, а потім підбирають час вночі".



Працівник Ківерцівського лісгоспу Михайло Затовканюк, який з колегами виявив підпільних лісорубів, додає, що браконьєри кидають авто дуже часто, вже затримано чималий автопарк на іноземній реєстрації - за цими авто, як правило, ніхто не повертається, а власників знайти непросто. Окрім того, каже, що з браконьєрами важко боротися, бо відповідальність за вирубку дубу несутєва: мінімум - штраф, максимум - умовно.

За словами працівників лісу, один дуб може коштувати і 1000 доларів. Тому попит на це дерево - шалений. Так, браконьєри не гребують нічим. У Ківерцівському лісгоспі за столітні дуби розгорілася справжня війна: їх нещадно вирубують браконьєри, а якщо хтось із лісівників наважиться перешкодити зловмисникам, може поплатитися власним здоров'ям і навіть життям. Для прикладу, у Цуманському лісгоспі наприкінці 2017 року браконьєри, які завантажили авто дубом, переїхали лісівника, який намагався їх зупинити. На щастя, чоловік вижив.

Інший випадок трапився кілька місяців тому - браконьєри напали і жорствого побили працівників лісової охорони Цуманського лісгоспу. Побиттю передувало затримання лісівниками авто, навантаженого дубом. Зловмисників було кілька десятків. До слова, Цуманський лісгосп славиться нещадним браконьєрством і нелегальним деревообробним бізнесом. Зі слів місцевих, в Цумані не займається лісом хіба лінивий.

Тим часом, як розповідають знаючі люди з лісової галузі, основний потік дуба націлений в інші країни. Йдеться про експорт цієї дорогої деревини до Франції та Італії. Маршрут дубів, кажуть, такий: з лісів дерево привозять до Луцька, а тут вже готують товар за кордон. До слова, очолює Цуманський лісгосп син одіозного екс-керівника лісового та мисливського господарства Волині Богдана Колісника Роман.

Свого часу, Богдана Колісника називали "царем лісу". Він потрапив під люстрацію, проте, кажуть, що він досі "сірий кардинал" лісової галузі Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Микола Показати IP 19 Січня 2018 10:39
Сама звичайна "заказуха". Знімали без відома людей....
бандерівець Показати IP 19 Січня 2018 12:00
ага,електропилкою різали)))
Анонім до бандерівець Показати IP 19 Січня 2018 12:47
Генератор далі. Від електроприладів менше шуму.
Микола Показати IP 19 Січня 2018 12:40
Це точно, ще б показали електростанцію до бензивої пилки на відео...)))
природолюб Показати IP 19 Січня 2018 18:49
Перші браконьєри це лісники,а над ними стоїть лісничий (в Берестянах це Сергій Охочий по прозвищу Нюх,вже закінчує будівництво цеху для переробки краденого дуба!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus