USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У січні більше 2 тис. волинян подали заяви на отримання субсидії по-новому. Хто може розраховувати на допомогу?

24 Січня 2021 08:00
За рік середній розмір житлової субсидії у Волинській області зріс і зараз становить 1 550 гривень.

Керівниця відділу департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Олена Маркусик розповіла Суспільному Волинь, що станом на січень 2021 року в області нараховується більше 80 тисяч одержувачів житлової субсидії. Аналогічного періоду 2020 року їх кількість становила 91 тисячу.

«Однак у частині домогосподарств, охоплених житловою субсидією, є субсидіанти, які мають так звану нульову житлову субсидію. На початку 2020 року їх було більше 9 тисяч, зараз – трохи більше двох тисяч. Тобто фактично кількість домогосподарств, які отримують житлову субсидію готівкою, порівняно з минулим роком залишилася приблизно на однаковому рівні», – сказала вона.

Та пояснила, що нульова субсидія виникає в результаті накладення обов’язкової частки платежів: «Людині не відмовлено, вона є в програмі житлових субсидій, і якщо збільшуватимуться ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, їй обов’язково здійснюватимуться перерахунки. Є домогосподарства, які не отримували субсидію влітку або в жовтні, листопаді, але в грудні 2020 року отримали незначну субсидію, до прикладу, в розмірі 50 гривень. Тобто при зміні тарифів автоматично здійснюється перерахунок субсидії і той, хто мав нульову чи незначну субсидію, отримає більшу допомогу».

Олена Маркусик відзначила, що за останній рік на Волині середній розмір субсидії збільшився. Якщо раніше йшлося про 884 гривні, то зараз розмір допомоги в середньому становить 1 550 гривень. Як вона наголосила, субсидії отримують саме ті люди, які її потребують.

«У зв’язку з тим, що збільшуються тарифи на житлово-комунальні послуги і люди мають потребу в допомозі від держави, незважаючи на те, що розпочався опалювальний сезон, громадянин у будь-який період може звернутися за призначенням житлової субсидії, коли бачить, що не справляється з оплатою комуналки, – у січні, лютому, березні. Кількість звернень у січні 2021 року – понад дві тисячі заяв. Це багато. Зазвичай найбільше звернень ми отримуємо на початку опалювального сезону, у жовтні-листопаді. Звертайтеся за житловими субсидіями, якщо маєте таку потребу», – сказала очільниця відділу департаменту соцзахисту населення ОДА.

Хто відтепер має право на отримання субсидії?

У грудні минулого року Кабінет міністрів України прийняв постанови, якими вніс зміни в положення про призначення житлових субсидій. Змінено також алгоритм призначення усіх видів державних допомог.

«На загальних підставах мають право на житлову субсидію особи, в яких відсутні доходи. Відповідно до законодавства, вони звільнені від сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування. Отримати субсидію також зможуть ті домогосподарства, де є особи, які одержують допомогу по частковому безробіттю під час карантину. Мають право на призначення житлової субсидії і ті домогосподарства, які набули право власності на житловий будинок протягом 12 місяців, зокрема на підставі успадкування, за місяць до звернення за житловою субсидією. Також за рішенням комісії може бути розглянуто питання і призначено житлову субсидію тим сім’ям, члени котрих офіційно працюють за кордоном або ж живуть за кордоном, але при цьому перебувають у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років», – зазначила Олена Маркусик.

Як вказала посадовиця, волиняни активно звертаються за призначенням житлових субсидій відповідно до нових змін.

Читати ще: У Луцьку затвердили новий склад комісії з призначення субсидій. Імена

Куди потрібно звертатися?

«Звернення не йде до органу соціального захисту населення, як було раніше. Громадяни мають звертатися за місцем свого фактичного проживання – до працівників ЦНАПу, якщо такий є на території громади, або ж до визначеної посадової особи територіальної громади, яка здійснює прийом документів. Якщо людина хоче безпосередньо звернутися до управління соціального захисту населення, то є два шляхи: або надіслати заяву та декларацію поштою, або скористатися сайтом Міністерства соціальної політики і подати заяву в електронній формі чи через портал «Дія», – розповіла посадовиця.
Та додала, що, оскільки більшість домогосподарств області є отримувачами субсидії з минулих років, нові заяви в сільській місцевості зазвичай подаються на особистому прийомі, а в містах – онлайн (17-18% від загальної кількості заявок).

Керівниця відділу департаменту соціального захисту населення пояснила, чи на призначення субсидії може вплинути отримання одноразової допомоги від держави в розмірі вісім тисяч гривень у рамках програми підтримки підприємців під час карантину: «Ця допомога має одноразовий характер і виплачується впродовж року лише раз. В цілому у нас передбачено як житлову субсидію, так і інші види державної підтримки. Одноразові виплати не враховуються до сукупного доходу громадян, які звертаються за тою чи іншої допомогою».

За її словами, при зміні постачальника газу субсидіанту не потрібно подавати нові заяву та декларацію про перепризначення житлової субсидії. «Однак у разі будь-яких змін, зокрема щодо складу родини чи зміни постачальника газу, особа, яка отримує житлову субсидію, повинна повідомити про це орган соціального захисту населення, котрий призначив субсидію. Можна звернутися як по телефону, так і особисто. Оскільки ми знаємо, що постачальники послуг мають різні ціни на газ і аби розмір субсидії був актуальним і правильно призначеним, орган соціального захисту потрібно повідомити про зміни», – зауважила Олена Маркусик.
Читати ще: Лучани з 20 січня зможуть купувати газ на 20% дешевший, ніж у країні
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 24 Січня 2021 08:08
Тим хто курить,бухає,їздить закордон, їздить на полювання та рибалку...субсидії неположені. Нехай працюють більше, у вихідні знайдуть ще одну роботу, а не сидять на шиї платників податків.
Отакої Показати IP 24 Січня 2021 09:41
Мову спочатку опануйте.
Анонім до Отакої Показати IP 24 Січня 2021 11:40
І одразу заживемо добре, з'являться гроші.
Анонім Показати IP 24 Січня 2021 09:45
Министр энергетики Витренко заявил, что цена на газ - 7 грн, хотя могла бы быть 3 грн, но так как много людей не может платить по 3 грн (из-за того, что их ограбил Янукович), его подняли до 7 грн, чтоб покрыть СУБСИДИИ всем остальным. Впервые в жизни услышал, почему у нас такая цена на газ! Все платят по 7, хотя могли по 3, чтоб покрыть всем субсидии.
ОМ Показати IP 24 Січня 2021 11:22
...згодна
скептик Показати IP 24 Січня 2021 12:27
владі треба поставити мізки на місце і обрубати злодійські руки, тоді не треба буде грати в наперстки під назвою "Субсидії"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus