USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Від екстремальних любощів можна дістати інфаркт: волинський кардіолог розповів про хвороби від кохання

14 Лютого 2020 09:59
Виявляється, коли людина закохується (або ж переживає інший стрес), організм виробляє ендорфіли – речовини, що відповідають на різноманітні подразники. Щоправда, ці речовини вивчені ще недостатньо, тож пояснити хімію кохання з погляду медицини доволі складно. Про те, як різні емоції впливають на серцево-судинну систему, напередодні Дня закоханих ми розпитали у завідувача кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Сергія Саламатіна.

РЕВНОЩІ. Почуття не вельми приємне. Але якщо ревнувати в міру – це тільки зміцнить стосунки, додасть їм пікантності. Коли ж ревнощі поглинають усі інші почуття – пора бити на сполох, адже негативні емоції можуть зле прислужитися вашому здоров'ю: у кров викидаються шкідливі речовини, і в результаті це може призвести до захворювань серцево-судинної системи.

ЛЮБОЩІ. Так, то дуже приємний процес. До того ж, корисний для здоров'я. Усі, певно, знають про такий собі гормон радості. Однак і тут може бути передозування. Та й не варто забувати, що під час сексу тиск зазвичай підвищується. Якщо маєте хвороби серця, варто бути дуже обережними, адже секс – це неабияке фізіологічне навантаження. Лікарі радять пацієнтам, які перенесли інфаркт або інше серйозне захворювання серця, певний період взагалі утримуватися від любощів, а потім «дозувати» задоволення, аби не нашкодити серцю.

САМОТНІСТЬ. Якщо людина тривалий час перебуває у цьому стані, вона ризикує заробити депресію або ж, іще гірше, – невроз. Тут варто говорити більше про психо-емоційну сферу. Хоча всі системи в організмі людини між собою пов'язані, відтак якщо йде збій в одній, це виводить з ладу й весь організм.

НЕВЗАЄМНЕ КОХАННЯ. Якщо об'єкт вашої пристрасті не поділяє ваших почуттів, звичайно, це призводить до страждань. І знову ж таки – негативні емоції, що протягом тривалого часу нагромаджуються в організмі, можуть погано вплинути на серцево-судинну систему. Сльози, недосипання, поганий апетит виснажують організм. Тож, якщо він (вона) не відповідає взаємністю, може, пора звернути увагу на когось іншого?

ПЕРЕЛЮБ. Це радше не фізіологічна, а моральна проблема. Хоча, якщо людина після цього карається, мучиться і кається, серденько може заболіти. Та й, скажімо, якщо чоловік уже не юний, а любить ускочити в гречку, він ризикує не розрахувати сил, відтак набути проблем зі здоров’ям. Адже відомо чимало випадків, коли підстаркуваті мачо після екстремальних любощів потрапляли до лікарні з інфарктом, або й узагалі віддавали Богові душу.

НЕНАВИСТЬ. Кажуть, що від любові до ненависті – один крок. І якщо ревнощі можна розглядати як позитивне почуття, то ненависть – суто негативна емоція. Якщо її довго плекати у собі, це може призвести до порушень у роботі серцево-судинної системи.

ЗАКОХАНІСТЬ. То прекрасний стан. І він має дарувати тільки позитивні емоції – коли адреналін зашкалює, а серце готове вискочити з грудей (напевно, у цьому випадку тахікардію, тобто прискорене серцебиття, не можна вважати хворобою). Закоханість дає стимул жити, мати кращий вигляд, турбуватися про власне здоров’я. Напевно, кожному відоме таке відчуття: ви побачили кохану людину й щоки одразу ж запалахкотіли. Це організм так реагує на подразник – судини розширюються й кров інтенсивніше приливає до тканин. У цьому нема нічого поганого!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus