USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Все зруйнувалось за 40 секунд»: лучанка показала моторошні наслідки землетрусу в Туреччині

23 Листопада 2020 17:47
Лучанка Марина Коняхіна, яка у межах ділового візиту відвідала турецьке місто Ізмір, що постраждало від руйнівного землетрусу та цунамі 30 жовтня цього року, розповіла про моторошні наслідки стихійного лиха, панічний настрій місцевих мешканців та показала апокаліптичні світлини зі зруйнованими будівлями.

Про це вона розповіла у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Через 10 днів після руйнівного землетрусу, 9 листопада, я вилетіла з України у Туреччину із діловим відрядженням, а також навідати подругу-волинянку, яка ось уже три роки там мешкає. Летіти було потрібно у приморське місто Ізмір, яке, як відомо, 30 жовтня цього року, сколихнув потужний землетрус з магнітудою близько 7 балів за шкалою Ріхтера. Після цього населений пункт накрило цунамі», – розповідає лучанка.

Оскільки Марина неодноразово бувала у цьому місті раніше, то, м’яко кажучи, була шокована побаченим.

«Зруйновані адміністративні й житлові будівлі, все огороджене червоно-білою стрічкою, люди налякані й у паніці... Найбільше від землетрусу постраждали такі райони, як Байракли та Борнова. Я робила фото, а рятувальники все ще розбирали завали. Усюди хмари пилу. Моторошне видовище», – ділиться враженнями від побаченого співрозмовниця.
Не зважаючи на те, що волинянка відвідала Ізмір через десять днів після стихійного лиха, місто все все ще здригалося від так званих афтершоків – поштовхів після основного землетрусу.

«Їх магнітуда була досить низькою – від 1 до 2 балів, тому якось особливо я їх не відчувала. Лише чула звуки, схожі на відлуння, та ніби вдалині метушаться люди. Місцеві мешканці розповідали, що такого потужного землетрусу у Туреччині не було близько 200 років. Епіцентр землетрусу залягав у Егейському морі, приблизно між грецьким островом Самос та Ізміром. Зі слів моєї подруги, яка має офіс у Ізмірі, сам землетрус тривав близько 15 хвилин, але масштабні руйнування відбулися буквально за 40 секунд. Натомість, моя подруга з Волині, яка живе у районі Мармарис, каже, що незначні землетруси для мешканців місцевих територій не дивина. Найчастіше поштовхи трапляються восени та взимку, однак не такої потужності», – каже Марина.

Лучанка зауважила, що, наскільки їй відомо, держава не зможе повністю відшкодувати збитки людям, чиї оселі зазнали руйнувань – лише певну частину.

«Кого змогли – розселили. Велика кількість місцевих роз’їхалися по літніх будиночках біля Ізміру. На вулицях є пункти харчування, де всі, хто цього потребує, можуть поїсти. Також є спеціальні пункти, де можна попрати одяг. Взагалі, ті райони Ізміру, які постраждали, вважають елітними, тож нерухомість тут дуже дорога – вартість хорошої квартири сягає до 2 мільйонів лір. Логічно, що держава не зможе компенсувати всіх збитків постраждалим. Однак турків зобов’язують страхувати свою нерухомість, тому велику кількість збитків покриють страхові компанії», – зазначила вона.

Водночас співрозмовниця каже, що, попри те, що особисто у неї Ізмір асоціюється із гарною енергетикою та посмішками, нині на вулицях міста важко зустріти людину із посмішкою.

«Місцеві мешканці фактично не посміхаються – вони у паніці, налякані, у них немає настрою. Життя в Ізмірі поділилось на "до" і "після". Всі бояться повторного землетрусу, а він таки може трапитися. Люди жахаються від звуків та вібрацій метрополітену», – зітхає Марина.

Лучанка показує світлину із високою будівлею.

«Це – приміщення суду. Місцеві кажуть, що під час землетрусу воно хиталося, наче маятник. Здається, це зняли на відео. Велика кількість будівель через тріщини не придатні для життя. Такі приміщення поліція охороняє, щоб ніхто не постраждав, а також від мародерів. У районі місцевої автостанції є високі новобудови. Я не бачила, щоб там у вікнах горіло світло з настанням темряви. Отже, можна робити висновки, що вони також, за станом на сьогодні, непридатні для життя. Спеціальна інспекція ходить районами і перевіряє будинки на безпечність та придатність для проживання. До речі, про точну кількість загиблих внаслідок землетрусу невідомо, тому що у новинах пишуть різне, але є велика кількість людей, які зникли під завалами. За неофіційними даними – більше сотні», – каже волинянка.
Утім, насамкінець, мандрівниця зазначила, що навіть у такій складній ситуації не обійшлося без добрих див, адже через чотири дні після землетрусу рятувальникам вдалося живою витягнути з-під завалів чотирирічну дитину.

«Про це навіть у новинах написали», – радіє лучанка.

Водночас, вона розповіла про ситуацію із запобіганням поширенню COVID-19 у Туреччині, а також про карантинні настрої місцевого населення:

«У Туреччині люди бояться захворіти на коронавірусну інфекцію. На вулиці неможливо зустріти людину без маски. У магазинах та громадському транспорті також всі у масках. Я їздила у робочих питаннях автобусом з Ізміру в Мармарис, то зауважила, що пасажирів розсаджують через одне сидіння. Заходячи до автобусу, турки обприскують себе з ніг до голови антисептиком, і, наче малюючи ним коло навколо себе, розпилюють антисептичний засіб на поверхні та у повітря поблизу. Намагаються ні до чого не торкатися руками».

Нагадаємо, 30 жовтня в Егейському морі стався сильний землетрус. Осередок землетрусу розташовувався на глибині 16,5 км. Підземні поштовхи відчули на островах Греції і в Стамбулі. У прибережній турецькій провінції Ізмір в результаті землетрусу зруйновані були будинки, люди опинилися під руїнами.

За станом на 2 листопада 2020 року кількість жертв землетрусу магнітудою 6,6 у турецькому Ізмірі в регіоні Егейського моря збільшилася до 91 людини.

Також Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що у Туреччині врятували 3-річну дівчинку, яка вижила після землетрусу, пробувши під завалами понад 65 годин. А 3 листопада у Ізмірі з-під уламків зруйнованого будинку дістали чотирирічну дівчинку – вона провела під завалами 91 годину.
Розмовляла Вікторія СЕМЕНЮК. Фото – з особистого архіву героїні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus