USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Куди зникли 73%? Як «слуг народу» вчать відповідати на незручні питання про вибори

26 Жовтня 2020 15:37
У розпорядженні журналістів опинилися нові рекомендації для депутатів фракції «Слуга народу», які були надіслані з Банкової.

В них даються роз’яснення, як коментувати невдалі для «слуг» результати місцевих виборів, які вже більш-менш зрозумілі після публікації екзит-полів.

Проаналізувавши цей документ видно, що він побудований за принципом питань, які можуть задати «слугам народу», та відповідей на них, пише «Страна».

1. «Як ви сприймаєте результат екзит-полів?»

«Слугам» на це питання пропонується відповідати, що партія буде представлена в більшості місцевих рад. «Так, це не монобільшість, але ми на це й не розраховували».

Також нардепам радять говорити, що на полі «комунальних труб» загальнонаціональна партія взагалі не може змагатися з мерами міст. Почасти це так, але ніяк не пояснює, чому у великих містах «СН» поступився і ОПЗЖ, і «Євросолідарності».

Також в темнику йдеться, що мери все одно повинні будуть шукати спільну мову з центральною владою – тобто йде натяк, що навіть скромні фракції «Слуги народу» увійдуть до місцевих коаліції. Правда, нижче вказується, що коаліції на місцях взагалі не важливі.

Низьку явку пропонується пояснювати ковідом, а також «токсичними» діями «так званих патріотичних партій» – йдеться, мабуть, про порошенківську «ЄС».

2. «Куди поділись 73 відсотки?»

«Слуги» в темнику самі визнають, що тоді за Зеленського проголосувало стільки людей, бо хотіли прибрати Порошенка. Тепер же голоси поділилися між багатьма партіями. При цьому по країні «Слуга народу» набирає більше всіх (щоправда, таких даних наразі немає на рівні екзит-полів або ЦВК).

3. «Чому у вас немає мерів?»

На Банковій кажуть, що децентралізація подарувала мерам стільки можливостей, що обіграти їх нереально. Правда, це знову не пояснює, як у багатьох містах представники тієї ж «Опозиційною платформи» або «Євросолідарності» вийшли до другого туру.

4. «Що будете робити з таким політичним результатом?»

«Будемо працювати», – відповідають автори документу. І роблять натяки, що далеко не у всіх мерів вже визначена перемога: є і другий тур. Також за їхніми діями буде стежити НАБУ.

5. «Чи потрібно тепер розпускати Раду?»

У темнику кажуть, що юридичних підстав для розпуску немає. Тобто такий варіант у Зе розглядати не хочуть. Але явно готуються до того, що опоненти будуть проштовхувати цю тему.

Також депутатам пропонується спростовувати чутки про розпад монобільшості та створенні нових коаліцій.

В принципі, така позиція з точки зору «слуг» логічна.

Очевидно, що у них вже немає того мандата народної довіри, який був навесні і влітку 2019 року. І якщо будуть нові вибори в Раду, то монобільшість їм вже явно не світить.

6. «Як ви оцінюєте проведення опитування президента?»

«Для першого разу нормально», – йдеться в документі. Пропонується визнавати, що де-не-де опитування було зірване, проте в цілому пройшло добре.

Читати ще: «Пішов на х@, наркоман». У соцмережах публікують анкети виборців на опитування від Зеленського

При цьому сам же темник сумнівається в такому методі роботи з електоратом. «Потрібно створювати офіційний інструмент для проведення таких загальнонаціональних досліджень», – йдеться в ньому.

А щодо закидів у використанні дитячої праці під час опитування, то депутатам пропонується відповідати, що діти-волонтери за згодою батьків можуть залучатися до некомерційної діяльності. Правда, закон говорить, що без оплати. А як вже повідомлялося, волонтерам платили до 1000 гривень в день.

Цікаво, що в темнику вказується – опитування не є ані референдумом, ані соціологічним дослідженням. Тобто визнається, що репрезентативність цього заходу дорівнює нулю з усіх сторін.

Також «слугам» рекомендується визнавати, що відповідати на питання Зеленського люди могли скільки завгодно разів. Але при цьому переадресовувати претензії до політичних опонентів, які не дозволили покласти відповідальність за опитування на ЦВК.

Загалом, судячи з тексту темника, навіть його автори говорять про масу проблем при проведенні опитування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 26 Жовтня 2020 16:54
Зникли, зате були. Цікавий показник, який характеризує діяльність Порошенка...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus