USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Маркування ГМО-продуктів в Україні знову відклали – на півроку

18 Червня 2009 12:38
Як пише газета «Дело», під тиском виробників Кабмін погодився перенести введення обов’язкового маркування продуктів харчування, що містять трансгени, ще на півроку, – повідомляють 18 червня «Волинські Новини».
 
Українські виробники просять Кабмін перенести введення обов’язкового маркування продуктів харчування, які містять генно-модифіковані організми. Це питання було піднято вчора, 17 червня, на зустрічі представників підприємств харчопрому і Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Глава уряду погодилася піти на поступки виробникам, – пише видання «Кореспондент».
 
Найближчим часом у постанову Кабміну внесуть відповідні правки, і дата введення маркування відтер мінують із 1 липня 2009 року на 1 січня 2010 року.
 
Причина необхідності перенесення введення обов’язкового маркування банальна – виробники не встигають виконати у термін всі вимоги Кабміну, адже постанову було прийнято 13 травня. «Тільки для того, щоб замовити і забезпечити себе новими упаковка, треба як мінімум місяць. Я вже не кажу про перевірку партії в лабораторії», – скаржиться гендиректор виробника напівфабрикатів «Дригало» Людмила Дригало.
 
Як пише «Дєло», виробники фізично не можуть провести перевірку своєї продукції – в Україні діє всього чотири молекулярно-генетичні лабораторії. За словами Людмили Дригало, перевірку продукції у лабораторії треба робити мінімум два рази на місяць: спочатку серію сировини на місткість ГМО, а потім вже готову продукцію.
 
Начальник молекулярно-генетичної лабораторії Укрметртестстандарту Руслан Голубець зазначає, що процедура перевірки продукції на вміст ГМО займає мінімум три дні. За оцінками гравців ринку, для повного і своєчасного контролю продукції у країні повинно бути як мінімум 25 лабораторій. У більш виграшному положенні виявляються компанії, які працюють у Києві. Іншим доводиться їхати до столиці з інших областей – а це додаткові витрати. Руслан Голубець додає, що в кожній області України при відділеннях Держспоживстандарту вже існують лабораторії. «Тепер залишилося облаштувати їх відповідною технікою»,– резюмує він.
 
Проведення аналізу на вміст ГМО у продукції в лабораторіях Укрметртестстандарту коштує у межах 350-800 гривень за один зразок, – зазначає «Дело». «У нас вартість перевірки однієї партії становить мінімум 700 гривень. А компанія випускає 169 найменувань продукції. Уявіть, у скільки це обійдеться», – пояснює пані Дригало. Однак більша частина витрат на перевірку товару ляже на покупців. «Продукція подорожчає мінімум на 5%. І це тільки початок», – розповіли в одній з компаній.
 
Довідково:
 
Відповідно до постанови уряду, будь-яка наявність ГМО і їхня кількість у продукті обов’язково повинні були бути позначені на етикетках продовольчого товару вітчизняного виробництва словами Містить ГМО.
ГМО – це живі організми (тваринні, рослинні, бактерії і віруси), генотипи яких були штучно змінені для надання їм певних властивостей.
Нагадаємо, введення маркування продукції, яка виробляється з використанням генетично модифікованої сировини, відкладається з кінця 2007 року, зокрема через відсутність лабораторій для дослідження продукції. У листопаді 2008 року в Україні був прийнятий державний стандарт, згідно з яким усі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), повинні маркуватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus