USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Новий «Український правопис». Філологи коментують зміни

16 Серпня 2018 16:20
Нову редакцію правопису пропонує Міністерство освіти. Він має врахувати новітні мовні явища, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Профільна комісія наголосила, що Український правопис, як і будь-який інший, не може бути вичерпним.

Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Нова редакція правопису буде використовуватися в усіх сферах життя українців, що стосуються застосування мови на письмі, розповідає директор Інституту української мови Павло Гриценко.

“Правопис – це написання. Воно стосується не тільки філологів, а й будь-кого. Відповідно поширюватиметься на усі сфери застосування української мови на письмі”, - повідомив Гриценко.

Підходити до правопису треба обережно, зазначає філолог Лариса Шевченко. До обговорення проекту мають бути долучені спочатку фахівці, а потім суспільство. Останній правопис був виданий 2003 року за редакцією академіка Русанівського.

“Треба дуже обережно, надзвичайно інтелігентно і делікатно ставитися до того набутку, який створила наша українська літературна мова у текстах, які вже (рахуйте від Котляревського) дуже довгий період часу існують - і художні, і наукові”, - розповів Шевченко.

Водночас члени правописної комісії поки що свої рішення не коментують, зазначила Лариса Шевченко. Проект запропонували до обговорення в середовищі фахівців. Після нього збереться комісія, за результатами напрацювання якої правопис буде представлений в Академії наук і пізніше затверджений Кабінетом Міністрів України.

Група експертів врахувала все, що було раніше і досі існує в українській літературі, розповів голова Всеукраїнського товариства Просвіта імені Тараса Шевченка Павло Мовчан. Залучили також мову українських письменників 20-х, 30-х, 40-х років, якою писали до появи радянського правопису 1960 року, зазначив Мовчан.

“Є новий і старий правопис. Ми наближаємося до того правопису, який існував в Україні до абсолютної русифікації, яка відбувалася в 50-ті роки. Це повернення до тих принципів, норм української мови, які властиві українцям”, - зазначив Мовчан.

Правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови.
Novoi redaktsii-pravopisu from Андрій Пізнюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Олександр Шалимінов Показати IP 16 Серпня 2018 16:31
Навіщо потрібно було давати тільки проект нової редакції Українського правопису, томущо з ним незручно працювати навіть фахівцеві з блискучими знаннями української мови. Нехай фахівці дадуть до нього перелік змін, які запропоновані в проекті нової редакції в порівнянні з існуючими правилами. Тоді ефективність розгляду матеріалу набагато зросте.
скептик Показати IP 16 Серпня 2018 16:37
який сенс у правописі ? переважна частина населення розмовляє у кращому випадку суржиком. державні чиновники не мають обовязку володіти і розмовляти українською мовою навіть при виконанні службових обовязків. МОВА ВИМИРАЄ І ДЕГРАДУЄ !!!!!!!!!!
Василь до скептик Показати IP 16 Серпня 2018 18:33
Якраз для цього і потрібен. Щоб не розмовляли суржиком. Щоб всі українці вміли грамотно говорити і писати, у тому числі і чиновники
скептик до Василь Показати IP 16 Серпня 2018 19:31
не будьте наївним. читайте основи філософії. "Свобода- це усвідомлена необхідність", - Бенедикт Спіноза. культура в суспільстві розвивається протягом десятків , а то і сотень років. і наявність правил , виконання яких не є обовязковим, навряд чи зможе змінити розвиток чи зупинити занепад культури. немає тренду - суспільного запиту на розвиток української культури. під впливом глобалізації вона нівелюється і асимілюється. і такі убогі заходи не змінять цього тренду. людство створило правоохоронні органи , закони не одну тисячу років тому, але рівень злочинності у світі по великому рахунку не сильно зменшився.
Ела до скептик Показати IP 11 Вересня 2018 12:03
самі ви вимираєте і деградуєте! як дбаєте, так і маєте!!!
горе-реформатори Показати IP 16 Серпня 2018 21:00
Змінимо правопис, і зразу заживемо краще, мабуть логіка така.
123 Показати IP 16 Серпня 2018 23:22
Привіт вчителям-мовникам, вони будуть в захваті від чергової дурні.
Лучанка Показати IP 17 Серпня 2018 07:48
Ви вже краще відразу законодавчо оформіть ще й перехід на латиницю. Ось тоді досягнете вашої вищої мети- УКРАЇНСЬКА БУДЕ МАКСИМАЛЬНО НЕСХОЖА З РОСІЙСЬКОЮ!
юра до Лучанка Показати IP 22 Серпня 2018 22:45
к стати у россиян нет своего росийского языка они разговаривают на язике нашей руси на русском а вот наши изобрели понятие російська мова
юра до Лучанка Показати IP 22 Серпня 2018 22:52
нема такої мови російська есть русский язык .язик киевской руси
Михайло Показати IP 18 Серпня 2018 15:49
Я гадаю, що коментарі давали жителі західних областей України, так ось, хотів би сказати своє бачення щодо нового мовного правопису. Я проживаю на сході України, люди на півночі говорять українською, південь окупований росією. Повірте, українською говорять тут частіше і більше ніж на Закарпатті чи Чернівецькій області. І вчителі в наших україномовних школах та університетах не будуть проти щодо запровадження змін, тому досить підіймати паніку, в мене ж нічого не відвалиться якщо я говоритиму Атени або Афіни, ефір або етер, Гети чи Ґете.
юра Показати IP 22 Серпня 2018 22:36
идиоти всё движется вперед а они на 100 лет назад в правописании решили прыгнуть
Євген Показати IP 23 Серпня 2018 16:26
Правопис - це ще нічого. Мене більше бентежать нові українські слова - гвинтокрил,поліціянти, мапа, бусик, дітлахи і так далі...Коли я ходи в Українську школу, а це було 20 років тому, ніде і ніхто таких слів не використовував... Ці нові слова як знущання над українською мовою!
Ірина до Євген Показати IP 23 Серпня 2018 17:36
Якщо пан чогось не знав, це ще не значить, що того не було. Відкрийте Академічний тлумачний словник української мови 1970-80 рр. (одинадцятитомний). Там знайдете мапу й дітлахів. І чим поганий гвинтокрил? Хіба тим, що не калька з "вертолёта". Мені теж не дуже до вподоби бусик, але це слово вже ввійшло в побут, комусь навпаки подобається. А нові слова не утворюються тільки в мертвих мовах, як-от латина чи давньогрецька.
Анна Показати IP 6 Вересня 2019 22:38
Я в шоці.Що ви робите?! Навіщо? Що з того зміниться? Що робити тим людям,які все життя вчили одне,а тепер вони,що безграмотні стануть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus