USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Путін зважився повторити на Донбасі серпневий ривок?

20 Січня 2015 21:45
Сьогодні уже немає сумнівів, що Путін таки наважився на масштабну війну з Україною. Наразі ситуація в зоні АТО дуже складна. Чи є в українського командування план Б на випадок і подальшого посилення присутності росіян, покажуть найближчі дні, - повідомляє Espreso.tv.

Про те, що Путін прийняв рішення йти на подальшу ескалацію на Донбасі та почав інформаційну підготовку до активної участі у війні російських «заблукалих десантників» писали ще 18 січня. Тоді ще залишалися примарні шанси, що до цього не дійде, але сьогодні ми вже бачимо перші результати путінського рішення - російсько-терористичні війська значно активізувалися. Бої тривають по всій лінії зіткнення, але можна виділити кілька напрямків, наступ на яких є наразі пріоритетним для путінських військ.

По-перше, це Донецький аеропорт, який хоча і не має жодного стратегічного значення, проте став символом українського спротиву. Тому захоплення аеропорту для терористів необхідно для піару, підйому бойового духу власних бійців та приниження українців.

Сьогодні, як і в попередні дні, в аеропорту тривають запеклі бої. Сьогоднішнє взяття в полон восьми українських військових, новину про що радісно розтиражували російські пропагандистські ЗМІ, хоча і є м'яко кажучи малоприємною, проте вирішального значення для результату боїв за аеропорт не матиме. Наразі бої в аеропорту, від якого вже майже нічого не лишилося, тривають. Все виглядає так, що через постійні обстріли залишки будівель аеропорту будуть остаточно знищені і утримувати його буть кому не буде ані сенсу ані можливості.

ЧИТАТИ ЩЕ: УКРАЇНСЬКИЙ СТАЛІНГРАД АБО ОБОРОНА ДОНЕЦЬКОГО АЕРОПОРТУ

Другий напрямок, де ситуація дещо більш тривожна ніж в аеропорту, - це так звана Бахмутська траса. Там сьогодні українці відступили від 31-го блокпосту та витримують шалені обстріли та атаки російських військ. Як зазначили в РНБО, українські війська зупинили просування ворога, але ситуація залишається дуже напруженою. Небезпека в тому, що взяття Бахмутської траси відкриває росіянам прямий шлях на конгломерацію Лисичанськ-Сєвєродонецьк-Рубіжне та спрощує можливість для оточення стратегічно-важливого міста Щастя, де розташована ТЕС, яка живить електроенергією Луганськ. Крім того з Щастя відкривається прямий шлях на північ області а далі і на Харків.

Українські блокпости на Бахмутські трасі:



Вся ця сьогоднішня активізація бойовиків має просте пояснення. За даними того ж таки РНБО, за останні два дні кордон України перетнули п'ять батальйонно-тактичних груп. Це кадрові російські військові, звісно, без шевронів, що тепер грають роль «народного ополчення». Саме ці сили, за даними Радбезу, і беруть головну участь в наступі на Бахмутці.

В той же час до кордону з Україною підходять нові частини кадрової російської армії. Можна не сумніватися, що в найближчий час вони також перетнуть кордон та ще більше підсилять терористичні війська.

Крім того, на тлі наступу на фронті, посилилася і терористична війна в нашому тилу. Вчора вночі відбувся черговий вибух в Харкові, сьогодні вдень підірвали залізничний міст в Запорізькій області. І якщо теракт в Харкові – це перш за все залякування та маневр відволікаючий сили від подій на фронті, то в на Запоріжжі – це ще й спроба знищити одну з важливих ліній постачання українських військ.

Всі ці факти свідчать, що Путін вирішив повторити свій серпневий хід, коли за допомоги регулярної російської армії, яка перетнула український кордон, було створено Іловайський котел та окуповано значну частину Донбасу. Очевидно, що російський диктатор розраховує на повторення торічного успіху та приєднання до терористичної Новоросії нових клаптиків території. Як на жаль виявилося, в серпні у українського командування не було плану Б на випадок російського вторгнення, що і вилилося в катастрофу під Іловайськом. Чи є в Генштабі такий план зараз? Відповідь на це питання дадуть кілька наступних днів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus