USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Рада продовжила на рік закон про особливий статуc Донбасу

12 Грудня 2019 11:33
Верховна рада продовжила на 1 рік дію закону про особливий статуc Донбасу.

Таке рішення нардепи прийняли під час засідання парламенту 12 грудня, передає Українська правда.

«320 за. Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому», – виголосив спікер Ради Дмитро Разумков.
Проти підтримання проєкту закону № 2569 Про внесення зміни до статті 1 закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» проголосувала фракція «Голосу».

Як зазначила народний депутат з Волині Ірина Констанкевич в ефірі телеканалу «Рада», продовження дії закону про особливий статус Донбасу до кінця 2020 року дасть час на те, аби підготувати новий законопроєкт, який врахує всі внутрішні та зовнішні фактори.

«В Україні постійно змінюються внутрішньополітичні та зовнішньополітичні обставини. А, відповідно, змінюється й реагування на те, як вирішувати питання окупованих територій, не переходячи «червоних ліній», визначених суспільством. У такому чутливому, складному, делікатному питанні треба демонструвати якість, а не турборежим. Ми повинні врахувати кожен нюанс, спрогнозувати можливі наслідки того чи іншого рішення», - наголосила Ірина Констанкевич.

У жовтні Президент України Володимир Зеленський анонсував новий закон, в який мала бути імплементована «формула Штайнмаєра», але після зустрічі у «нормандському форматі», яка відбулася у Парижі 9 грудня, вирішили просто пролонгувати чинний закон щодо особливого статусу ОРДЛО іще на рік. За цей час розроблятимуть суттєво новий документ.

Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» був ухвалений у вересні 2014 року як тимчасовий. У 2015-му Верховна Рада вносила до нього зміни. Двічі парламент продовжував дію закону – у жовтні 2017-го та жовтні 2018-го.

Закон передбачає швидке проведення місцевих виборів в окремих районах Донбасу.

У 2015 році до нього додали окрему статтю 10, згідно з якою вибори можуть відбутись лише після виведення із неконтрольованих Києвом територій Донбасу усіх незаконних формувань, техніки та бойовиків. Також у документі передбачили низку умов з міжнародного контролю за цими виборами, які мають відбутись за українськими законами.

Особливий статус передбачає надання широких повноважень місцевим органам влади, зокрема, створювати народну міліцію. Окрім того, закон передбачає особливий порядок призначення суддів та правоохоронців та підписання із урядом окремої угоди про економічний розвиток районів Донбасу.

Закон встановлює амністію учасникам подій на Донбасі, які не вчинили тяжких злочинів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus