USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як будується співпраця України з Ізраїлем

19 Листопада 2017 17:24
Таксист в Єрусалимі - виходець з України, екскурсовод в Яффі - родом з Хмельницького, у експерта Інституту дослідження нацбезпеки Ізраїлю - сім'я з України, головний лікар на КПП з Сирією - із Алчевська, права рука ізраїльського прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху - родом з Харкова, та й в Кнесеті досить депутатів з українським слідом в біографії. В цілому з понад мільйона російськомовних в Ізраїлі - 600 тисяч вихідців з українських територій. Це можна пояснити хоча б тим, що по цій території за часів Російської імперії проходила так звана смуга осілості, де євреям вже дозволялося селитися і вести справи, йдеться у матеріалі "Сегодня".

Напевно, в тому числі і завдяки тісним зв'язкам високопоставлених репатріантів з України з місцем їх народження буквально щороку між нашими країнами укладаються ключові угоди. У 2011 році в двосторонньому порядку були скасовані візи, і громадяни України і Ізраїлю можуть без візи перебувати один в одного мінімум три місяці. За час існування безвізового режиму кількість візитерів в обох напрямках збільшилася в десять разів. У травні Ізраїль дозволив нашим жінкам працювати доглядальницями, чоловікам - займатися будівельними роботами, але без участі у внутрішній обробці приміщень.

Зараз на фінішну пряму виходять переговори щодо зони вільної торгівлі. Ізраїль зацікавлений в наших яйцях, молоці та зернових культурах. Впритул підійшли до вирішення питання про виплату репатріантам з України зароблених ними тут пенсій. Ізраїльтяни впевнені, що це тільки початок плідної співпраці між нами, незважаючи на всі ті проблеми, які переживає зараз Україна.

"Потенціал у вас є. Ви опинилися в оточенні ворогів, і ми живемо 70 років в оточенні тих, хто бажає нам смерті. Але сьогодні уряд в Києві розуміє правила і готовий за ними працювати, на відміну, наприклад, від Москви, яка встановлює свої правила", - зазначив у розмові один високопоставлений ізраїльський політик.

На даний момент погіршити клімат між двома країнами може тільки поведінка окремих українців. На хвилі безвізу з Ізраїлем деякі хитрі громадяни намагаються затриматися в теплій країні, де різні суспільні організації і держпрограми не допускають появі такому звичному для капіталізму явищу, як бездомні. Намагаються затриматися, наприклад, шляхом подачі прохання про отримання статусу біженця.

"Коли ми зіткнулися з масовим явищем, що українці намагаються отримати статус, в Кнесеті навіть заговорили про скасування безвізового режиму, - розповів той же політик. - Поки проблему вдалося вирішити, прискоривши розгляд заяв на отримання статусу біженця. Тепер українці чекають рішення не півроку, це відбувається за три дні. Зрозумійте, наша країна маленька і просто не здатна в такій кількості щорічно збільшувати своє населення".

Ізраїльтяни зробили висновки після першої "хвилі біженців" і посилили різного роду перевірки охочих вилетіти на Святу землю. Починаються вони в аеропортах - перед реєстрацією на рейс в Ізраїль кожен пасажир повинен пройти співбесіду у представників ізраїльських служб безпеки. На кількох мовах (англійська, іврит, російська та арабська) пасажирів запитують про мету поїздки, про знайомства і так далі, і при найменшій підозрі пасажир просто не допускається на рейс.

Мабуть, краще за багатьох інших країн в світі Ізраїль розуміє, з чим Україні довелося зіткнутися в результаті військового конфлікту на сході. Міжнародні домовленості не дають їм можливості постачати нам озброєння і військові технології. Але ізраїльтяни готові ділитися з нами обладнанням і розробками в області реабілітації поранених, а також у наданні психологічної допомоги пораненим українцям. Два роки ізраїльтяни виношують ідею відкриття в Україні повноцінного реабілітаційного центру, але поки не можуть знайти відповідне приміщення.

"Влада Ізраїлю вже кілька років організовує приїзд в Україну наших фахівців з фізичної реабілітації та посттравматичного синдрому. В кінці листопада в Харків, Дніпро, Нові Санжари, Переяслав-Хмельницький і Київ приїдуть троє провідних фахівців Ізраїлю в цій області з медичного центру Шиба. Вони проведуть семінари, лекції та консультації для українських медиків з конкретних питань. На додаток до підготовки професійного персоналу делегація буде шукати нові шляхи співпраці в цій галузі між Ізраїлем і Україною ", - розповіла" Сегодня "глава політичного відділу посольства Ізраїлю в Україні Реут Шапіро Бен-Нафталі.

Роль УРСР в долі Ізраїлю

Українці також зіграли важливу роль у заснуванні держави Ізраїль, яка сьогодні є однією з найбільш розвинених країн у Південно-Західній Азії з економічного і індустріального розвитку (ВВП на душу населення -: $ 38 127). У 1947 році нерегламентованим виступом з трибуни Генасамблеї керівник делегації УРСР в ООН Василь Тарасенко затягнув до чітко встановленого терміну прийняття британської резолюції, згідно з якою на території Палестини мало з'явитися арабо-єврейську державу з єврейським нацменшиною. Так вступила в силу раніше прийнята резолюція №181 про утворення двох незалежних держав - єврейської і арабської. На знак подяки влада Ізраїлю хотіли удостоїти Тарасенко званням почесного громадянина, але радянський дипломат відмовився.

Майже 9-мільйонна країна живе без конституції. Основні принципи устрою держави прописані в Декларації незалежності, яку виставлено на загальний огляд в фойє Кнесету. І як можна було здогадатися, серед її підписантів були і вихідці з нашої землі.

Немає в цій країні і Конституційного суду, а Верховний суд (ВС) володіє величезними повноваженнями. ВС вирішує, ставити законопроект на голосування в Кнесет чи ні.



Пустелю в оазис перетворили одесити

У 1909 році група євреїв, що приплила в Яффу з Одеси, заснувала Тель-Авів, а першим мером міста став Меїр Янкелевич Дізенгоф з бессарабського села Якимович. Спочатку Меїр плив в Палестину за пропозицією барона Едмонда де Ротшильда для відкриття фабрики скла. Портове містечко Яффа на березі Середземного моря, яке згодом стало Брамою Святої землі, було без каналізації, водопроводу і електрики, завдяки чому здалося новоприбулим некомфортним. Нові поселенці мали гроші і почали купувати піщані дюни за Яффою, де ті на свій смак розпланували новий квартал. Оскільки будівництво за містом не передбачає жодної загальної концепції, архітектуру своїх будинків поселенці вибирали у європейських каталогах. Через два роки був оголошений конкурс на назву кварталу, який швидко розростався. Найбільш відповідною виявилася аналогія з утопічним романом засновника сіонізмa Теодора Герцля "Стара нова країна". "Тель" - символізує курган або пагорб, "авів" - весну, відродження. Так і з'явився "Пагорб весни".

Паралельно поселенцям необхідно було вирішувати проблему з озелененням. В останній період правління Османа палестинці все вирубали - дерева пішли на будівництво залізниці з Яффи в Хайфу і Єрусалим, а потім і до Каїру. Місцевому населенню за значну кількість цінного будматеріалу пропонувалася можливість не служити в турецькій армії, чим вони охоче користувалося. У підсумку палестинські землі швидко перетворилися на пустелю. Коли 30 березня 1921 року міністр у справах колоній Великобританії сер Уїнстон Черчілль прибув з візитом на Святу землю, що стала після розпаду Османської імперії колонією Великобританії, мер Дізенгоф спробував зробити Тель-Авів зеленішим - розпорядився привести з найближчих сільгосппоселень дорослі дерева. Їх вкопали в пісок на бульварі Ротшильда, а під час прогулянки Черчілля одне дерево впало. Майбутній британський прем'єр тоді прорік: "Без коріння нічого не виросте ". Ця історія дійшла до Ротшильда, і він вирішив створити фонд, який спочатку зайнявся купівлею дерев для Тель-Авіва, а після утворення Ізраїлю - для всієї країни.

"Вся зелень, яку ви бачите сьогодні в містах, на набережній, навіть на пагорбах між населеними пунктами - все це посаджено вручну. Сьогодні завдяки тому, що Ізраїль навчився переробляти до 80% використаної води, ми можемо дозволити крапельне зрошення кожної пальми і куща ", - розповів гордо іерусалімець Еміль.



Перші платани і фікуси з'явилися в Тель-Авіві на початку 1930-х. Сьогодні всі дерева в містах Ізраїлю паспортизовані, до кожного підведено полив, і в разі потреби їм роблять щеплення. При евакуації єврейських поселень з палестинських територій жителі вивозять навіть 10-метрові пальми.

Талі Плосков: "Я горда, що ми врахували позицію Києва"



Депутат ізраїльського Кнесету, голова групи міжпарламентської дружби Україна - Ізраїль

- Між нашими країнами закладена дуже хороший грунт для плідної роботи. З послом України в Ізраїлі я на постійному зв'язк ... Сюди на зміну делегації політиків з України, наприклад, приїжджають бізнесмени... Я особисто знайома з дуже багатьма українцями. Брала участь в переговорах про надання дозволу на роботу в Ізраїлі вашим будівельникам. У реалізацію проекту було вкладено чимало сил і часу. Процес затягувався, хоча я говорила на зустрічах: у цьому питанні Києву вже потрібно бігти, оскільки є країни, які стоять в черзі на ізраїльський ринок праці. Українська сторона чітко стояла на захисті інтересів своїх громадян, і це - правильний принцип. В результаті працівникам з України будуть платити таку ж зарплату, як громадянам Ізраїлю - це вже про щось говорить. Ми взяли на себе і відрахування в пенсійний фонд, і оформлення стажу. І ви знаєте, я була дуже горда, що моя країна - Ізраїль - прислухалася до аргументів української сторони, тому що це справедливі аргументи. Я знаю, що багато українців чекають такої можливості, і буде дуже добре, якщо це покращить матеріальне становище деяких сімей в Україні.

- Рішення якого наступного питання очікується?

- Між нашими країнами постійно піднімається питання про виплату репатріантам з України пенсій. В Ізраїлі найбільша громада - з України. Коли я зустрічаюся з цими людьми, особливо поважного віку, чую: "Ми все життя віддали цій країні, і як так, що нічого не отримуємо від неї?" Особливо людей це хвилює в світлі того, що Росія починає такі виплати. Правда, для отримання цих грошей необхідно заповнити 18 сторінок документів і довести свій стаж.

Ваш прем'єр Володимир Гройсман під час свого візиту сюди в травні офіційно сказав: "Так, ми візьмемо на себе ці виплати". Ви знаєте, це невеликі гроші. Йдеться, можливо про $ 50. Але для людей це приклад поваги від країни, якій вони віддали 20-30 років. Репатріанти з України по-справжньому чекають цього. У нас є організація "Всеізраїльське Об'єднання вихідців з України". Коли заговорили про можливість вирішення питання про пенсії, вони відразу газету випустили з роз'ясненнями. Людям байдуже, що це всього $ 50. Важливо, що держава не забула про них ...

- Тим, хто переїхав до Ізраїлю в поважному віці, нічого не належить?

- У нас люди, які не запрацювали пенсії, все одно одержують допомогу. А механізм пенсій абсолютно відрізняється від вашого. Пенсія вважається з тієї суми, яку ви встигли накопичити разом зі своїм роботодавцем за роки вашої роботи. Закон зобов'язує, щоб ця сума накопичувалася, навіть якщо цього хтось не хоче. І коли ти виходиш на пенсію, накопичена сума ділиться на певну кількість місяців і виплачується. Звичайно, ті люди, які приїхали сюди в 40-50-річному віці не встигли до виходу на пенсію (для чоловіків в 67 років, для жінок - в 62) досить накопичити. Тому зокрема, вони живуть на соціальну допомогу. Для самотнього пенсіонера це 3000 шекелів ($ 850), для пари - 5000 шекелів ($ 1420). Ми постійно піднімаємо ці виплати, тому що все одно вони знаходяться за межею бідності, встановленою в Ізраїлі.

- В Ізраїлі на досить високому рівні знаходиться турбота про старших людей...

- Зроблено дуже багато, якщо порівнювати з Україною. Я завжди кажу, що репатріанти з СРСР повинні бути вдячні за таку старість. Але ще є куди прагнути. Наприклад, у нас є закон про догляд за літніми людьми. Людям, які не можуть самі за собою доглядати навіть за наявності родичів, передбачена певна допомога. Залежно від їх стану здоров'я держава оплачує певну кількість годин по догляду за ними. Якщо людина не може сама встати і вмитися, до нього прийдуть і допоможуть вмитися, йому приготують сніданок, навіть сходять в магазин або в аптеку. Але цей закон змушує хворих регулярно проходити принизливу перевірку на підтвердження недуги. Я за те, щоб люди старше 80 років, а багато хто з них пережили Голокост, без перевірки автоматично могли претендувати на допомогу доглядальниці. Має бути достатньо висновку лікаря, який веде хворого.

Друга суперечка у нас - про вихід на пенсію. Сьогодні жінкам пенсійний вік хочуть підняти до 64 років. І держава вважає це правильним. Чи не тому, що хочуть зобов'язати всіх жінок працювати до глибокої старості, а тому, що в Ізраїлі тривалість життя висока - 82 роки. Слава Богу нашій медицині і завдяки умовам життя у нас навіть кількість 100-літніх жителів - висока. І якщо ти в змозі працювати і хочеш цього, то чому тебе силою повинні відправляти на пенсію?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus