USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За крок до Третьої світової: підсумки Мюнхенської конференції

18 Лютого 2019 07:00
З 15 по 17 лютого проходила Мюнхенська конференція з безпеки. У центрі протистоянь опинилася Європа. Та одним із перших сигналів тривоги була війна на сході України. «Судний годинник», який обслуговують найбільші інтелектуали планети, показує, що до смерті людської цивілізації, залишилося 2 хвилини. Найнебезпечнішими лишаються нерозумні політики, які тягнуть стрілки до судного дня і саме вони можуть їх відвести.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Головуючий Мюнхенської конференції з безпеки Вольфган Ішендер зазначив у своїй промові наступне: «Багато хто приїздить сюди для того, аби поговорити одне про одного. Недовіра та небезпека характеризують загальне становище в світі».

Міністра оборони Об’єднаного Королівства Гевіна Вільямсона ніби навмисне ставлять виступати одразу після німецького, яка зауважила: «На жаль, ми живемо в період, коли в політиці часто більше емоцій, ніж виваженості».

Великобританія першою вдарила по мрії про єдину Європу. Brexit, хочуть того британці, чи ні, підігрує ворогам колективного Заходу.

«Хоча Великобританія і виходить з ЄС, я хочу підтвердити нашу стійку відданість спільній безпеці і партнерству», – запевнив Вільямсон.

«Діалог втрачено», – пишуть західні ЗМІ. Кризою єдності, яку переживає Європа, виступає Еммануель Макрон. Ситуація з протестами "жовтих жилетів« настільки розхитала крісло основного із приборкувачів Путіна, що у Франції можлива дострокова зміна Макрона. Кремль вже неодноразово ловили на підіграванні градусу цих протестів.

Тому недарма Ангела Меркель нагадала у своїй промові послідовність тих викликів, з якими стикалась Європа за останні 5 років: «У березні 2014 року відбулася анексія Криму – порушення міжнародного права. Потім – криза на сході України. В ці ж роки у нас почалися великі виклики через терористичні акти. А ще – криза в Греції, дестабілізація євровалюти, і тема біженців через ситуацію у Сирії».

Але про всі свої плани Володимир Путін розказав саме на Мюнхенській конференції у 2007 році. Майже не криючись, він заявив, що йому набрид «однополярний світ». А в 2014-му його промова в Сочі, фактично, дала старт втіленню планів: «Так, це буде катастрофа для світу, але навіщо нам такий світ, в якому не буде Росії?»

Основний порушник світового порядку сказав: «Ми помремо, як мученики, а вони просто здохнуть».

Нинішній пік, через який і пророкують можливу Третю світову, – це вихід США та Росії з Договору про знищення ракет малої та середньої дальності, який підписали у 1987 році Горбачов та Рейган, тим самим закінчивши багаторічну холодну війну між США та СРСР.

Сьогодні ми на порозі нової – обидві країни намагаються отримати можливість розміщувати на території Європи свої протиракетні комплекси. Щоправда Росія вже розмістила у центрі континенту заборонену Договором зброю. В Калінінградській області помітили ракетні комплекси «Іскандер», здатні нести ядерні заряди.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вже більше не назвав НАТО партнером і намагається образити тих, хто туди прагне: «Вибір зроблений на користь натоцентричності і вибір тактики: ведучий і той, кого ведуть».

Віце-президент США Майк Пенс видав бажане за дійсне, стверджуючи, що сьогодні Америка сильніша, ніж будь-коли, і керує на світовій арені.

Імовірний наступник президента єврокомісії Вебер відділив інтереси Європи від Росії та США, включаючи в ці інтереси Україну. Він висловив припущення про будівництво системи ПРО спільно з Україною. Загалом, Україна була в центрі уваги на конференції.

Ще однією із тем, яка піднімалася на Мюнхенській конференції з безпеки, було будівництво «Північного потоку-2».

Хоч Україні обіцяють підтримку, і хоч поясненням Росії ніхто не вірить, бо готується так званий «азовський» пакет санкцій з приводу захоплення росіянами українських моряків, хоч ми попереджаємо про захист наших інтересів, Росія не змирилася із прозахідним вибором України і продовжить наступ.

Варто зауважити, що цьогоріч на конференцію не прибули ані Дональд Трамп через надзвичайний стан, ні Еммануель Макрон через протести «жовтих жилетів», ані Тереза Мей, у якої Brexit. А ще варто згадати про Китай, протистояння з яким для США важить більше, ніж з Росією.

Про перспективу глобальної ворожнечі емоційно, зі сльозами на очах, намагалася попередити канцлер Німеччини Ангела Меркель: «Чи будемо ми наполягати на тому, аби вчитися на уроках Другої світової? Чи краще діяти поодинці? У такому разі, хто тоді збиратиме уламки цього світу?»

Емоції Меркель, яка вже оголосила, що йде зі своєї посади, лише підтверджують, що вона боїться майбутнього. А Мюнхенська конференція, на жаль, ні на секунду не спинила «годинник судного дня».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 18 Лютого 2019 07:34
Самі замутили, а зараз розказують як вони хочуть миру на землі!
Василь Михайлович Показати IP 18 Лютого 2019 08:43
«Хоча Великобританія і виходить з ЄС, я хочу підтвердити нашу стійку відданість спільній безпеці і партнерству», – запевнив Вільямсон ,Міністр оборони Об’єднаного Королівства ... Його слова не варті ціни того паперу на якому вони написані . В цьому ми (УКРАЇНА) переконалися на власному опиті ,коли віддали за безцінь ядерну зброю за колективну безпеку і ШО , як в Одесі кажуть ??? Північна Корея є прикладом того , як зробити повагу до себе ...!
хехъ Показати IP 18 Лютого 2019 09:26
Ті, хто лякає народи Третьої світової, відчують на своїй шкірі ласкаві обійми того, що вони породили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus