USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Від школярів до козаків: двобої та відточування техніки

9 Березня 2018 09:29
Усе менше часу лишається до участі луцьких школярів у чемпіонаті України з хортингу: новачки опановують технічні елементи розділу «форма» та випробовують майстерність у перших двобоях з однолітками.

Під час попередніх тренувань луцькі школярі, які зголосилися займатися хортингом, навчалися перемагати суперників у сутичках, бути дисциплінованими та гнучкими, засвоювали прийоми ударної та кидкової техніки тощо. Тепер вони працюють над розділом «форма» та беруть участь у перших справжніх двобоях у захисному спорядженні.

Президент Волинської обласної федерації хортингу Сергій П’ятіков розповів, що у хортингу одним із розділів навчально-тренувальної та змагальної програми є розділ «форма». Це підбір технічних елементів ударної техніки, технік переміщення, блоків, які спортсмени використовують у двобоях. Із перших форм до вищої майстерської, яка включає в себе велику кількість складних прийомів, вони ускладнюються технічними елементами, що відбувається з професійним ростом самого спортсмена.
Розділ «форма» передбачає відшліфовування ударних дій у техніці. Так трапляється, що спортсмени, які не працюють в розділі форма, можуть мати не до кінця правильно поставлену техніку й це може дати мікротравму. Спортсмен може вдосконалюватися в ударних техніках рук, ніг, переміщень, де може проаналізувати свої помилки й використати це на практиці.

Зі слів тренера, з «форми» є змагання в індивідуальному, парному та командному видах. Має бути чітко витримана точка удару, правильне перенесення центру ваги, ідеальне виконання техніки. Здебільшого, ті, хто успішно виступають в розділі «форма», є дуже потужними бійцями-ударниками.

«Розділ «форма» - це таке собі домашнє завдання спортсмена. Бо працюючи із суперником, ти повинен працювати відштовхуючись від ситуації та дій твого суперника, миттєво приймати рішення. У показових виступах мусиш чітко виконувати технічні елементи. Готуючись до таких змагань, спортсмен вчиться зосереджуватися, відточує всі рухи та позбувається дрібних технічних помилок, а завдяки багаторазовому повторенню він техніку заганяє у підсвідомість. Подібне цьому є в карате «ката» - така собі зашифрована техніка», - зауважив Сергій П’ятіков.

Також спортсмени спробували свої сили та навики у перших тренувальних двобоях. Одягнувши захисне спорядження новачки із більш досвідченими спортсменами відпрацьовували ударну техніку та техніку кидків. Зауважимо, що в розділі «двобій» в юнацьких вікових групах 6-7, 8-9, 10-11, 12-13 років на змаганнях немає ударів руками в голову. Це зроблено для того, аби не було небажаних ударів по голові в дитячому віці, і щоб батьки малюків не боялися приводити дітей в спортивні зали. Дотримувалися цього правила під час перших двобоїв і наші новачки.

«Я вже вдруге працював у двобої, дуже класно, адже можна багато навчитися від суперника. Коли відбувається захват, то намагаєшся вгадати яким будуть його наступні дії, також за диханням суперника можна вгадати коли буде його наступний удар і можна поставити блок», - розповідає Влад.


Денис розповідає, що суперники у нього були як маленькі, так і великі, тож було трішки страшно.




«Спочатку ми їх навчаємо буквам, потім надиктовуємо диктант, де під чіткі вказівки виконують ті чи інші техніки, а вже коли ставимо їх на двобої, то це подібно до твору, де спортсмени проявляють свої знання, винахідливість діяти в тій чи іншій ситуації й на стільки він стає цікавим та багатогранним», - пояснює Сергій П’ятіков.


Нагадаємо, соціально-спортивний проект «Від школярів до козаків» реалізовує Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з Федерацією хортингу на Волині. Група школярів початкових класів долучилася до занять спортом, аби виховати у собі силу волі, здобути навики самозахисту та розвинутися фізично. Через два місяці найрезультативніші учні увійдуть в команду, яка захищатиме честь Волинської області на чемпіонаті України в Києві. Над матеріалом працювали журналісти Вадим Панафідін та Павло Переведенець.

Довідково: Хортинг – український національний вид бойових мистецтв, який поєднує в собі як ударно-кидкову техніку, техніку роботи в партері, переміщення, роботу руками, ногами в стійках і повний спектр кидкової бази, який може траплятися в усіх видах бойових мистецтв, спрямованих на кидкову техніку, починаючи від вільної боротьби, закінчуючи джиу-джитсу, дзюдо, бойовим самбо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus