USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

9 кіл пекла, або як зробити закордонний паспорт у Луцьку

22 Серпня 2014 19:00
Українські реалії жорстокі – про безкінечну кількість різноманітних довідок, часто безглуздих і непотрібних, а також про бюрократію органів влади розповідають анекдоти. Проте, запевняю, вам буде зовсім не до сміху, якщо ви зіткнетеся з бюрократичною машиною «face-to-face». Отож, наберіться терпіння та попкорну – ми поговоримо про луцькі реалії оформлення закордонного паспорту.

Передісторія

Документ для виїзду за кордон, як це часто буває, знадобився мені в найневдаліший момент. Саме в цей час активісти запропонували взяти участь у бойкоті управління Державної міграційної служби, де вони вимагають законної ціни на виготовлення закордонного паспорту. Епопею з вартістю документа пам’ятають не всі. Шкода, Верховний Суд України рішенням (№ 21 - 416а13, № 21 - 441а13) ще торік поставив крапку в цій історії, заявивши, що 170 гривень державного мита повністю покривають вартість виготовлення паспорта. Натомість, ДМС і далі «дере» з людей 120 гривень за бланк паспорта та 87 гривень податку, попри те, що Волинська прокуратура визнала незаконність таких дій. Що роблять місцеві активісти від молодіжки «Батьківщини» - заручившись підтримкою юриста Андрія Костюшка пишуть заяви на виготовлення документа, отримують відмову (тому, що не хочуть платити незаконно встановлених поборів), з нею йдуть у прокуратуру, а згодом – у суд.

Каюся, долучитись до такого «флешмобу» я не зміг – паспорт був потрібен терміново, а весь процес тяганини з ДМС міг тривати декілька місяців. Проте, забігаючи наперед, зауважу, що свої кошти я зможу отримати назад. Але про все по-черзі.

Крок 1: готуємо документи для виготовлення паспорта

Згідно з чинним законодавством, перелік документів, необхідних для виготовлення паспорту, наступний:

• копія ідентифікаційного коду;
• паспорт громадянина України та копії сторінок 1, 2 та 11;
• проїзні документи дітей (якщо виїжджали за кордон до 18 років).

Все! Ніяких довідок про відсутність судимостей та інших папірців. Це стосується і свідчення з військкомату про відстрочку чи непридатність до служби. Хоча в переліку документів, який вимагають в ДМС вона красується під 5-им номером. Насправді, довідку не вимагають вже декілька місяців.



Але, як можна здогадатись, про це вам ніхто не скаже. Автор цих рядків вирішив почати із найскладнішого: будучи 21-річним студентом, поїхав у військкомат для того, щоб отримати жадану довідку. Проте в установі на мене здивовано дивились і рекомендували прийти в вересні – мовляв, тоді збирається комісія, яка і дасть мені відстрочку. А про те, що довідка з військкомату для виготовлення закордонного паспорту не потрібна, я дізнався випадково – від працівниці університету, де навчаюсь.

Крок 2: подаємо заяву на виготовлення

Отже, зібравши необхідний пакет документів рушаємо в управління Державної міграційної служби. Якщо ви лучанин – вам у «паспортний стіл», що на Кравчука, 12; якщо мешканець інших населених пунктів області – на Винниченка, 67 (у дворі приміщення управління МВС у Волинській області).

Відразу зауважу – установи мають досить дивний графік роботи. Що стосується управління на Кравчука, то працює воно з понеділка до суботи. Проте в понеділок та четвер заяви не приймають. Подати документи на виготовлення паспорта ви можете лише в конкретні години певного дня, а саме:

• вівторок – 14:00 – 17:00;
• середа – 14:00 – 17:00;
• п’ятниця – 9:00 – 12:45;
• субота – 9:00 – 12:00.



Приходити рекомендую не пізніше, ніж за годину до початку робочого дня. Отже, завбачливо завітавши за годину до прийому, я був в списку 22-им. Врахуйте не лише той факт, що в працівників короткий робочий день, але й брак бланків. Так-так, ви все вірно зрозуміли – людям, які стояли в черзі в третьому десятку – бланків для написання заяви-доручення банально не вистачило.

Отож, завчасно отримавши бланк, заповнюємо його згідно зі зразком. Далі робимо копію 1-ї сторінки паспорта на звороті заяви і чекаємо своєї черги.
Слід зазначити, що письмові списки – це єдине, що рятує від скандалів та суперечок. Кожен, хто вже подав документи, викреслює своє ім’я. Таким чином помітно, як рухається черга.
Разом із заявою вам вручать папірець, у якому вказані реквізити для платежів.
Шляхом нескладних математичних обрахунків робимо висновок, що з нас хочуть «здерти» 370 гривень, замість законних 170. Що ж, не будемо з’ясовувати стосунки – інспектор ДМС людина «підневільна», тому просто сплачуємо вказану суму. Але не впадайте у відчай – шанс повернути свої кошти ви все ще маєте. Але про це, знову ж таки, не зараз.

Крок 3: платимо за виготовлення паспорта

Саму проплату вам запропонують здійснити на місці, «не відходячи від каси», - у банку «Хрещатик», який знаходиться через стіну.
Оператор, який сидить там в маленькій комірці, прийняв документи і одразу заявив – до сплати 401 гривня. Побачивши моє здивоване обличчя працівник швидко пояснює – 27 гривень комісії (по 9 з кожного платежа, незалежно від його розміру). Я вирішив забрати документи та пошукати розумних альтернатив (віддавати зайвих 27 гривень не бажаю з принципу).

Як відомо, хто шукає – той знайде. Відкривши додаток «Приват24», знаходжу відділення банку, яке розташоване зовсім поруч.
Чому б не прогулятись? До слова, комісія в «Приватбанку» все-ж є, але вона втричі нижча – 3 гривні з кожного платежу. Як пояснила працівниця установи, ці кошти стягуються з платника, бо отримувач не платить комісії за переказ грошей. Ця ж інформація є і на чекові.
Додам: якщо ви рішучо налаштовані отримати незаконно стягнуті з вас 120 гривень за бланк паспорта і 87 гривень за адміністративну послугу, обов’язково зробіть копію чеків. А ще краще – попросіть оператора банку надрукувати їх у двох екземплярах.



Крок 4: здаємо документи

Повернувшись у приміщення ДМС, чекаємо своєї черги. В кабінеті вручаємо інспектору копії документів, заяву-доручення, чеки про оплату та показуємо оригінали паперів. Заповнюємо спеціальну форму, залишаємо підпис. Після чого інспектор сфотографує вас та озвучить дату, коли ви зможете їх отримати. Термін виготовлення паспорту – 30 днів, термінового – два тижні (за таке задоволення доведеться доплатити близько 150 гривень). Дякуємо інспектору і покидаємо приміщення, в якому вам, швидше за все, довелось просидіти більше половини дня.

P.S: як повернути незаконно «здерті» 207 гривень

Як зазначає юрист Андрій Костюшко, повернути свої кошти цілком реально. Заплативши повністю усі платежі, які вимагають у міграційній службі сумою 377 гривень і 15 копійок, необхідно зробити копію платіжних доручень й з ними звернутися до суду для відшкодування додаткових витрат. Громадський активіст наголошує, що з адміністративним позовом люди можуть самі йти до Феміди й шукати справедливості, чи дати доручення громадським активістам. Їх можна знайти у фейсбуці на сторінці групи «Закордонний паспорт за 170 гривень Волинь».

Костюшко впевнений у перемозі, мовляв, уже є в українській судовій практиці такі прецеденти, коли людям повертали гроші за виготовлення закордонних паспортів ціною 377 гривень 15 копійок.

Зібравши всі чеки, з допомогою Андрія Костюшка я готую позовну заяву до Управління Державної міграційної служби у Волинській області. Наскільки реально перемогти злочинну бюрократичну машину на чолі з начальником Управління у справах громадянства, іміграції та реєстрації фізичних осіб Миколою Бандурою – покаже час. Так що, не «кінець фільму», а «далі буде»…

Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Лучанин Показати IP 22 Серпня 2014 19:13
Перший раз хочеться подякувати за хороший та потрібний матеріал. ДЯКУЮ!
123 до Лучанин Показати IP 22 Серпня 2014 23:53
інструкція в деталях, як для баранів)) але то навіть краще, буду знати до чого готуватись. дякую з підказки про комісію банку! ;)
Ірина Показати IP 22 Серпня 2014 19:44
І я Вам дякую. Якраз збиралась подавати документи на закордонний паспорт. Респект Вам і уважуха.
Лучанин Показати IP 22 Серпня 2014 21:22
Платиш 500 грн та не треба стояти в черзі
Анонім до Лучанин Показати IP 15 Жовтня 2014 10:13
хочу закордонний паспорт за 500 без черги. т. 0967337823
+++ Показати IP 22 Серпня 2014 21:54
Молодці,люлям відуриваєте очі!треба їх радлюк провчити!!!
... Показати IP 22 Серпня 2014 22:40
Що Ви по сто разыв пишите одне і теж. Доки не змінять постанову Кабінету Міністрів України плати за поспорт в розмірі 170 грн. НЕ БУДЕ. Ви зрозумійте працівники ДМС є державними службовцями органу виконавчої влади, і Вони зобовязані виконувати вимоги як законів так і підзаконних актів, а те, що є колізія законодавства винні не працівники ДМС а ВР. ДМС в області вже неодноразово звертались до столиці з приводу розяснення вартості паспорту.
STOP! до ... Показати IP 23 Серпня 2014 00:00
Як можна зрозуміти працівників ДМС України, коли Верховний суд України вказує - держмито покриває все оформлення та видачу паспорта включаючи бланк, і що працівники не в праві вимагати будь-яких оплат навіть на підставі інших постано КМУ 1098 та 795, і ці працівники все одно вимають ті оплати 87.15 та 120? ДМС області зверталось? Це "пчёлы против мёда" ?
Юрист до ... Показати IP 23 Серпня 2014 17:54
А статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України, яка вказує, що правові висновки Верховного суду України є обов'язковими як для судів, так для органів виконавчої влади, для працівників ДМС України вже не існує?
Олександр до Юрист Показати IP 24 Серпня 2014 00:35
То чим керуватися ДМС - постановою Уряду чи висновками ВСУ? Юрист ти сраний
знаючий Показати IP 22 Серпня 2014 23:40
бандуру на нари
tabletka Показати IP 23 Серпня 2014 19:08
Дякую за такий чіткий виклад матеріалу. Молодець! Справді дуже похвально. У мене вкрай негативний досвід подачі документів для отримання закордонного паспорта. Міняти щось в країні потрібно, як кажуть, з самих низів. Невже працівникам подобається вислуховувати неприємні речі зі сторони усіх, хто бажає отримати паспорт, але їм не вистачає бланків, невже їм на стільки приємно, щоб там стояли такі величезні черги? Я особисто, кілька місяців тому займала чергу ледь не серед ночі. І про це знають усі працівники паспортного столу. Вони, напевно, цим дужееееее задоволені. Коли ми будемо мати можливість реєструватися заздалегідь, а не стояти там півдня, і чекати коли хтось назве наше прізвище? Коли не потрібно буде дзвонити начальству і відпрошуватися з роботи, ще на годину чи на пів, бо черга не рухається і заходять свої Іванови, Петрови, Сидорови. Вони до речі, заходять і у неприйомні дні, махаючи ключимами від шикарного авто і стукаючи підборами, майже не помічаючи нікого навколо, зневажливо поглядаючи на усіх інших, так би мовити, на їхню думку другосортних. Заходять не випадково. Свої були, є і будуть, без сумніву. Можливо тим, які заходять без черги, відчуваючи себе королями і королевами надзвичайнго приємно. Мені особисто гидко. І я могла б так зайти, якби за мене подзвонили. Але намагаюся ніколи не вдаватися до таких заходів. Я нічим не відрізняюся від інших. Всі стоять у черзі і я стою. Але я проти таких черг і таких умов. Чому самі працівники не хочуть зробити собі максимально приємні умови праці?. Одним словом, коли ми почнемо поважати самі себе і коли почнуть поважати нас? Питання часу. Я не проти платити офіційно і більше, хоча це теж не правильно, але хочу відповідного сервісу, справжнього європейського. І ніхто там, навіть начальство не хоче нічого робити. Робити на належному рівні. Ми, напевно, ніколи не доростемо до цього. У нас не закладено це підсвідомо.
Олександр Показати IP 24 Серпня 2014 00:33
Народ, паспорт за 170 грн - це байка. Є постанови Кабінету Міністрів, де прописані тарифи на 3 платежі (разом - 377 грн) у грудні 2013 було рішення Верховного суду, але це рішення щодо однієї особи! щоб паспорт коштував 170 грн, пишіть до Уряду, щоб він вніс зміни до відповідних постанов: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/795-2007-п http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1098-2011-п А найцинічніше - "борцями" виступає "Батьківщина", голова якої сидить в кріслі Прем"єра і може за хвилину внести зміни до постанов!
132 до Олександр Показати IP 24 Серпня 2014 02:52
Ти клоун? Тобто, одній особі 170, іншим - 377 ?? Як так ?? Рішення ВСУ носить обов'язковий характер для виконання. І в Луцьку є люди, які робили по 170 - Бут-Гусаїм наприклад.
Даня Показати IP 24 Серпня 2014 19:51
А я нещодавно здала документи і заплатила за закордонний паспорт 580 гривень, це на вул. Шевченка. Чесно кажучи, псувати собі нерви не було часу, так як була з малою дитиною. Мій чоловік, наприклад, отримав паспорта на Кравчука і заплатив 377 гривень. Де справедливість????? Якщо він прописаний в Луцьку, то менше платить чи як????? ОЦЕ ТАКА НАША ДЕРЖАВА. ЖАХ(((((((((((((((
Микола до Даня Показати IP 23 Грудня 2014 15:33
Як вказав автор статті, ВИ маєте право отримати відшкодування зайвих незаконних витрат. НЕ СПУСКАЙТЕ ЇМ ЦЕ З РУК!!! ДЕРЖАВУ ЗМІНЮВАТИ МАЄ КОЖЕН ІЗ НАС!!!!!
Юзік Показати IP 24 Серпня 2014 20:01
Та вони скоти бабкі просто здирають!!!!!!!
Лучанин Показати IP 25 Серпня 2014 23:16
Як легко їх усіх посадити а не гвандіти роками...Усі знають їхні такси хабарів, крім тупої прокуратури.
345 Показати IP 31 Серпня 2014 22:22
Лучанину респект за такі слова!повністю підтримую,а ще за взятки і хабарі треба хабарників лупити по лапах паршивих дубінкою щоб аж сині були,може дійде до них!!!!!!!!!!!!!!!!
Микола Показати IP 23 Грудня 2014 15:30
Щиро дякую за змістовну статтю! А щодо 170 грн. -- то згоден, що треба бюрократам вправляти мізки через суд
Віра Показати IP 5 Січня 2015 12:56
Щиро дякую за докладне пояснення. Буду робити паспорт перший раз і ця інформація дуже доречна. Я з області, тому мені потрібно звернутися на Винниченка 67. Може хто напише про їхній режим приймання документів, а то не хочеться їздити даремно. Заздалегідь дякую.
Лола Показати IP 9 Січня 2015 01:25
Не маючи прописки у Луцьку та Волинськый області, можна виготовити закордонний паспорт на Винниченка?
Олексій Показати IP 26 Січня 2015 14:43
До цього часу в паспортному столі луцького району беруть не 377 грн., а 570грн., а хто не погоджується, то навіжена брюнетка(типу інспектор) витріщається і кричить, ніби на ринку.... Прошу перевірити правомірність даних додаткових зборів, тобто тисячне відмивання грошей щодня!!! А також кадрову політику у районному паспортному столі. Інспектор явно не на своєму місці!!! Або хоче відповідати за здирництво у суді!!!!!!!!!!!!!!!
Марія Показати IP 3 Лютого 2015 14:17
Я також з області, тому робила паспорт на Винниченка. Сума до сплати була в районі 410-420 грн. Але коли спитала: "Які з цих платежів є обов'язковими?", мені надали дві квитанції: одна на 120 грн інша не пам'ятаю, але сума вийшла 198 з відсотками у банку (пропонують вибрати самому куди іти сплачувати: Приват - як спускатися до СНУ та Ощад - за театром). Стосовно черг, то ситуація таж сама і не всі подають документи з першого разу. щастить тим хто продирається до столу, куди виходить співробітниця і сама оформляє правильно 10 людей і приймає їхні заявки першими. Потім черга наступає ще 15-29 хто сам заповняв (зразків мало, а ручок ще менше краще сфотографувати на телефон і заповняти десь на вулиці, бо всі люди в коридорі ті хто йде на роботу пропихаються тебе підбивають і страшенно не зручно). Після сплати ви маєте постукати в двері і віддати чеки й паспорт, а тоді сидіти чекати поки вас викличуть сфотографуватися. Якщо ви справилися з заявою і сплатою одними з перших, не радійте що раніше попадете додому. Вони чекають доки принесуть чеки більша половина людей а тоді викликають тих, хто приніс останнім (бо як виявилось наші чеки у них лежать так, що перший з низу, а останній - з верху... далі розумієте самі яка схема)
Марія до Марія Показати IP 3 Лютого 2015 14:29
Ще забула сказати стосовно робочих днів: приймають документи також непостійно, і лише до 10 год це з (якщо правильно пам'ятаю) 9 але черга уже з 8 була величезною - приміщення усе заповнене і я стояла на сходах.... Черга спочатку і дійсно була, але коли вийшла працівниця то вона раптом пропала. ТУТ ВАЖЛИВО СХОПИТИ ЗАЯВУ - ДОДАТКОВИХ НЕ ДАЮТЬ І ПРИЙМУТЬ ЛИШЕ У ТИХ, ХТО ЗАПОВНИВ! Що ще важливо при мені одна жінка за 1000грн отримала паспорт за 4 год. І чесно вам зізнаюсь: так, я зекономила і просиділа там з 8 до 14 (обід у них також є), але якби мені було терміново і мала б такі гроші - я б заплатила!
Віола Показати IP 2 Березня 2015 21:17
Доброго вечера а чи можу я виготовити біометричний паспорт не за місцем прописки а в іншому місті!!!
галина Показати IP 6 Травня 2015 13:05
я здала документи на виготовлення паспорта ще 11 березня на вулиці шевченка сьогодні уже 6 травня а я ще не отримала паспорт що мені робити і куда звертатись
Ігор Показати IP 8 Травня 2015 20:32
Свого часу, років 4 тому, коли я подавав документи на паспорт, то так само отримав список як на фото, із сумами та реквізитами. В банку заплатив тільки останній платіж на 170 грн і приніс чеки. Коли мене спитали: а де решта? - сказав, що не зобов'язаний їх платити та й все. Трохи поскандаливши, документи прийняли, та за місяць отримав паспорт. Це було на Кравчука. Потім дружині за місяць подавали так само на Винниченка, все те ж саме - 170, скандал і отримання паспорта за місяць. Справа в тому, що коли надходить від вас платіж на 170 грн вони далі ЗОБОВ'ЯЗАНІ прийняти документи. На Шевченка є також паспортний центр. Знайомий подавав там документи, зробив все так само згідно моєї поради. Документи не прийняли, сказали - заплати решту та ще й медстраховку!!! Вони буди послані далеко. Далі начальник відділу персонально віддзвонювався, просив щоби просто мирно прийшли та завершили подачу документів без додаткових оплат. Результат такий самий - скандал, і через міяць паспорт вартістю 170грн на руках. Все з власного досвіду.
вова Показати IP 14 Червня 2015 14:13
шкуродери..........
Саша Показати IP 13 Серпня 2015 04:59
Напишіть хто знає,час(години) ,коли видають паспорт.
маруха Показати IP 9 Листопада 2015 19:53
дякую за доступне описання )))))))))))))))))))
Каріна Показати IP 1 Грудня 2015 13:14
Скажіть в кого таке було що подали документи на закордонний паспорт і вже прошло два місяці і ще досі неготовий
ОЛЕНА Показати IP 17 Жовтня 2017 08:57
Вперше стикнулася з цією конторою приіхала зробити паспорт і пошкудувала.Сидять сонні не чують що говориш а потім робрять тебе дурним.Якщо щось хочеш запитати то ніби вони пупи землі.Як це вже все обридло .Більше сюди не приіду.Це жах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus