USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кого найбільше бояться роботодавці. ВЛАСНИЙ ДОСВІД

1 Листопада 2013 11:30
Лучанка Олена Кухарчук тривалий час не може влаштуватися на роботу. З її слів, однією із головних причин є не її досвід роботи у певній галузі чи, приміром, його відсутність, а те, що вона молода, одружена та ще бездітна жінка.

Вічно молодий, вічно… безробітний?

Олена Кухарчук розповіла, що два роки тому вона закінчила університет. Потім працювала менеджером з продажу у декількох фірмах. Офіційно дівчину не працевлаштовували, а лише «годували» обіцянками, мовляв, поки вільних вакансій немає.
«Мені казали, ти ходи, працюй. Можливо, щось і з'явиться, якась вакансія «вигорить». Я слухала, ходила, працювала, в кінці-кінців не витримувала, шукала нову роботу. Але весь час натрапляла на одні й ті ж граблі. Ніхто з роботодавців не горів бажанням офіційно влаштовувати на роботу. Спілкуючись із колегами, я зрозуміла, що така проблема не в одної мене», - бідкається Олена.

Дівчина розповіла, що на той час зневірилася у бажанні знайти офіційну роботу і вирішила так би мовити «зробити паузу». Декілька місяців вона ніде не працювала. За цей час встигла влаштувати особисте життя. Вийшла заміж.

«Чоловік весь час на роботі. А я сиділа вдома. За декілька тижнів – мені це набридло. Я почала шукати роботу. Але, сама того не очікуючи, зіткнулася із величезною проблемою – як виявляється таких як я на роботу брати принципово не хочуть. І, що найбільш дивно, не лише на офіційну», - зазначила лучанка.

Зі слів Олени, співбесіди, на які вона ходила ледь не щодня, закінчувалися одним і тим же. Коли роботодавці бачили на її пальці обручку одразу засипали питаннями, мовляв – коли одружилася, чи є діти і чи часом вона не вагітна? На «задній план» у розмові відступали питання про досвід роботи, освіту і все решту, що потрібно знати роботодавцеві про працівника.

«Розмова переходила у русло – ми не можемо взяти тебе на роботу, бо ж ти скоро завагітнієш. А нам потрібно, щоб людина працювала постійно. Будь-які мої пояснення, що дітей поки я не планую, мені потрібна робота – ніби пролітали повз вух потенційних роботодавців», - розповіла Олена.

Згідно зі статтею 2 Кодексу законів про працю України: «Україна забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин» .

Офіційне працевлаштування: це фантастика?


Кореспондент Волинських Новин вирішив перевірити чи справді так важко у Луцьку знайти роботу.
Що насамперед робить людина, яка шукає роботу? Звичайно ж, купує газету із оголошеннями, або шукає вакансії в інтернеті.
Купую декілька газет з оголошеннями про роботу. Читаю: потрібні менеджери з реклами, офіціанти, кухарі, продавці, касири в супермаркети. Зрідка - перукарі та швачки.
Обираю, до прикладу, вакансію менеджера з реклами і телефоную на номер, вказаний в оголошенні. У слухавці чуємо приємний голос пані, яка каже, що по телефону умов праці вона не пояснить, тому радить прийти на співбесіду.
Приходжу. Біля кабінету тупцюють ще з п'ять дівчат. Як з’ясувалося, вони теж шукають роботу. Дівчатка заходять по одному і в кабінеті затримуються не більше 10 хвилин.
Ось моя черга. Начальник відділу реклами розповідає спочатку про принцип роботи, далі про заробітну плату . Мовляв, «ставки» у них немає. Все залежить від того, скільки грошенят від реклами людина принесе в компанію. За це менеджер отримає 10%. Жінка додала, що рекламуються у них чи не половина рекламодавців у Луцьку.
Далі були запитання про освіту, досвід роботи, сімейний стан та «стандартне» запитання - про наявність дітей.
На завершення розмови начальник дала візитку і сказала - «ми вам зателефонуємо».
Відзначу, що в оголошеннях зазвичай вказують вакансії, які найчастіше орієнтовані на студентів та осіб, які хотіли б підзаробити грошей. Мало ймовірно, що у такий спосіб людина знайде постійну роботу.

Наступний спосіб знайти роботу - «через знайомих». Тут мені підфортило. Мало того, що знайомий офіційно влаштований, так ще й працює у державній структурі. Сказав, на роботу потрібні діловоди.
Попередньо чоловік поговорив із директором. Так би мовити «замовив» словечко. Йду на співбесіду.
Начальник одразу взявся розхвалювати установу, працівників, запевнив, що працевлаштування офіційне, адже це державна робота. Заробітна плата – трохи більше мінімальної. Попросив розповісти про себе. Та, не дослухавши, швиденько зателефонував до начальника відділу і сказав, що знайшов йому секретаря – діловода, тобто – мене.
Однак, не так все просто. Під час розмови, начальник мені повідомив, що місць, на жаль, немає. Штат у них укомплектований. І відверто здивувався, що «шеф» прислав мене до нього.
Розчарована. Але поки не втрачаю надії. Радію, що хоч одразу сказали, а не проходила б місяць стажистом за безплатно.
Повертатися додому одразу не дуже хотілося, тому вирішила пройтися містом. Як відомо, багато роботодавців, «заманюючи» потенційних працівників, клеять оголошення з вакансіями прямісінько на дверях свої установ.
Зазвичай, такі оголошення можна знайти на вході до супермаркетів. Мені пощастило більше. На дверях одного з поліграфічних магазинів я побачила дошку оголошень, де було вказано, що шукають продавця.
Розговорившись із власницею зрозуміла – шукати людей вона буде довго. Заробітна плата – 1200 гривень. Але отримає її працівник лише за умови офіційного працевлаштування через три місяці (!!!). Зі слів головної у магазині, спочатку місяць «піде» на те, щоб людина опанувала касовий апарат і вивчила асортимент. Решту два місяці майбутній працівник стажуватиметься.
До слова, жінка, навіть не запитала про мій досвід роботи у галузі торгівлі, ані про освіту.

Підготувала Наталія Бондарук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 2 Листопада 2013 13:13
Нарешті актуальна и суспільно-корисна тема. Це дійсно журналістське дослідження а не журналістське заробітчанство. Будь ласка більше пишіть про це.
Анна Показати IP 13 Вересня 2017 20:43
Йшов 2017 рік а ситуація не сильно змінилась

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus