USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Над Луцьком літає власноруч змайстрований «малюк»

1 Жовтня 2014 19:00
Розправити крила власної душі, сівши у комфортний та швидкий літак, цілком реально. Саме маленький крилатий друг легко, неначе пір’їнку, підніме високо-високо у небо й допоможе хоча б на декілька хвилин забути про надокучливі земні негаразди.

Унікальну можливість відчути себе птахом й переконатися, що народжений без крил таки літає, уже протягом декількох років дарують волинянам сміливці із Луцького аероклубу «Крила Волині», якому цьогоріч виповнилось 20 років. З організацією польотів допомагають хоробрі молодики із Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ». До слова, вищезгадана формація нещодавно відзначила свою четверту річницю.

Так чи інакше, але про забуті сторінки авіаційної історії Волині та курйози з життя льотчиків, унікальні записи польотів та зустрічі із тими, хто нині бореться за мирне небо над Україною Інформаційне агентство Волинські Новини неодноразово розповідало й раніше.

Однак луцькі авіалюбителі не лише спостерігають світ через вікно літака, а й конструюють складні літальні апарати власноруч. Зовсім нещодавно представники Луцького аероклубу «Крила Волині» вирішили познайомити кореспондента видання із своїм черговим «чадом» - складеним власноруч спортивно-туристичним літаком. На той момент двохмісний літачок «малюк», як його «охрестила» журналіст, перебував на стадії технічного та естетичного вдосконалення.
Зі слів керівника Луцького авіаклубу «Крила Волині» Віктора Коваєва, складати«сталевого птаха» уперше почали ще у грудні 1999 року, тобто 15 років тому. А у 2009 році він уперше побачив небо. Тоді «крилатий друг» літав аж 30 годин, однак виявилось, що у літака все ж є певні недоліки. Довелось переробляти хвостову частину.
І от тепер він знову «на льоту». Колишнього металевого «скелетика» просто таки не впізнати, адже експериментальний «пристрій-малюк» перетворився у справжнього крилатого красеня.
«Хто бажає покермувати літаком – прошу на борт, усі інші – на смугу», - жартома скеровує головний авіалюбитель Віктор Коваєв.
Воно й зрозуміло, адже, перш, ніж злетіти до хмар, літака необхідно вивести із ангару та прилаштувати йому крила. Але навіть тоді він ще не готовий до польоту, адже пристрій необхідно доставити до злітної смуги.

Без сумніву, залишитись байдужим до свободи польоту може залишитись лише камінь. Саме це зрозуміла репортер Інформаційного агентства Волинські Новини, опинившись на другому сидінні у кабіні пілота:

«Спочатку літак їде аеродромом, неначе звичайнісінька автівка. Попереду – рівна сіра смуга асфальту. Легенький поштовх – і «малюк», відірвавшись від землі, починає набирати висоту.
Із вікна відкривається до нестями прекрасний вид: безкраї поля, вкриті жовтим ріпаком, кучеряві хмарки-баранці та рожевий захід сонця.
З’являється безкінечне відчуття свободи. Ти - птах. Ти летиш. Зовсім немає страху, адже керує літаком справжній майстер – впевнений та надійний пілот і з багаторічним досвідом. Лише, коли «крилатий друг» робить крен, десь у грудях починає трішки лоскотати. «Хочете яблуко», - посміхається пілот і протягає жовтогарячий фрукт.

Взявши яблуко, так і не наважилась ним посмакувати, аби не порушити усю велич та красу польоту смаковитим хрумкотінням», - із захопленням поділилася враженнями репортер видання Вікторія Семенюк.
«Швидкість від польоту відчувається значно меншою, аніж є насправді. Над головою – безмежне блакитне небо, внизу - плавно змінюються краєвиди. Під час крутих та різких поворотів завмирає серце. І це, не зважаючи на те, що льотчик наголосив, мовляв, літак - тренувальний, і віртуозних петель не буде. Знаєте, хоча б один раз у житті варто побачити Луцьк із такого ракурсу», - каже редактор видання Альона Трохимчук, й додає, що у маленькому літачку – відчувається велика сила. До слова, середня швидкість, яку розвиває літак під час польоту - 180-200 кілометрів за годину. Однак, максимально літальний пристрій може летіти зі швидкістю 220 кілометрів за годину. Зазвичай, висота польоту досягає півкілометра від землі, але можливості літака набагто більші - він може здійматися у небо на 2-3 кілометри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Народжений повзати Показати IP 1 Жовтня 2014 19:07
А Віта Семенюк без памперса літала? Хто цінує життя, то на таких саморобних приладах не літає. Це ж не 100 років тому, не часи братів Райт. Чи є сенс ризикувати життям? Можна й на сковорідці спробувати літати. Молодість - пора відваги, - казав Суворов.
Крила Волині до Народжений повзати Показати IP 1 Жовтня 2014 20:01
Як народжені повзати, то повзайте далі і заздріть мовчки. :)
Гвинтокрил до Народжений повзати Показати IP 2 Жовтня 2014 12:05
Для декого саме це є справжнім життям - але вам цього не зрозуміти
До тих хто не шарить Показати IP 1 Жовтня 2014 20:11
Той хто бачив землю з висоти пташиного польоту той ніколи не забуде цю красу а повзати по землі може кожен навіть гади
СВІНТУС Показати IP 1 Жовтня 2014 20:57
ВІКА ТИ КЛАСНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МОЛОДЕЦЬ
Люблю небо Показати IP 1 Жовтня 2014 21:29
Сам літав на цьому апараті. Враження просто супер !!! Дякую за приємні емоції! Бажаю усім, щоб кожен міг займатися своєю улюбленою справою ;)
Крила Волині до Люблю небо Показати IP 2 Жовтня 2014 01:50
Дякуємо Вам за довіру до нас. :)
мир Показати IP 2 Жовтня 2014 09:55
У этих людей жизнь и мечта не отделимы. Значит живут не зря!
Владлен Показати IP 2 Жовтня 2014 19:50
Дуже сподобались дівчата на фото! Можна якісь контакти або телефончик хоча б однієї?
109 Показати IP 4 Жовтня 2014 19:46
Дайте контакт для бажаючих політати.
Крила Волині до 109 Показати IP 6 Жовтня 2014 00:42
Зверніться в Організацію Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ" за посиланням vk.com/lutsk_avia . Там в Адмінах знайдіть організатора розважальних польотів в Луцькому Аероклубі "Крила Волині" Іллю Сметаніна і зверніться до нього в приват.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus