USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

До новорічних свят на Волині спиляють 111 тисяч ялинок і сосен. ФОТО

16 Грудня 2009 09:01
 
Волинські лісові господарства заготовили близько 111 тисяч спеціально вирощених ялинок та сосен для святкування Нового року та Різдва.
 
Близько 50 тисяч хвойних уже відіслали на продаж. Із них близько 30 тисяч потраплять дот осель волинян. Інші поїдуть до Києва та в південні області України.
Ялинки та сосни, які призначенні для новорічних свят, вирощують на спеціально відведених для хвойних територіях. Наприклад, під лініями електропередач або в місцях, де під землею прокладені газові труби. Ялинкам не страшне таке сусідство. Спеціалісти кажуть, що електромагнітний вплив електроліній на довколишнє середовище достеменно не відомий. Проте, зазначають, що кожну партію хвойних красунь перед відправкою на продаж перевіряють вимірювальними приладами – чи безпечна ялинка для людей.
 

Також лісівники переконують, що в їхніх ялинках немає кліщів у корі та голках дерев. І запевняють: новорічні деревця безпечні. Єдине, з чим радять бути обережними – це із використанням електроприладів та гірлянд. Бо сухе дерево – легкозаймисте.
 

У порівняні з минулим роком, нині планують зрубати на 20 тисяч більше лісових красунь. Головний спеціаліст обласного лісоуправління Володимир Неводнічик під час екскурсії по лісгоспам області констатував, що українці і досі не перестають купувати натуральні ялинки та сосни. Не зважаючи на чималу пропозицію штучних новорічних ялинок.
 

До речі, рекомендована відпускна ціна управління нинішнього року становитиме для ялинок до одного метра – 12 гривень, а для сосен - 10. Спеціалісти кажуть, що ціни на дерева залишилися практично минулорічними. Якою ж буде націнка продавців для кінцевого покупця, сказати важко, – констатують у лісгоспі.
 
В середньому, ялинки на метр виростають за 9-10 років, сосни - за 6-7. Неводнічик каже, що нині основний попит населення на невеликі дерева, які вміщаються в квартирах. Замовлень на багатометрові ялинки та сосни не великі. До слова, традиційна головна ялинка міста Луцька, яку встановлювали до 2009 року, коштувала близько тисячі гривень.
 
Спеціалісти кажуть, що новорічні плантації спеціально створенні для зрубу. Тому лісоруби не завдають шкоди природі. Кожне дерево після зрубу маркують фарбою. Саме ця позначка свідчить про те, що дерево не крадене і зрубане у належному місці. Купити «законні» дерева можна буде на 16 спеціально облаштованих майданчиках Луцька та у райцентрах. Жителям сіл доведеться звертатися напряму до лісівників.   
 

 «Самим же лучанам не варто йти до лісу з сокирами та пилками, так як ліси пильнують природоохоронці», – попередив головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу обласного лісуправління Євген Мельничук. 27 браконьєрів-лісорубів цього року вже потрапили до рук вартових лісу. Загальна сума штрафу за спиляне деревце сягає від 239 до 324 гривень.      
 

Довідково:
 
Зазвичай, сосни можуть стояти в оселях від католицького Різдва 25 грудня до Водохреща, яке святкують 19 січня. Для ялинок «строк придатності» – дещо менший. Після новорічних свят доля хвойних прикрас однакова – їх викидають на смітник. Використану деревину можна переробити на матеріал для меблевого виробництва. Проте, зібрати «новорічні відходи» для підприємств області сьогодні нереально. Хто не захоче розлучатися з живим новорічним атрибутом – може купити ялинкові чи соснові саджанці. Ціна на хвойні деревця вартують 70-80 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Юка Показати IP 16 Грудня 2009 09:44
все ж таки позначка на дереві - це ще не гарант того, що придбаєш на ринку саме ту ялинку, яка вирощена у лісогосподарстві, бо нашим умільцям раз плюнути - таке підробити!
OrestN Показати IP 16 Грудня 2009 10:26
ми цими проблемами не переймаємось. у нас в дворі росте файна ялинка. і цього достатньо. підтримувати лісгосп по знущаннями над природою не будемо
Таня Показати IP 16 Грудня 2009 14:05
вже давно варто було б перейти на штучних красунь - це ж і економніше і яка користь природі.А то нарубають зараз, а всіх дерев не продадуть, от і прикрашатимуть в новорічну ніч красуні смітники!
Dmytro Показати IP 16 Грудня 2009 14:16
Вже кілька років підряд ставим штучну ялинку і нічого, свято проходить гарно та весело!
seal Показати IP 16 Грудня 2009 15:00
Ну, якщо ялинки та сосни вирощують спеціально для цього і під ЛЕП або над газогонами, то з такою вирубкою я ще можу погодитись. А, взагалі, радість і святковий новорічний настрій повинне приносити живе, а не зрубане дерево. Я особисто теж уже кілька років підряд практикую штучну ялинку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus