USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Поліцію закликають розслідувати оборудки з «бурштиновою» землею на Маневиччині

23 Січня 2018 12:58
Запеклу дискусію викликало питання незаконного використання ділянок на «бурштинових» землях у Маневицькому районі: голова однієї з постійних комісій облради закликав правоохоронців здійснити кримінальне розслідування щодо інформації про численні порушення та зловживання.

Про це йшлося під час спільного засідання комісій облради з питань екології, раціонального використання природних та з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією 23 січня, де розглядали питання «Про ситуацію довкола виділення земельних ділянок у Маневицькому районі».

Як стало відомо раніше, на хуторі Лоше біля Маневич, землі якого шахрайським шляхом продали у приватні руки, уже сьогодні незаконно копають бурштин. А місцевим людям навіть радять підсунутися з городами, бо на них будуть викидати землю з вимитих ям. Загалом, згідно з підрахунками журналістів, у Маневицькому районі у приватні руки на сьогодні незаконно потрапило 460 гектарів ймовірно бурштинової землі.

Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк розповів, що ділянки виділені у 2008-2009 роках, зараз вони входять в межі селища Маневичі. Щодо ділянок площею по 2 гектари, виділених соціально незахищеним громадянам, він зауважив, що Держгеокадастр скористався прогалиною в законі і тим, що кожен громадянин має право на отримання ділянки. Після того як сільські голови поінформували про масове виділення таких ділянок, мовляв, РДА повідомила прокуратуру і у 2017 році на ділянки був накладений арешт.

Наразі вони перебувають під арештом. З його слів, у день коли ділянки оформлювали в нотаріуса, у Маневичах був присутній один з депутатів облради. На це депутат Анатолій Вітів закликав правоохоронців невідкладно відкрити кримінальну справу за фактами, які озвучив голова Маневицької РДА.

Як зауважив Анатолій Вітів, те що людей масово довозили для передачі землі - це кримінал. Отже, він звертається до правоохоронців, аби ті відкрили кримінальну справу за фактами, які озвучив голова Маневицької РДА.
«Розумію, що моя позиція не подобається голові райдержадміністрації та голові ОДА Володимиру Гунчику, але я не дам вам красти ані бурштин, ані ліс. Звісно, вам не подобається, що ми хочемо передати видобуток комунальному підприємству (КП «Волиньприродресурс», - ВН), але ви не будете керувати, як раніше, все буде в інтересах громад», - наголосив депутат. Також він поцікавився, чому на засіданні комісії відсутні голова ОДА, очільник ГУ Нацполіції в області, керівник управління екології ОДА.

Депутат Василь Столяр зазначив, що нотаріально ділянки оформляли у Луцьку та Львові на Віктора Солдатихіна, попри те, що ділянки розташовані на землях, які ліцензовані для КП «Волиньприродресурс» і на них ніхто не повинен нічого видобувати. Він зауважив, що поліція жодного разу не зверталася до КП «Волиньприродресурс», щоб з’ясувати, чи виявлені копанки у різних районах області розташовані на землях підприємства. Василь Столяр відзначив, що йдеться про розкрадання ресурсів.

Також він відзначив, що ділянки були арештовані після того, як в прокуратуру звернулося КП «Волиньприродресурс». Прокуратура, з його слів, програла суди за трьома ділянками і не подала апеляцію. Попри те, що голова Маневицької РДА запевняв, що на території району зараз не ведеться незаконного видобутку бурштину, депутат сказав, що готовий сам показати місця нелегального видобутку сонячного каміння.

«Як скаже вам губернатор, так ви і говорите. Програвши два суди, губернатор подав касацію щодо торфу. Це – зрада і саботаж. Ніхто нічого не зробив і не зробить, поки буде цей губернатор. На ліцензійних площах «Волиньприродресурсу» незаконно видобувають бурштин у Маневицькому, Любешівському та Камінь-Каширському районах і я вам їх покажу», – звернувся депутат до голови РДА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus