USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Прокуратура Волині не помітила жодного порушення, про які говорять журналісти?

5 Жовтня 2010 11:09
Органи влади лише інколи реагують на те, що пишуть журналісти.

Такий висновок зробили працівники Рівненського агентства журналістських розслідувань під час реалізації проекту «Підвищення ефективності розслідувальної журналістики в Рівненській, Волинській, Хмельницькій, Тернопільській і Житомирській областях», - повідомили в ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань».

Журналісти переглядали пресу Волинської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської та Хмельницької областей і запитували у влади, як вона реагує на журналістські розслідування, антикорупційні матеріали та правозахисні статті.

«Більше половини всіх запитів внаслідок журналістських публікацій на Волині ми надіслали для реагування органам прокуратури. Але складається враження, що прокуратурі взагалі байдуже, що там пишуть журналісти. Практично жодного правопорушення, про які говорять журналісти, прокуратура не помітила» – розповідає керівник проекту, заступник головного редактора Рівненського агентства журналістських розслідувань Антоніна Торбіч.

Основна діяльність Агентства журналістських розслідувань за цим проектом – це запити до тих органів влади, які мали би відреагувати на журналістські матеріали, в яких висвітлюються порушення прав людей, мали б допомогти тим людям, проблеми яких висвітлюються. На близько 90% подібних звернень представники влади відповідали, але серед цих відповідей лише поодинокі свідчать, що журналістські матеріали дійсно стали приводом для подальшого вивчення ситуації.

Всього протягом вересня 2009 – травня 2010 року моніторили 8 волинських газет (разом 390 примірників). Знайдено 18 публікацій, які відповідають критеріям моніторингу. За результатами 17 журналістських публікацій підготовлено і надіслано – 25 запитів.

«Від прокуратури Іваничівського району Волинської області, Ковельської міжрайпрокуратури, прокуратури Луцького району ми взагалі відповідей на запити не отримали. Схоже, що органи, які мають захищати права громадян, не цураються їх порушувати» – продовжує Антоніна Торбіч.

Медіа-юрист Тетяна Голубока, яка консультує журналістів Агентства журналістських розслідувань, головною причиною ситуації, коли відповіді журналістам не надаються, або надаються не по суті, називає недосконалість українського законодавства, яке нечітко регулює порядок надання відповідей на інформаційні запити.

«Дуже часто, коли журналісти звертаються до приватних підприємств чи тих самих правоохоронних органів, грамотні юристи, які там працюють, говорять: ми не є ні законодавчою, ні виконавчою чи судовою владою. До побачення. В принципі, ця відповідь юридично правильна, тому якраз проблема в тому законі, який прописаний ще в 90-х роках минулого тисячоліття, в тому що він недосконалий» – наводить приклад медіа-юрист.

Окрім того, чиновники, відповідаючи на інформаційні запити, переважно чекають останнього терміну, дозволеного законодавством на відповідь, або ж просто «відписуються» від журналістів. Як радить медіа-юрист, в таких випадках найкращий важіль впливу на владу – публікувати ці «відписки» і таким чином показувати громадськості, як працюють ті чи інші чиновники.

Найбільше публікацій правозахисного та антикорупційного характеру (за результатами моніторингу у вересні 2009-травні 2010 років) серед волинських газет у газетах «Волинь-нова» (9 публікацій) та «Відомості.ua» (8 публікацій).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus