USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У високих цінах на продукти винні спекулянти та контролери, – ВОДА

21 Вересня 2010 11:01
Виробничі потужності сільськогосподарських підприємств області дозволяють забезпечити волинян недорогими продуктами, а підвищення цін на цибулю, гречку, хліб, цукор та інші продукти першої необхідності – спекуляція.
Про це під час селекторної наради 20 вересня повідомив заступник голови ВОДА Віталій Карпюк.
Він зазначив, що причиною нещодавнього підвищення цін на продукти є недостатній контроль продавців та ринків області контролюючими структурами: інспекцією з цін, територіальним відділенням АМКУ, відділенням КРУ та виконавчими комітетами міст.
Карпюк нагадав, що згідно з розпорядженням голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, яке дублює постанову Кабміну, надбавка на основні види продуктових товарів, тобто олію, ковбаси, борошно, крупи, макаронні вироби та інші продукти не повинна перевищувати 15%. А на хліб вищого ґатунку – не більше 6%.
Натомість, заступник повідомив, що лише за тиждень інспекція контролю за цінами в результаті перевірки виявила 46 порушень. Надбавки сягали 25%. Зокрема така межу зафіксували у Маневичах, 16,6% – в Ківерцівському районі, 24,8% – у селищі Колки та інших населених пунктах.
По цінах на хліб перевірка зафіксувала 44 порушення. Також заступник повідомив, що відпускна ціна на картоплю при гарному цьогорічному врожаї становить 3,5 гривні за кілограм на противагу семи, які встановили у Луцьку.
Борис Клімчук порадив начальнику інспекції контролю за цінами в області Тарасові Куйбіді шукати методи, аби змусити підприємців фізичних-осіб не встановлювати необґрунтовані ціни. Зокрема, співпрацювати в іншими відомствами, натякнувши на СЕС та «приймати спільні рішення».
Клімчук порадив опрацювати підвищення цін на картоплю відділенню АМКУ в області.
«Якщо гарно попрацюю антимонопольники після цієї наради, в чому я не сумніваюсь… Ви там найдете ознаки змови монопольної. Найдете. Тому що картопля по сім гривень в Луцьку просто не можлива без домовленостей», – прокоментував Клімчук.
Завищені ціни інспектори помітили також на цибулю, яку при відпускній ціні в 3,5 гривні продавали по 6-7 у Луцьку та Ковелі. Натомість губернатор каже, що 2 тисяч тонни врожаю цибулі дозволяють «натерти всім носи і не чхати до скону». При цьому продавати овоч з надбавкою у 50 копійок достатньо.
Щодо гречки, то ціна на крупу повинна бути, за словами Карпюка, на рівні восьми гривень, і спекулянти, що підвищували її до 17 гривень, вже почали зменшувати ціни на крупу.
Піддали критиці очільники влади і споживчі спілки та директорів ринків за завищену плату за місце на базарі. Мовляв, про людей не думають, а лише гадають, як збагатитися. Адже висока оренда допомагає зростати в ціні продуктам. Наприклад, за один квадратний метр в Луцьку треба заплатити 50-58 гривень, в Рожищах – 28, Маневичах – 19, а Горохові – 20.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
От Показати IP 21 Вересня 2010 11:28
яка влада, такі і ціни, а для Азарова і 6 грн за кг картопля нормальна ціна, як і для Клімчука з Горбенком, які радіють, що селяни заробляють а що пенсіонери будуть голодувати - це їх не хвилює
Юлія Тумашонка до От Показати IP 21 Вересня 2010 16:09
Ви що, козлюки, рахуєте, що влада винна, коли беруть на опті цибулю по 3,5 а продають по 6-7грн...За таку ринкову економику, яйця треба рвати найух і таким вумним, як ти
дідо Показати IP 21 Вересня 2010 13:42
У ДУРАЧКА КЛІМЧУКА ПОВНІСТЮ ВІДСУТНЕ ПОНЯТТЯ РИНКОВА ЕКОНОМІКА... НЕХАЙ ПОПРОСИТЬ СВОГО ДРУГА КОРСАКА ЗНИЗИТИ ЦІНІ У НАШОМУ КРАЇ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus