USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

В краєзнавця з Волині одну книгу вкрали в Донецьку, а іншу не хочуть видавати й у Луцьку

26 Червня 2010 14:42
Краєзнавець і автор п’яти книг з Любешова Волинської області Петро Кравчук стверджує, що одну з його книг незаконно видала під своїм авторством викладачка з Донецька.

Він розповів, що викладачка Донецького інституту соціальної освіти, кандидат педагогічних наук 22-річна Тетяна Бугайова переписала його книгу «Географический калейдоскоп», видану ще в радянські часи і видала її у 2006 році під своїм авторством, російською та українською мовами - «Тайны материков и океанов. Удивительные природные явления» і "Рекорди географії. Таємниці планети Земля".
«Повірте мені: книжка переписана слово в слово! Хіба в книжці своїй я допустив одну помилку про Магеллана, вказавши, що невідомі прізвища всіх мореплавців. Просто на той час коли я писав книгу, їх справді ще не знали. А Бугайова їх вказала. А так – слово в слово!».

Краєзнавець стверджує, що «цю негідницю хтось кришує»: «Я пройшов всі інстанції, починаючи з Любешівської прокуратури, дійшов до президентів Ющенка, Якуковича, СБУ, Генерального прокурора... Всі мої скарги обов’язково відсилаються в Донецьку прокуратуру, а там відповідь одна – «нема складу злочину»

Окрім того, Петро Кравчук написав книгу «Рекорди природи», проте нарікає, що немає можливості її видати, бо Експертна рада з питань книговидавничої справи при Волинській ОДА не виділяє йому коштів.

«Я попросив грошей – державних грошей на книговидання. Я зрештою автор і теж маю право на них. І знаю, що в області такі гроші є. », - зазначив Кравчук.

Як повідомила начальник відділу комунікацій із ЗМІ, інформаційної діяльності та книговидавничої справи головного управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Віра Фамуляк-Зелінська, на 2010 рік на виконання Програми економічної підтримки книговидавничої справи на 2010-2011 роки на Волині депутати Волинської обласної ради передбачили 750 тисяч гривень, з яких близько 650 тисяч має піти саме на видання книг волинських авторів.

Проте книга Петра Кравчука «Рекорди природи» не відповідає положенню про Експертну раду з питань видавничої справи, тому йому було відмовлено у наданні фінансової допомоги – пояснила Фамуляк-Зилінська. Пункт 4 Положення про раду говорить про те, що «Експертна рада підтримує історико-краєзнавчу, художню, мистецьку та дитячу літературу, видання рідкісних та аудіокниг», в той час як книга Петра Кравчука є науково-популярним виданням, - пояснила чиновник.
У той же час Петро Кравчук називає й інші причини, якими, з його слів, чиновники мотивували неможливість фінансування видання його книги. «Мені сказали, що це комерційний проект і державні гроші тут не положені», - каже автор. І запевняє, що насправді його книга була б як ніщо інше, розказати про багатство та унікальність української природи.

Кравчук каже, що вартість друку його книги «Рекорди природи» накладом в тисячу екземплярів обійдеться в 50 тисяч гривень.

Довідково:

Експертна рада з питань видавничої справи – дорадчий орган, створений з метою відбору творів місцевих авторів, видання яких здійснюватиметься відповідно до Програми економічної підтримки книговидавничої справи на 2010 – 2011 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2009 року № 37/15.

До складу ради входять чиновники, книговидавці, науковці, митці, очільники письменницьких та інших мистецьких організацій, керівники бібліотечних установ. Очолює раду заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань (зараз – Олександр Курилюк).

25 травня 2010 року рада провела засідання та розглянула 62 заяви волинських авторів, які просили фінансової підтримки на видання їх нових творів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus