USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хакери готували кібератаку на енергетичні компанії України та Польщі, – ESET

17 Жовтня 2018 19:57
Хакери провадили дії проти трьох компаній, що працюють в енергетиці та транспортній галузі в Україні та Польщі і, можливо, планували новий руйнівний кібернапад.

Про це заявила компанія з безпеки програмного забезпечення, повідомляє УНІАН з посиланням на Reuters.

Зокрема, словацька фірма ESET заявила, що хакери діяли з 2015 до середини 2018 року і вказала, що дії вчиняла та сама група, яку Британія звинуватила у зв'язках з російською військовою розвідкою.

Компанія ESET раніше брала участь в розслідуванні кібернападів на Україну.

Група, яка раніше проводила напади на енергетичну галузь в Україні з використанням вірусу BlackEnergy, тепер розробила нову програму GreyEnergy.

"Важливо те, що вони все ще активні, - сказав в коментарі Reuters дослідник ESET Роберт Ліповські. – Це означає, що діє дуже небезпечний і наполегливий "фактор загрози".

У компанії розповіли, що спочатку було розіслано електронну пошту зі шкідливими інтернет-посиланнями, або документами, або було проведено зараження серверів приєднаних до Інтернету. Це дозволило GreyEnergy скласти схему мереж своїх жертв і зібрати конфіденційну інформацію, таку як паролі. Потім, команда намагалась отримати доступ до критично важливих елементів систем, включаючи комп'ютери, які контролюють промисловий процес.

"Я розумію, що це була стадія розвідки і шпигунства, яка може призвести до кіберсаботажу", - заявив Ліповські.

Кіберполіція України підтвердила напади на дві українські компанії, однак, не навела деталей.

Польські посадовці не відповіли на запити про коментар.

Бен Рід, менеджер компанії FireEye з питань шпигунства заявив, що група Sandworm, ймовірно, є відповідальною. "Діяльність подібна до дій групи, яку ми відслідковуємо як Sandworm”, - заявив він. "Діяльність, яку, як ми вважаємо, проводить Sandworm, була визначена міністерством юстиції США як ГРУ", - наголосив Рід.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus