USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Соцмережі блокують реальність для підлітків

20 Жовтня 2017 07:40
Instagram, Twitter і Facebook змушують підлітків відчувати себе пригніченими і викликають атрофію навичок подолання навіть незначних щоденних проблем, пише Соцпортал з посиланнямм на Fortune.

Експерти з підліткового душевного здоров'я заявили, що соціальні мережі підвищують почуття занепокоєння у тінейджерів. Деякі школярі настільки схильні до цієї тривожності, що втрачають здатність виконувати навіть найпростіші дії - в тому числі, ходити на заняття. У Каліфорнійському університеті в період з 1985 по 2016 роки кількість першокурсників, які відчували себе «перевантаженими», зросла з 18% до 41%. У всіх штатах ця цифра стрибнула з 50% до 62% в період з 2011 по 2016 роки.

Британське королівське товариство нещодавно опублікувало дослідження, в якому заявило, що Instagram - найбільш згубний додаток для незміцнілої підліткової психіки. Щоб похвалитися перед підписниками, всі викладають в Instagram фотографії райського життя. А реальні проблеми і сірі будні залишаються за кадром. Проходячи курс інтенсивного лікування свого психічного розладу, один з пацієнтів-тінейджерів зізнався, що в шкільні роки єдиним джерелом його самооцінки служила кількість «лайків» в інтернеті. Більшість додатків розроблено таким чином, щоб впливати на центри задоволення нашого мозку, і підлітки практично не здатні цьому протистояти.

Плюс до всього, смартфони можуть шкодити самій можливістю фільтрувати неприємну інформацію - особливо ту, що стосується реального світу. Створюється якась ілюзія контролю над своїм життям, і підлітки замикаються в собі, ізолюючи себе від зовнішніх факторів. У довгостроковій перспективі вони позбавляють себе можливості виробити стресостійкість та набути навичок для майбутнього розвитку особистості. Атрофія подібних навичок призводить до нездатності справлятися навіть з незначними щоденними проблемами, з якими доводиться стикатися в школі.

Деякі експерти вважають, що рішення цієї проблеми очевидне. Потрібно перестати поводитися з підлітками, як з немовлятами, і наполягати, щоб вони самостійно вирішували виникаючі труднощі. Цей метод отримав назву «експозиційної терапії» і вже довів свою ефективність. Для сімей, які не справляються з цим завданням самостійно і не можуть дозволити собі психотерапевта, створюються спеціальні програми лікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus