USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

США погодили санкції проти Північного потоку-2 та Турецького потоку

10 Грудня 2019 15:12
Конгрес США заклав до військового бюджету на 2020 рік введення санкцій щодо російської енергетики. Зокрема, обмеження погодили щодо будівництва трубопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Санкції США можуть змусити компанії відмовитися від участі у проєкті «Північний потік-2» через великі витрати. Про погодження санкцій повідомило видання The New York Times, передає 24 канал.

Запровадження санкцій проти компаній, які беруть участь у будівництві «Північного потоку-2», можуть відтермінувати його завершення на 5 років.

Бюджет США буде прийнятий до кінця 2019 року. У разі схвалення Конгресом, документ буде переданий на підпис президенту США.

Що передбачають санкції

Обмеження стосуватимуться судів і керівників компаній, що займаються будівництвом «Північного потоку-2», яким може бути відмовлено у візах. Будуть також заблоковані транзакції, пов’язані з їхнім майном або інтересами у США.

Голова Комітету міжнародних справ Сенату США сенатор Джим Ріш раніше заявляв, що ці обмеження можуть змусити компанії відмовитися від участі у проєкті «Північний потік-2». Сенатор гадає, що тоді Росії доведеться шукати інший спосіб закінчити газопровід, якщо їй взагалі вдасться це зробити.

Закон про національний оборонний бюджет США є одним з найважливіших документів, який визначає витрати на оборону країни. Включення санкцій проти «Північного потоку-2» до проєкту означає, що існує загальна позиція з цього питання в обох палатах Конгресу США у банківському комітеті.

Загалом російський трубопровід «Північний потік-2» має пролягати через води Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії. Польща та країни Балтії намагаються заблокувати будівництво трубопроводу, адже він посилить енергетичну залежність Європи від Росії.
«Північний потік-2» на мапі

Що таке «Північний потік-2»

Проєкт магістрального газопроводу з Росії в ЄС через Балтійське море. Саме у нього російський «Газпром» хоче перенаправити більшу частину газу з ГТС України. Навіть запуск газопроводу мав збігтися із закінченням чинного контракту на транзит газу через Україну (31 грудня 2019 року), однак цього не станеться.

– Вартість проєкту – майже 10 мільярдів євро.

– Пропускна здатність «Північного потоку-2» – 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

– Оператор «Північного потоку-2» – компанія Nord Stream 2 AG.

– Засновник і власник контрольного пакета акцій Nord Stream 2 AG – російський монополіст «Газпром».

– Партнери – французька Engie, австрійська OMV, британо-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Що треба знати про «Турецький потік»

Це міжнародний проєкт газопроводу, перша гілка якого має поставляти газ до Туреччини, а друга – до Південної Європи. «Турецький потік» має діяти в обхід України. За планом, новий газопровід має обслуговувати російських клієнтів з Туреччини, Болгарії, Угорщини, Сербії, Греції та Італії.

Нещодавно у Росії заявили, що почали заповнювати газом першу гілку «Турецького потоку». Болгарія вже почала будівництво другої гілки цього газопроводу на своїй території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus