USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Валентина
Дата реєстрації: 26 Вересня 2017 10:12
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! В іншому випадку, такому лікарю-ренгенологу слід бути зареєстрованим як ФОП, мати відповідну ліцензію, як те вимагає ст. 33 Основ законодавства України про охорону здоров'я, для надання таких послуг на підставі цивільно-правового договору.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Згідно з п.6.2 наказу Міністерства праці та соціальної політики і МОЗ України від 06.04.2001 р. N 161/137 "Про впорядкування та затвердження Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення" заклади охорони здоров'я, що мають стаціонари, належать до безперервно чинних закладів, медична допомога в яких надається цілодобово. У стаціонарах, у тому числі в ЦРЛ, чергують у межах місячної норми робочого часу і понад місячну норму робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників обліковують помісячно. Місячну норму робочого часу визначають із установленої для працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у кожному місяці. Тривалість робочого часу напередодні святкових і вихідних днів скорочується за чинним законодавством. До місячної норми робочого часу включають усі види робіт, що виконують працівники (тобто основна робота, чергування, виклик для надання допомоги хворим удома тощо). У межах місячної норми робочого часу штатні медичні працівники чергують протягом місяця за графіком. Чергування за графіком у вихідний і святковий дні в межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (ст.72, 107 КЗпП України). Лікарі і середній медичний персонал можуть залучатися, за їхньою згодою, до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з додатковою оплатою з фонду оплати праці. В такому разі робота, що виконується в робочі дні тижня, оплачується в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий дні - в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106,107 КЗпП). Згідно з п.4.1 розділу 4 названого наказу медичним працівникам, яких залучають до роботи в нічний час, доплачують у розмірі 35% годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Медичним працівникам, зайнятим наданням екстреної медичної допомоги, доплачують у розмірі 50% годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22 до 6 год. За п.6.11 наказу N 161/137 керівник закладу має право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в розмірі не більш як один посадовий оклад на рік у межах затвердженого фонду оплати праці.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, можливо. При цьому рекомендую ознайомитись із Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5.
Валентина: Доброго дня! Ми є районна лікарня, здаємо в оренду приміщення площею 32кв.м. , орендоване приміщення використовується для проведення приватного лікарського прийому п'ять годин на день.

Орендар відмовляється підписувати Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання послуг орендарю. В експлуатаційні витрати включено зарплату електромонтера з обслуговування електроустаткувань; прибиральника території; монтажника санітарно-тех. систем і устаткувань; робітника з комплесного обслуговування. Обслуговуючий персонал, передбачений у штатному розписі райлікарні. Розрахунки за відшводування експлуатаційних витрат проводяться пропорційно до орендованої площі. Орендар відшкодовує орендодавцю комунальні послуги за окремими розрахунками. Хочу зазначити, що орендар відмовляється сплачувати тільки експлуатаційні витрати, а комунальні послуги за опалення та електроенергію, він згідний спачувати. Як можна вирішити дане питання? На які, нормативно-правові акти потрібно посилатись?
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Дане питання є суто договірним. І нав’язати орендареві такий Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання послуг орендарю Ви можете виключно у разі його на те згоди. А враховуючи, що він не згодний наразі його підписувати, тоді це можливо буде при припиненні договору оренди, на підставі якого він зараз орендує такий кабінет, і при підписанні нового договору оренди включити в його умови додаткову оплату за витрати, які наразі хочете передбачити в Договорі про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання послуг орендарю.
Відповідь юриста:

Доброго дня! На рівні заробітної плати головного лікаря. Порядок оформлення та оплати праці тимчасового замісництва регулюється роз'ясненням Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 30/39 "Про порядок оплати тимчасового заступництва", затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 820/39 (зі змінами та доповненнями, внесеними від 11.12.86 р. N 521/30-18). Ці нормативні акти законодавства СРСР є чинними на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. N 1545-ХІІ "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР".Відповідно до норм названих документів працівник, який заміщує тимчасово відсутнього працівника, на період замісництва звільняється від виконання обов'язків, обумовлених трудовим договором за основним місцем роботи.Тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) по підприємству.Призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою не допускається. Це можливо тільки за посадою, на яку призначає вищий орган управління.У разі призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою оплата провадиться за цією посадою (абзац четвертий п.2 роз'яснення).Отже, в наказі про призначення виконуючого обов'язки керівника державного підприємства центральний орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить підприємство, має визначити умови та розміри його оплати праці, в тому числі й розміри доплат, надбавок. Як правило, вони встановлюються на тих самих умовах, що і відсутньому керівникові підприємства.

Відповідь юриста:
Ні. Враховуючи аналогію законодавста, і те, що у відповідності Додатку 1 до Порядку проведення атестації та присвоєння кваліфікації судового експерта і кваліфікаційних класів судово-психіатричним експертам та позбавлення кваліфікації судового експерта і кваліфікаційних класів судово-психіатричних експертів (пункт 15) "Співвідношення посади і стажу роботи лікаря - судово-психіатричного експерта з кваліфікаційним класом судового експерта", є допустими те, що керівник установи (за наявності спеціалізації за спеціальністю «Лікар - судово-психіатричний експерт») може мати вищий або перший кваліфікаційний клас, вважаю що вимога конкурсної комісії до претендентів на зайняття посади керівника комунального закладу охорони здоров'я щодо обов'язкової ВИЩОЇ кваліфікаційної категорії не відповідає вимогам закону.
Відповідь юриста:

Доброго дня! На рівні заробітної плати головного лікаря. Порядок оформлення та оплати праці тимчасового замісництва регулюється роз'ясненням Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 30/39 "Про порядок оплати тимчасового заступництва", затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 820/39 (зі змінами та доповненнями, внесеними від 11.12.86 р. N 521/30-18). Ці нормативні акти законодавства СРСР є чинними на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. N 1545-ХІІ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР».Відповідно до норм названих документів працівник, який заміщує тимчасово відсутнього працівника, на період замісництва звільняється від виконання обов'язків, обумовлених трудовим договором за основним місцем роботи.Тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) по підприємству.Призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою не допускається. Це можливо тільки за посадою, на яку призначає виший орган управління.У разі призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою оплата провадиться за цією посадою (абзац четвертий п.2 роз'яснення). Отже, в наказі про призначення виконуючого обов'язки керівника державного підприємства центральний орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить підприємство, має визначити умови та розміри його оплати праці, в тому числі й розміри доплат, надбавок. Як правило, вони встановлюються на тих самих умовах, що і відсутньому керівникові підприємства.

Відповідь юриста:
Доброго дня! Швидкоефективного правового шляху подалати такий «телефонний булінг» немає. Це кропітка, тривала судова тяганина, яка потребує ще більшої досудової підготовки. І на виході можете мати лише рішення суду про визнання дій таких осіб (телефонних дзвінків представників банку чи колекторів) незаконними, і отримати незначну суму компенсації моральної шкоди. Найефективніше - це просто не реагувати на такі дзвінки і не вступати в розмову з деталями з будь-чого.
Система Orphus