USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95
Профіль користувача
1rus1k
Дата реєстрації: 16 Серпня 2019 09:50
Коментарів: 0
1rus1k: Відшкодування матеріальної шкоди, спричиненої незаконним заволодінням транспортного засобу.
Запитання
Доброго дня!

Дуже потрібна Ваша консультація!

Короткий опис ситуації:

4 місяці тому у мого родича викрали авто з платної автостоянки, де він зазвичай залишав своє авто вже протягом кількох років. За паркування сплачував за цілий місяць – особисто охоронцю, котрий, натомість, видавав підтверджуючу квитанцію про сплату послуг.

Відкрито кримінальне провадження за статтею 289 ККУ (Незаконне заволодіння транспортним засобом). За цей час змінилось вже кілька слідчих, а родичу так і не надали змоги ознайомитись з вилученими з камер відеоспостереження матеріалами. Колишній слідчий по цій справі розповів лише, що авто в останнє було зафіксовано за мжами міста, а далі – воно зникло з кола зору.

На даний час, вже призначено третього слідчого. Родич звернувся до нього з тим самим питанням – просив ознайомити з відеоматеріалами. Але слідчий відповів, що, скоріш за же, такої змоги не буде, оскільки всі відео з камер автоматично видаляються приблизно раз на 4 місяці і тому. скоріш за все, даних відеозаписів же немає.

Виходячи з вищезазначеного, у нас виникло 2 питання:

Чи можливо таке, що відео з камер спостереження вже могло автоматично знищитись? Адже ще триває досудове розслідування.
Чи має право мій родич подати зараз цивільний позов про відшкодування матеріальної шкоди за викрадене авто з власника автостоянки? Або потрібно дочекатися завершення досудового слідства (або того моменту, коли викрадач авто буде знайдений)? У випадку, якщо можна, то яким чином цей позов подати і які документи для цього потрібні?


Дуже вдячна Вам за будь-яку інформацію та приділену увагу!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! 1. відео з камер спостереження вже могло автоматично знищитись, і так зазвичай відбувається, оскільки воно займає багато пам*яті, і не зберігається тривлий час. А якщо виникли якійсь події, - тоді фрагменти такого відео вилучаються. 2. На даний час Ваш родич має право подавати цивільний позов до власника автостоянки з вимогою відшкодувати завдану шкоду, адже при поміщенні авто на платну автостоянку укладається договір зберігання, за яким особа, яка отримала авто на зберігання, зобов’язана його повернути, як мінімум забезпечити охоронність. Не обовв’язково для цього чекати завершення досудового, адже воно може і не завершитись. 3. А щодо деталей позову - це кропітка робота, і документи слід опрацьовувати індивідуально. Та одними із основних - це буде відповідний журнал реєстрації та обліку автомобілів, які заїхали на стоянку на підтвердження факту перебування авто саме на стоянки в момент викрадення, а також докази сплати за послуги зберігання. Згідно частини 1 статті 937 ЦК України договір зберігання, за яким зберігач зобов'язується прийняти річ на зберігання в майбутньому, має бути укладений у письмовій формі, незалежно від вартості речі, яка буде передана на зберігання. Письмова форма договору вважається дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією або іншим документом, підписаним зберігачем. (ст. 208 ЦК України). При цьому згідно ч. 1 ст. 951 ЦК України збитки, завдані поклажодавцеві втратою речі, відшкодовуються зберігачем у розмірі її вартості.
Система Orphus