USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Mery
Дата реєстрації: 20 Грудня 2014 20:48
Коментарів: 13
Mery: Доброго дня, пане Вікторе Бондаренку!

У мене склалася така життєва ситуація. В 1997 році ми з мамою приватизували квартиру на нас обох. Через рік ми почали жити зі співмешканцем (вітчимом моїм, так можна сказати). Вони не були розписані, лише повінчалася.
Мама його приписала тимчасово на 3 місяці, коли цей термін закінчився вона не змогла його виписати, бо вони жили і надалі.

Три роки назад мама померла, проте, переживаючи за квартиру, написала на свою частку на мене заповіт. Я ходила в БТІ, отримала будинкову книгу на себе, квартиру переоформила нібито на себе, проте проблема з припискою. Вітчима не можу виписати без його згоди. Він виписуватися не хоче, бо не має де жити, хоча має своїх дітей. Сказав, що ні на що не претендує, тільки щоб не виганяла з квартири.

В рузультаті будинкова книга недооформлена, все в повітрі. Не знаю, що робити, відносини в мене з ним нормальні, міг би і жити, але хвилююся, що зі змінами в законодавстві я можу ще й без батьківської квартири залишитися.

Проживаю в квартирі чоловіка.За батьківську квартиру плачу сама, вітчим не оплачує, бо ніде не працює, а лише отримує пенсію. Може підняти питання про продаж квартири? проте не знаю, з якими проблемами можу зіткнутися.

Чекатиму ваших порад. Дякую!
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Відразу можу запевнити, що жодних підстав побоюватись у вашому випадку щодо можливості втрати майнових прав на успадковане від матері житло (за умови прийняття спадщини та реєстрації права власності на квартиру на своє ім'я) абсолютно немає. Факт реєстрації місця проживання у такій квартирі вашого вітчима, та фактичне його проживання у ній в жодному випадку не надає йому будь-яких майнових прав на таке житло.

Також Ви, як власник квартири, в будь-який момент можете скасувати реєстрацію місця проживання у ній вітчима в судовому порядку, і суд однозначно задовольнить такий позов (звісно, якщо він буде процесуально правильно складений).
Відповідь юриста:
Якщо Ви успадкували дану квартиру, і оформили за собою на неї право власності, вітчим має право проживати в ній рівно стільки, скільки Ви йому дозволите.
Під час продажу квартири нотаріус обов’язково попросить у Вас будинкову книгу для перевірки, чи не зареєстроване там місце проживання неповнолітніх, тому з цим може виникнути заминка.

Факт реєстрації його місця проживання у вказаній квартирі залишиться незалежно від наявності будинкової книги, чи відповідний записів у ній. А для продажу квартири навіть «прописка» вітчима в ній, і навіть відмітка про це у будинковій книжці, не є перешкодою.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, Ви можете через суд виписати вітчима, і скасувати реєстрацію його місця проживання у належній Вам на праві власності квартирі. З приводу продажу, то скажу, що це залежить від нотаріуса та покупця. Якщо покупець згодиться придбати житло із зареєстрованою та проживаючою в ньому людиною - тоді його виселення стане його клопотом. І у нотаріусів немає обмежень щодо реєстрації договорів відчуження житла, якщо в ньому залишились прописані мешканці. Такі обмеження стосуються лише випадків, якщо в квартирі зареєстрована неповнолітня дитина.
Система Orphus