USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Галичанка
Дата реєстрації: 28 Січня 2015 17:44
Коментарів: 21
Галичанка: Доброго дня.
Ходять чутки, що з польського кордону повертають чоловіків призовного віку, навіть якщо в них все гаразд із візою. Водночас митники передають до військоматів інформацію про те, що особа А намагалася перетнути кордон. Деякі знайомі пішли ще далі і пепеповідають "страшилки", що хлопців не просто повертають назад, а й відправляють відразу до військової частини у Володимирі-Волинському.
У світлі цих чуток питання наступні.
1) Чи мають право митники за наявності паспорта із діючою візою повернути чоловіка призовного віку назад? Бо пригадується, що в законі прописано, що особа може бути обмежена в праві виїзду з України, якщо вона підлягає призову на строкову військову службу.
2) Чи підлягає особа призову зараз, якщо рік чи два тому на медкомісії їй написали "непридатний для служби в армії за станом здоров'я"? Чули, що всі висновки медкомісій наразі переглядаються. Правда?Наперед дякую.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Якщо з документами для виїзду за кордон все гаразд, то ані працівники митної служби, ані державної прикордонної служби законно не мають права не випустити такого чоловіка з України.

Підстави для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон передбачені ч. 1 ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", і пункт 7 частини першої статті 6 вказаного Закону, який передбачав можливість тимчасової відмови громадянинові у виїзді за кордон, якщо він підлягає призову на строкову військову службу, виключений на підставі Закону України N 671-VII від 05.11.2013.
Система Orphus