USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Theo
Дата реєстрації: 9 Лютого 2016 15:40
Коментарів: 0
Олександр: Доброго дня, шановні юристи. У мене наступне питання (вибачаюсь, якщо занадто довге) : брат прийшов п'яним (не вперше) додому, почав морально знущатися з матері (звинувачувати у своїх проблемах, у мові були лайливі слова, на прохання не розмовляти до неї він ще з більшим азартом повторював одні й ті самі слова знову й знову, - тому тут питання чи це вважаеться психологічним насильством?)/ Мати? не витримавши, зачинилась в одній із кімнат, він взяв ножа і почав виламувати двері, я вирішив знімати на камеру, щоб потім показати ці його дії дільничому чи на суді,- і тут ще одне питання, чи є сенс в таких зйомках?). Він вибив у мене камеру з рук і кинувся на мене з кулаками, я ухилився, поставивши блок, і він зашпортнувшись по інерції вдарився потилицею об одвірок дверей (розсікши таким чином собі голову). Від цього ще більш озвірився, я перевів все в боротьбу і покачавшись по підлозі, я його зафіксував, трохи придушивши, щоб не вирвався, поки не приїхала міліція. Тому я хотів запитати, чи може мені загрожувати відповідальність (кримінальна чи адміністративна) за таку самооборону, і взагалі ,як краще себе вести себе у таких випадках? Адже таке не тільки в сім'ї може трапитись, а й на вулиці, коли на тебе нападуть якісь п'яниці, як розрахувати цю міру самооборони (бо часто немає змоги втекти), щоб потім не було проблем із законом? Дякую, що виділили частину свого часу на мій дещо довгий текст, буду вдячний за будь-яку цінну пораду. Перейти до питання
Відповідь юриста:
Описані Вами дії підпадають під юридичне визначення насильства в сім'ї. Сенс у такій відеозйомці є, оскільки такий запис вважатиметься доказом (з огляду на те, що ви діяли відкрито). В даному випадку, Ви діяли в межах необхідної оборони, що, відповідно до ст. 36 КК України, виключає кримінальну відповідальність. Для повноти відповіді рекомендую ознайомитись із вказаною статтею та науково-практичним коментарем до неї, і матимите вичерпну відповідь на Ваше запитання.
Ольга: Добрий день. Я прочитала тут кілька схожих з моєю ситуацій, але б хотіла конкретизувати, тому напишу...Я власниця квартири в кооперативній будівлі. Разом зі мною проживає і зарєєстрований в квартирі мій повнолітній син. Він регулярно приходить п’яним додому, спить і знаходиться у вуличній одежі (брудній) в квартирі, від нього постійно неприємний сморід, може ночами не давати спати, розмовляючи і лаяючись до мене, або по телефону, або сам до себе, а також доходить до погроз росправою у мою сторону через попередження, що я викличу поліцію; коли я закриваюсь в окремій кімнаті - виламує двері.

Уже декілька разів викликала поліцію - чекаю судів... . Усі комунальні рахунки сплачую я. У мене загострились проблеми зі здоровям на цьому фоні, витрачаю на ліки гроші... Тож у мене запитання, чи можу я (якщо можу, то яким чином?) виселити його з квартири? Велике дякую за увагу.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо говорити суто про правову складову описаної Вами ситуації, то можете. Оскільки Ви є одноосібною власницею, і син є повнолітнім, то можете в судовому порядку його виселити та скасувати реєстрацію місця проживання. Тобто це все реально і можливо 100 %. Однак, для цього потрібно, щоб професійний юрист оформив для цього всі необхідні документи, та представив Ваші інтереси в суді.

Додам, що за описану поведінку на Вашого сина міліція має скласти протоколи про адміністративне правопорушення за вчинення насильства в сім'ї.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, правда, на сьогодні діють центри безплатної вторинної правової допомоги, які організовують надання адвокатами за рахунок держави фахової правової допомоги. На мою думку, адвокат центру надання безплатної вторинної правової допомоги зможе допомогти Вам у вирішенні проблеми, яку описали. В Луцьку такий центр знаходиться на вулиці Прогресу, 7. Також на Волині такі центри існують в містах Володимир-Волинський та Ковель.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо мати фактично набула право власності на квартиру в шлюбі, і тривалий період часу сплачувались внески за квартиру за період шлюбу, то квартира є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, тобто Вашої матері в батька. І це не дивлячись на те, що вона може значитись в правовстановлюючих документах як власник одноосібно.

Питання прописки тут не принципове, оскільки власність набувається не в порядку приватизації державного житлового фонду. І Ваш брат, якщо не вписаний в правовстановлюючих документах на квартиру як власник чи співвласник, юридично на квартиру майнових прав не має.
Володимир: Добрий день.
Я проживаю із жінкою і повнолітнім сином в одній квартирі, на яку маємо право власності я і моя дружина...Протягом усього життя (ще коли син був неповнолітнім і до цього часу) все квартирі (меблі, техніка) купували я з жінкою, теж відноситься і комунальних платежів (син до сіх пір нічого не оплачує). Це б тривало і далі, але зараз він веде себе аморально (пиячить, порушує спокій вночі, ....) і ми вирішили йому заборонити користуватись нашою технікою і майном, але йому хтось сказав, що він начебто має право теж на це майно, бо щось типу вів і веде з нами спільне господарство... Слід сказати, що, зрозуміло, у нас немає документів (та й чи взагалі це можливо) на ці меблі і техніку, де б були, наші призвіща... Тому постає три питання:
1) Чи маємо ми право забороняти йому користуватись даними речами?
2) І чи взагалі ми маємо на них право - приміром продати, і чи зворотьно - він (син) має право ці речі винести здому (бо вже погрожував це зробити)?
3) Чи є доказом, що він не оплачує комунальні послуги, те, що рахунки (разом з квитанціями про оплату) на наші імена (так як ми власники)?
Щиро дякую за допомогу.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! 1) Ви маєте право заборонити Вашому сину користуватись вказаними речами. 2) З описаної в запитанні ситації вбачається, що вказані речі є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, тобто вас і дружини, і син не є їхнім співвласником, і не має на них майнових прав. І Ви маєте право зробити з ними все, що бажаєте, а син ні. 3) Факт того, що рахунки разом із квитанціями за комунальні послуги оформлені на Вас з дружиною не є доказом того, що він не оплачує комунальні послуги. Доказом того, що він не оплачує комунальні послуги, є ваші з дружиною свідчення.
Відповідь юриста:
Цитую Вам норми Цивільного кодексу України.

Стаття 179. Поняття речі. 1. Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки.

Стаття 190. Майно. 1. Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Стаття 316. Поняття права власності. 1. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Стаття 319. Здійснення права власності.1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. 2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Частиною 2 статті 60 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Дані відносини регулюються Земельним кодексом України.

Стаття 103. Зміст добросусідства 1. Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). 2. Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив).

Стаття 104. Попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку. Власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров'я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Стаття 105. Наслідки проникнення на земельну ділянку гілок і коренів дерев. У випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.

Тому Ви можете звернутись із позовом про усунення перешкод шляхом зрізання гілок та коренів. Такі позови повинні розглядатися та задовольнятися. Більш того, оскільки будівельними нормами заборонено розміщення дерев ближче 3 м, а кущів - ближче 1,5 м до межі (п. 4.13 ДБН Б.2.4-1-94 "Планування і забудова сільських поселень", п. 3.25 ДБН 360-92**), вимагати можна не лише зрізання гілок та дерев, а і власне дерев та кущів, що розміщені в межах вказаної відстані.

Для початку можете звернутись до відповідної місцевої ради за місцем знаходження ділянок із скаргою та вказані дії сусіда.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В такому випадку для перестраховки Вам доцільно лише письмово повідомити відповідний орган соцзахисту населення, який призначив субсидію, про зміну складу зареєстрованих у помешканні осіб (надіслати рекомендованого листа, або подати через канцелярію з відміткою на іншому примірнику про його прийняття).

Людина, яка змініла своє місце проживання, для отримання субсидії за новою адресою, повинна у встановленому порядку заново звернутись до органу соцзахисту населення про надання такої субсидії, (якщо вона там являтиметься уповноваженою особою по оплаті комунальних послуг, тобто на неї будуть відкриті рахунки по оплаті таких послуг), або їй слід буде ініціювати питання такого звернення особою, на кого відкрито особовий рахунок по оплаті комунальних послуг.
Микола: Добрий день. У мене наступне питання по субсидії. Я проживаю у будинку, який належить моїй жінці. Решта сім`ї у квартирі, яка у моїй і жінки власності, і зарєєстрований я відповідно у цій квартирі. Жінка взимку отримала на своє імя субсидію в квартирі, відповідно, я теж там вписаний (так як зарєєстрований). Тепер у мене виникла потреба оформити на себе субсидію у цьому будинку. Після зверненння у місцеві органи (соцзахисту) мені сказали, що потрібно зареєструватись у цьому будинку і ще надати довідку, що я не отримую субсидію там, де я зараз зарєєстрований.

Тому у мене питання чи законно діють дані органи діють, адже я десь читав, що субсидію може отримати особа яка фактично проживає у житлі, і з довідкою теж не зрозуміло, хіба вони не можуть самі вирішити це питання...Буду вдячний, якщо проясните ситуацію і, можливо, дасте назви законів, постанов, на які можна посилатись, а то зараз уже не зрозуміло, які норми актуальні...Дякую за виділений час.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! В даному випадку вимогу працівників органу соцзахисту правомірні
Оксана: Доброго дня. У мене уточнююче питання. Я фактично проживаю (але не зареестрована) у приватному будинку, яким володіє чоловік. І бажаю подати заяву на субсидію. Чула, що можна оформити договір найму житла між двома фізичними особами без погодження у нотаріуса і вже на підставі нього подавати документи на субсидію. Але у соцзахисті мені сказали, що цей договір обов'язково потрібно завірити у нотаріуса. У одній із ваших відповідей я прочитала, що все ж можливо його оформити і без витрачання чималих коштів і часу на нотаріуса (на підставі стаття 811 Цивільного кодексу України). Як ви порадите аргументувати свою позицію співробітникам цієї служби, щоб вони прийняли у мене заяву на субсидію на основі незавіреного нотаріусом договору найму житла? Лише сказати про цю статтю чи можливо ще якісь є важелі? Дякую за відповідь. Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Такий договір, якщо він укладається на строк до 3 років, не потрібно обов'язково нотаріально посвідчувати. Працівникам соцзахисту з цього приводу порадьте уважніше прочитати Цивільний кодекс, а також роз’яснення Мін’юсту від 05.01.2011 року щодо договору найму (оренди) житлового приміщення.
Відповідь юриста:
У цьому випадку Вашій дружині слід письмово повідомити про зміну складу осіб, які проживають в кватирі, і щодо якої користуються правом на житлову субсидію, задля проведення перерахунку та нового висновку щодо можливості отримувати субсидію в новому складі мешканців. І вже після такого висновку органу соцзахисту, і реєстрації Вашого місця проживання в будинку, у Вас будуть підстави подавати на отримання субсидії на будинок. І вже в цьому випадку взяти підтверджуючу довідку про неотримання Вами субсидії не буде проблемно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У такому випадку автоматично скоріш за все вони Вас не зняли, якщо немає відповідної відмітки у військовому квитку про зняття з військового обліку у зв'язку із досясгенням граничного віку перебування на такому обліку. Навіть якщо зняли, навряд чи зараз Вас про це повідомлять, оскільки у військових комісарів інші наміри щодо потенційних резервітів. Хіба що у Вашій особовій справі буде відповідний колишній наказ військового комісара про зняття з обліку, і Ви зможете з ним ознайомитись й вимагати внести на його підстав відповідний запис до військового квитка.

В іншому випадку Ви перебуватимите на обліку як військовозобов'язаний до 60 років.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Для надання повної відповіді на Ваше запитання має принципове значення, яким чином оформлена Ваша домовленість з продажу квартири та сплати Вам частини коштів. Зокрема, якщо це був договір купівлі-продажу з відтермінуванням платежу, тоді, при його розірванні, покупець втрачає право користуватись житлом. На продаж будинку факт реєстрації в ньому інших осіб не впливає, тому можна його продавати, а новий власник, з врахуванням нових Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 2 березня 2016 р. № 207, зможе без суду скасувати реєстрацію в ньому мешканців, що не мають правових підстав в ньому проживати. Однак фактично виселяти доведеться через суд.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, обов'язково. І такий договір є підставою для реєстрації місця проживання в орендованому житлі.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Згадана Вами методика не розповсюджується на випадки, коли орендарями, тобто тими, хто здає житло в оренду, є фізичні особи, які не є суб'єктами господарювання (прочитайте перше речення Методики). Вона розповсюджується лише на випадки, коли орендарі є податковими агентами (в розумінні підпунктом 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України), тому зв'язуватись з податковою не прийдеться. Мінімального строку здачі житла в оренду не існує. Можливо здавати і щодобово, і погодинно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо такому власнику належить усе житло, а інша людина, яка намагається в нього потрапити, перебуває в нетверезому стані, не дивлячись на прописку в такому житлі цієї нетверезої особи, власник має право її не впускати. Одноосібний власник житла може і не впускати в таке житло прописаних в них осіб, якщо так порахує за потрібне, якщо окрім прописки в таких осіб немає жодних інших підстав проживати в помешканні.
Відповідь юриста:
Доброго дня! На сьогодні такі об’єкти нерухомості вважаються спільною сумісною власністю подружжя. Так, можливо зробити, про що запитуєте. У відповідності до ст. 67 Сімейного кодексу України, дружина, чоловік мають право укласти з іншою особою договір купівлі-продажу, міни, дарування, довічного утримання (догляду), застави щодо своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя лише після її визначення та виділу в натурі або визначення порядку користування майном.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Приїзд патрульної поліції і їх тлумачення обсягу прав, які надає "прописка", не повинні тут бути визначальними, оскільки не думаю, що такі поліцейські є фахівцями в галузі цивільного, сімейного та житлового права.

Реєстрація місця проживання – це лише формалізований наслідок посвідчення права на проживання в певному помешканні. А передумови виникнення цього права – це, зокрема, наявність відповідних прав на таке житло, або згодна власника житла на проживання в помешканні інших осіб. Так, пп. 4 п. 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 207 дається визначення документів, що підтверджують право на проживання в житлі. Зокрем це: ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім'ї (зазначені документи чи згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників).

Якщо Ви, як власник, не згідні, щоб хтось, хто не має майнових прав на Ваше житло, або прав оренди, проживав у Вашому житлі, навіть перебувала там, маєте на те всі законні права. Це передбачено такими нормами законодавства. Відповідно до статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Цією ж статтею передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод щодо здійснення ним права користування своїм майном. Згідно зі статтею 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.

Стаття 155 Житлового кодексу України визначає, що власника квартири не може бути позбавлено права користування квартирою, крім випадків, установлених законодавством.

У відповідності до статті 150 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати та інше не заборонені законом угоди.

З наведених номр вбачається, що власник житла має право в тому числі заборонити перебувати в своєму житлі будь-кому, хто не має на нього відповідних прав.

А щодо того, що особа, яку не впускаєте, є Ваш повнолітній син, то слід зважити на таке. Обов’язок батьків утримувати своїх дітей є одним з головних конституційних обов’язків, передбачених ч. 2 ст. 51 Конституції України. В той же час дитиною є особа віком до 18 років. Після настання повноліття юридичний обов'язок батьків утримувати своїх дітей припиняється (крім окремих викадків, які до Вашого не відносяться).
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку слід здати чоловікові усе житло від Вас та від сестри, кожна по 1/2 частки будинку. І вже з таким договором можна буде звертатись чоловікові за отриманням субсидії.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Скажу Вам так. Ваш конституційний обов'язок утримувати свого сина припинився. Подальша Ваша допомога синові вже пролягає в морально-суспільній площині.

Статтею 405 Цивільного кодекса в той же час передбачено, що житлове приміщення, яке вони мають право займати (члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним), визначається його власником. З огляду на це, і на норми закону, які писав Вам у відповіді на попереднє запитання, Ви можете і не визначити такому члену сім’ї взагалі ніякого житлового приміщення.

В той же час, для грунтовного вирішення Вашого питання, краще буде звернутись до сина з позовом про виселення без надання іншого житлового приміщення.

Однак для цього потрібно зібрати докази, що він (ваш син) проявляє агресивну поведінку до Вас та інших членів сім'ї, через що постійно виникають конфлікти, тим самим робить неможливим проживання для Вас членів її сім'ї. Тоді підставою для виселення буде ч. 1 ст. 116 ЖК України, відповідно до якої наймач, члени його сім'ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих осіб провадиться без надання іншого жилого приміщення.

Пленум Верховного Суду України з метою однакового та правильного застосування норма закону у п. 17 постанови Пленуму від 12.04.85 року N 2 "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України" роз'яснив, що у справах про виселення на підставі ст. 116 ЖК України осіб, які систематично порушують правила співжиття і роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі або будинку, слід виходити з того, що при триваючій антигромадській поведінці виселення винного може статися і при повторному порушенні, якщо раніше вжиті заходи попередження або громадського впливу не дали позитивних результатів. Маються на увазі, зокрема, заходи попередження, що застосовуються судами, прокурорами, органами внутрішніх справ, адміністративними комісіями виконкомів, а також заходи громадського впливу, вжиті на зборах жильців будинку чи членів ЖБК, трудових колективів, товариськими судами й іншими громадськими організаціями за місцем роботи або проживання відповідача (незалежно від прямих вказівок з приводу можливого виселення).

Тобто потрібно, щоб органи поліції зафіксували факт вчинення насильства в сім'ї з боку Вашого сина, і за це його було притягнуто до адміністративної відповідальності (мінімум двічі).

І тоді будуть усі підстави для задоволення позову про його виселення.
Відповідь юриста:
Доброг дня! З цього приводу повідомлю Вам таке.

"Ціна закордонного паспорта становить всього 170 гривень! Така інформація облетіла Інтернет після того, як Верховний Суд України 03.12.2013 року в справі №21-416а13 виніс постанову, в якій говориться про вартість закордонного паспорта (з постановою можете ознайомитись в реєстрі судових рішень). Ця постанова стала підсумком тривалого розгляду в судах справи, ініційованого Ігорем Блюменталь, який вважав, що обов'язкове замовлення платних послуг, надання квитанції про їх сплату, а також надання додаткових квитанцій про сплату вартості бланка не ґрунтуються на нормах чинного законодавства.

Однак на практиці питання "ціни" закордонного паспорту так і залишається невирішеним. І ось чому.

У постанові ВСУ кажуть, що за бланк платити не потрібно.

Позиція ВСУ з цього питання така. Декретом "Про державне мито" № 7-93 від 21.01.1993 року (ст. Ст. 2, 3) передбачена плата за оформлення та видачу закордонного паспорта в розмірі 170 гривень (10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

У свою чергу Переліком платних послуг, що надаються підрозділу МВС і ДМС (постанова КМУ від 04.06.2007 р № 795), також передбачена плата за оформлення закордонного паспорта громадянина України в розмірі 87 гривень 15 копійок. У зв'язку з цим Верховний Суд зазначає, що органи Державної міграційної служби України не мають права вимагати повторної оплати тих же дій на підставі іншого нормативно-правового акта.

Водночас, людина, яка бажає отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, повинна звернутися до органів ДМС України та надати такі документи, передбачені Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх змісту та вилучення (затверджені постановою КМУ № 231 від 31.03.1995 року):

- Заява-анкета встановленого зразка, паспорт громадянина України (а для осіб до 16 років - свідоцтво про народження);

- ідентифікаційний код;

- Квитанцію про сплату державного мита, розмір якого становить 170 гривень. Саме такий порядок встановлюють зазначені вище Правила. Всі інші документи, які вимагають органи ДМС України, не передбачені Правилами, а отже, такі вимоги є незаконними.

А що ж робити, якщо фахівці ДМС вимагають "зайве"? Методи "протидії" можуть бути різними: від вічливого і розбірливого пояснення Правил і постанови ВСУ до повідомлення про те, що зверніться до суду або органи прокуратури, адже незаконні вимоги працівників органів ДМС України можуть становити склад злочину, передбачений ст. 364 Кримінального кодексу - зловживання владою або службовим становищем.

Однак же на практиці, не дивлячись на вказане рішення ВСУ, ситуація абсолютно не змінилася. Співробітники міграційної служби дотримуються позиції, то вказане рішення суду стосується одного громадянина, однією ситуації і не більше того. Всі документи для отримання закордонного паспорта перераховані на сайті служби. Це залишається актуальним, обґрунтування таких платежів так само на сайті відомства - відповідні постанови Кабінету Міністрів, за якими вони працюють. ДМС одна зі складових виконавчої влади, ми не може не виконувати. І Вам запропонують оплатити наступні суми, навівши правові аргументи:

- Держмито - 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 "Про державне мито");

- Вартість послуг - 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання");

- Вартість бланка - 120 грн. (П. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 № 1098 "Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг").

У разі термінового (протягом 10 днів) оформлення держмито буде залишати вдові більше - 340 грн. (П. 6 "л" статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 "Про державне мито"), інші складові ціни будуть як і при нетермінові порядку.

Зазначу від себе, що постанова ВСУ не є джерелом права, тому вказане рішення стосується тільки сторін процесу, тобто особи-позивача і відповідача - територіального управління ДМС України. Іншими словами, ВСУ поставив крапку тільки в одній суперечці з багатьох. Правова позиція ВСУ з цього питання носить рекомендаційний характер при вирішенні судами аналогічних суперечок, тому що в нашій країні рішення судів не носить преюдиціального характеру.

Під час офіційного оформлення кожен охочий отримати закордонний паспорт може зобов'язати міграційну службу видати його при оплаті всього 170 гривень, однак це займе мінімум 4 місяці і низку зусиль: отримання письмової відмови у видачі паспорта при оплаті лише зазначеної суми, оскарження відмови в суді першої інстанції, перегляд рішення в апеляційній інстанції, повторне звернення за видачею з урахуванням рішення суду. Так що за яку вартість отримувати закордонний паспорт - вибір кожного, враховуючи співрозмірність часу, ресурсів, принциповості, терміновості і важливості цього документу.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щодо невикористаних за опалювальний сезон сум субсидії через економне споживання Кабмін вирішив таке: частину невикористаної суми - в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу (у разі використання енергоресурсу для індивідуального опалення) зараховувати як оплату послуг, у тому числі обов'язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Тому, в контексті запитаного, думаю ця "економія кубів" перейде на "переоформлену" субсидію.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В даному випадку через суд він не зможе отримати законне рішення про те, що Ви зобов'язані його доглядати. Дійсно, діти зобов'язані доглядати своїх непрацездатних батьків. А якщо Ви на пенсії, то за законодавством України відноситесь до непрацездатної категорії населення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Я думаю що впродовж двох-трьох місяців, вараховуючи пору відпусток, буде з цього приводу рішення апеляційного суду. Вам особливо нічого не загрожує якщо не будете його впускати. Тоді він мусить за законом подавати позов про вселення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, Ви маєте право не впускати цих осіб у квартиру. А виписати їх можливо спробувати в спрощеному порядку, у відповідності до п. 26 Правил реєстрації місця проживання, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207, які передбачають можливість зняття особи з реєстрації місця проживання на підставі документів, які свідчать про відчуження житла. Також однозначно буде виграшним позов про визнання дітей колишнього власника такими, що втратили право користування квартирою та скасування реєстрації їх місця проживання, поданий на усунення обмежень права власності, регламентованим ст. 319 Цивільного Кодексу України.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Закон України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" не містить обмежень щодо куріння в квартирах. Однак, це можна спробувати заборонити через суд, вигравши позов про захист від шкідливого впливу тютюнового диму, у якому позовною вимогою буде зобов’язання курця утриматись від вживання тютюнових виробів у квартирі. Однак, в цьому випадку ситуацію слід індивідуально детально вивчати.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так перенесуть. Перша неявка позивача є підставою для відкладення розгляду справи. Звісно є така можливість - слід подати відповідне клопотання про відкладення розгляду справи, в якому навести мотиви неможливості з'явитись в засідання. Таке клопотання моливо надіслати поштою.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В даному випадку є варіант отримання субсидії без врахування доходу того сина, який не проживає. Для цього слід у встановленому порядку задокументувати факт його непроживання - звернутись до органу соцхахисту, та зажадати від них встановлення факту непроживання сина, та подати заяву на перарахунок субсидії з врахуванням проживання лише Вас та одного сина. Його вже не зможуть не враховувати для призначення субсидії. У правовому полі є варіант в судовому порядку зажадати від сина, який проживає і не сплачує за комунальні послуги, це робити.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Одразу Вам скажу, що такі вимоги банку незаконні, і не підкріплені жодним нормативним документом. Повноваження щодо відкриття банківського рахунку та отримання картки для доступу до нього не є такими, які неможливо передоручити в порядку інституту довіреності.

Так, ч. 2 ст. 238 Цивільного кодексу України, міститься норма щодо неможливості представником вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє. Однак права щодо розпорядження банківським рахунком не є тісно пов'язаними з особою, та не містять обмежень щодо неможливості їх передачі іншій особі.

В цьому випадку існує незаконна відомча політика Пенсійного фонду України, яка полягає в обмеженнях у використанні банківських пенсійних рахунків за довіреностями. Однак, це не має нічого спільного із чинним інститутом представництва.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Зареєструватись в дачному будинку буде можливо за умови присвоєння такому будинку поштової адреси. А присвоєння поштової адреси можливо, якщо дачний чи садовий будинок переведено в статус жилого будинку рішенням відповідного органу місцевого самоврядування. Якщо ж адреса відсутня - тоді це неможливо.
Відповідь юриста:
Добро дня! Голова сільської ради теж має такі повноваження. Органи місцевого самоврядування мають право вчиняти дії, які прирівнюються до нотаріальних. Зразка такої заяви не має. Вона пишеться в довільній формі на ім'я головуючого у справі судді. У заяві висвітлюється суть думки чоловіка, як співвласника житла (оскільки є спільним сумісним майном, набутим під час шлюбу), про те, що він поділяє позовні вимоги позивача щодо виселення когось із такого житла.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку Ви можете подати письмову скаргу одночасно на голову відповідного суду, так і дод підрозділу судової адміністрації щодо недодержання вимог інструкції Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої Наказом Державної судової адміністраці від 17.12.2013 № 173. За наслідками розгляду такої скарги має бути проведене відповідне службове розслідування, встановлено винних, та притягнуто їх до дисциплінарної відповідальності.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ні, суд для подачі апеляції обрати неможливо. Апеляція подається до апеляційного суду, юрисдикція якого поширюється на відповідну територію, де знаходився суд першої інстанції, рішення якого плануєте оскаржити.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В першу чергу це залежить від категорії справи (чи малозначна, чи ні). Якщо ж справа розглядатиметься за процесуальної необхідності участі у ній позивача і відповідача, тоді, у разі якщо будуть дані проте, що про дату та час запланованого засідання апеляційного суду відповідач і позивач були належним чином повідомлені, однак не з'явились, апеляційний суд може розглянути справу за їх відсутності. Свідок із власної ініціативи не може виступити в апеляційній інстанції, навіть якщо він вже давав свідчення в першій інстанції. Свідок запрошується судом за клопотанням сторін.
Відповідь юриста:
Доброго дня! На сьогоднішній день ЦПК викладено в новій редакції, яка діє з 15.12.2017 року, і стаття 169 передбачає надіслання боржникові копії судового наказу. Тому уточність Ваше запитання в розрізі нової редакції кодексу. Свідок сам не може прийти з письмовим клопотанням сторони до суду, його подати і на його підставі бути залученим до дачі показів. Хіба що такий свідок одночасно буде представником. Краще в запитуваному випадку залучіть представника, який вестиме справу від Вашого імені в суді, і він вже залучить, якщо потрібно, свідка для дачі показів.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щодо першого питання - це залежить від категорії справи. Ч. 1 ст. 368 ЦПК України передбачено, що справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими цією главою. Ч. 5 ст. 279 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Ч. 3 ст. 368 ЦПК України передбачено, що розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених статтею 369 цього Кодексу. Ч. 1 ст. 369 ЦПК України передбачено, що апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Щодо другого питання. Статтею 234 ЦПК України передбачено, що якщо сторона, третя особа, їх представники заявляють, що факти, які мають значення для справи, їм відомі особисто, вони за їхньою згодою можуть бути допитані як свідки згідно із статтями 230-232 цього Кодексу.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Все не так просто, навіть і після переоформлення права власності на житло на одного із дітей.

Статтею 405 Цивільного кодексу передбачено, що житлове приміщення, яке вони мають право займати (члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним), визначається його власником. І для ґрунтовного вирішення Вашого питання, потрібно буде звернутись до людини, про виселення якої задано питання, з позовом про виселення без надання іншого житлового приміщення.

Однак для цього потрібно зібрати докази, що той із дітей проявляє агресивну поведінку до власника житла та інших членів сім'ї, через що постійно виникають конфлікти, тим самим робить неможливим проживання для нового власника квартири та членів його сім'ї. Тоді підставою для виселення буде ч. 1 ст. 116 ЖК України, відповідно до якої наймач, члени його сім'ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих осіб провадиться без надання іншого жилого приміщення.

Пленум Верховного Суду України з метою однакового та правильного застосування норми закону у п. 17 постанови Пленуму від 12.04.85 року N 2 "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України" роз'яснив, що у справах про виселення на підставі ст. 116 ЖК України осіб, які систематично порушують правила співжиття і роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі або будинку, слід виходити з того, що при триваючій антигромадській поведінці виселення винного може статися і при повторному порушенні, якщо раніше вжиті заходи попередження або громадського впливу не дали позитивних результатів. Маються на увазі, зокрема, заходи попередження, що застосовуються судами, прокурорами, органами внутрішніх справ, адміністративними комісіями виконкомів, а також заходи громадського впливу, вжиті на зборах жильців будинку чи членів ЖБК, трудових колективів, товариськими судами й іншими громадськими організаціями за місцем роботи або проживання відповідача (незалежно від прямих вказівок з приводу можливого виселення).

Тобто потрібно, щоб органи поліції зафіксували факт вчинення з боку того з дітей, якого хочуть виселити, неправомірної поведінки в адресу інших мешканців будинку, і за це цого було притягнуто до адміністративної відповідальності (мінімум двічі). І тоді будуть усі підстави для задоволення позову про його виселення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Це довести можливо лише результатами офіційної судово-медичної експертизи тіла Вашого покійного брата, зробивши відповідне гістологічне дослідження. Тому Вам слід ініціювати реєстрацію в ЄРДР даних за фактом смерті брата, домогтись проведення ексгумації та відповідних гістологічних досліджень (якщо таке можливо). Таємні записи розмови не зможуть слугувати доказами в такій справі. (Мають бути зроблені або відкрито, щоб особа, яку записуєте, усвідомлювала це і це було зафіксовано, або за дозволом суду в межах негласних слідчих дій).
Theo: Доброго дня. Ситуація наступна : Я з дружиною і нашим повнолітнім сином проживаєм у сільській хатині, яка отримана, дружиною і її сестрою у спадок від їхнього батька.
Протягом усього нашого подружнього життя(і коли ще тесть був живий) я у відпустки і вихідні приїздив з міста до цієї хати і все там робив(паркани, садки, отмостки біля хати, штукатурка обвалених стін, отоплення, санвузол,...), а останні два роки у мене стався інсульт який звузив мої фізичні можливості, тож усим господартсвом (в тому числі загорожами для птиць, посадкою дерев, трави, ремонтом підлоги і санвузла...) займався наш син.
Але ось прийшов такий день, коли сестра(у свідоцтві написано що вона володіє 1/2 ???) моєї дружини сказала нам, що забороняє нам тут перебувати. Тому порадьте будь ласка :
1. Чи має вона право без суду за допомогою поліції чи взагалі якихось бандюганів вигнати з цієї хатини?
2. Чи є якийсь спосіб(закони...), що дозволить нам тут проживати?
3. І чи маю я, і мій син право(і яка перспектив цього) отримати відшкодування за внесений свій час, кошти, працю(фіз. і розумову) у це помістя у разі нашого вигнання звідси.
Дуже вдячний вам за виділений час і допомогу і вибачаюсь що таке довге питання.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідаю: 1) без суду Вона не може Вас вигнати з цієї хати. Навіть і через суд не зможе, оскільки вона є лише співвласником, і інша половина будинку належить дрижині. Так, звісно є. Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав. Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.Стаття 155 Житлового кодексу України визначає, що власника квартири не може бути позбавлено права користування квартирою, крім випадків, установлених законодавством. У відповідності до ст. 150 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Дійсно, якщо один з подружжя своєю працею, коштами і т.д істотно збільшив вартість майна успадкованого іншим з подружжя, то він має право претендувати також на половину спадку. Це довести важко. Тут вам все не роз'ясню, треба індивідуально вивчати випадок. У Вашому випадку може стати визнання за Вами частки в індивідуальній власності іншого з подружжя, або компенсації вартості істотного поліпшення. Якщо успадковане іншим з подружжя майно, яке істотно поліпшили, велике, і може реально відокремитись одне від одного, тоді може бути і виділ частки в натурі.
Система Orphus