USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

10 травня: свята, події, факти. Колумб відкрив Кайманові острови та Всесвітній день кактуса

10 Травня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з системним червоним вовчаком, Всесвітній день кактуса та День руху заради здоров’я.

У Мексиці, Гватемалі, Сальвадорі – День матері; на Мальдівах – День дітей; в Азербайджані – Свято квітів; у Німеччині – День книги; у США – День вдячності подружжю військовослужбовців, День прибирання в кімнаті, День креветок, День печінки і цибулі, Національний день торта з морозивом; у Франції – День скасування рабства; в Мікронезії – День Конституції; у Киргизстані – День банківського працівника; в Румунії – День національної незалежності, в Болівії - День журналістів; в Іспанії - День духовенства.

10 травня за церковним календарем - Світла п’ятниця, відзначають свято Ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Також сьогодні православна церква вшановує апостола Симона Зилота.

10 травня іменини за православним календарем святкують Василь, Кирило, Лаврентій, Симон, Таїсія.

Народилися

10 травня народилися французький поет і композитор, автор «Марсельєзи» Клод Руже де Лілль; американський актор, убивця президента Лінкольна Джон Бут; англійський лорд, сер, відомий яхтсмен, засновник чайної компанії «Ліптон» Томас Ліптон; засновник французької кінокомпанії Gaumont – першої у світі кіностудії Леон Гомон; американський кінопродюсер, творець «Віднесених вітром» Девід Селзнік; азербайджанський і радянський політичний та державний діяч, президент Азербайджану у 1993-2003 роках Гейдар Алієв; український і радянський інженер, творець ракетної техніки Володимир Січовий; актор, кінорежисер Борис Яшин («Дев’ять днів одного року», «Борги наші»); український і радянський актор Леонід Бакштаєв (ролі другого плану у фільмах «Бумбараш», «Ати-бати, йшли солдати», «Убити шакала»).

Події

1503Христофор Колумб відкрив Кайманові острови.

1811 – у Великій Британії запроваджені паперові гроші.

1844 – столиця Канади перенесена з Кінгстона до Монреаля.

1913 – перший політ літака С-9 («Великий Балтійський» або «Гранд») конструктора Ігоря Сікорського.

1933 – демонстративне спалення книжок націонал-соціалістичними студентами та есесівцями у Берліні, що поклало початок масовому знищенню літератури, неприйнятної для німецького духу.

1940 Вінстон Черчілль став прем’єр-міністром Великої Британії, змінивши на посаді Невілла Чемберлена, який відзначався політикою умиротворення гітлерівської Німеччини та був змушений піти у відставку після військових невдач Британії.

1941 – німецький реактивний винищувач «Мессершмітт» Me-163 вперше подолав рубіж швидкості 1000 кілометрів за годину. Точна швидкість літака становила 1003,9 кілометра за годину. Рекорд протримався до 1947 року.

1960 – американський атомний човен «Тритон» завершив першу підводну кругосвітню подорож, котра тривала 84 дні.

1967 – розрив СРСР дипломатичних відносин з Ізраїлем.

1978 – в Одесі почалися зйомки фільму «Місце зустрічі змінити не можна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus