USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Їх забрала клята війна: рідні загиблих героїв прибирають кладовище в Гаразджі

10 Травня 2024 20:12
До Провідної неділі родичі загиблих воїнів прибирають на кладовищі Луцької громади у селі Гаразджа. Люди садять квіти, замінюють прапори, а комунальники косять територію та вивозять сміття.

Суспільне поспілкувалося з рідними, які впорядковують могили захисників.

"Поліг же він за нас..."

Лучанка Надія Ярмольська на могилі загиблого сина Сергія Ярмольського посадила троянду. Каже: її Сергій, якому назавжди 43, любив життя і ці квіти. "Загинув під Харковом у 2022 році, в жовтні. Має двоє діток: синові 22, доньці 18", – говорить мама загиблого бійця Сергія Ярмольського.
На могилі Максима Галайди підіймають новий український стяг матір та вітчим. Розповідають: боєць 95-ї бригади загинув торік у Мар’їнці на Донеччині. Йому було 32.
"Він нічого не встиг, казав: мама, все буде добре. І забрала його та клята війна. Я постаріла на 20 років. Дивлюся на мамину фотографію в 70 років, а я в 50 така", – каже мама загиблого бійця Максима Галайди.
Замінює прапор на новий і на могилі у воїна 14-ї бригади Антона Бучка лучанка Жанна. Жінка називає загиблого своїм сином, хоча познайомилася з ним торік в лікарні, де боєць-сирота лежав із тяжким пораненням.

"Його поранило, привезли в лікарню і ми до нього ходили. У фейсбуці інформацію поширили лікарі. Так ми пішли й нам Бог дав, щоб ми доглянули його до смерті й похоронили. Поліг же він за нас", – говорить лучанка Жанна.
До могил загиблих бійців щодня приїздять знайомі та рідні з різних областей та навіть з-за кордону, розповідає настоятель храму, що розташований біля Алеї почесних поховань у Гаразджі, Ярослав Чернюк.
До Провідної неділі – у посиленому режимі

Комунальне підприємство "Луцький спецкомбінат", що обслуговує 40 кладовищ Луцької громади, до Провідної неділі працює без вихідних та за подовженим графіком роботи. Про це розповів керівник установи Василь Цетнар.
Антон – працівник "Луцького спецкомбінату". На Алеї почесних поховань міського кладовища у Гаразджі він посилює кріплення флагштоків із прапорами. "По одній гайці є, по другій гайці закріплюємо", – пояснює.
За словами директора "Луцького спецкомбінату комунально-побутового обслуговування" Василя Цетнаря, на території Луцької громади – 40 кладовищ на понад 100 гектарів.
"На утримання кладовищ, вивезення сміття, підстригання кущів на цей рік виділено 8 мільйонів гривень. Ще 200 тисяч гривень – на зрізання дерев", – розповідає Василь Цетнар.

Читати ще: У поминальні дні поліція посилить перевірки біля кладовищ

До Провідної неділі усі 50 працівників підприємства працюватимуть у посиленому режимі, додав керівник комунального підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus