USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

«В Україні такого ще не було»: у Луцьку стартував унікальний освітній проєкт. Фото

13 Травня 2024 20:23
Передача знань у форматі «рівний-рівному». Готовність вислухати і поділитися порадами. Конституційні права та обов’язки простими словами. Усе це – про пілотний проєкт «Амбасадори Омбудсмана на Волині», який розпочався у стінах КЗЗСО «Луцький ліцей № 9 Луцької міської ради».

З 13 по 17 травня 2024 року вісім першокурсників юридичного факультету ВНУ імені Лесі Українки проведуть уроки для учнів 9-10 класів. Мета – пояснити, що таке права і свободи громадянина, розповісти про права дітей, поінформувати, що робити і куди звертатися, якщо права порушуються.
Перший урок унікального проєкту відвідали Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас, директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар, ректор ВНУ імені Лесі України Анатолій Цьось, декан юридичного факультету Антон Демчук.
Представниця Омбудсмана у Волинській області Юлія Спас пояснює: пілотний проєкт триватиме з 13 по 17 травня. За цей час планується охопити 20-ть шкіл Луцької громади. «Протягом місяця ми відбирали наших амбасадорів. Студентів, які хотіли взяти участь у проєкті було дуже багато. Обирали вмотивованих, цілеспрямованих, активних і, звичайно, з високим рівнем знань. Наші амбасадори – студенти-першокурсники проведуть уроки, на яких у простій формі, фактично у форматі діалогу, розкажуть про права людей. Чому першокурсники? Тому що вони майже одного з вами віку. Добре пам’ятають і розуміють, що означає вчитись і як інформацію донести простіше і доступніше», - розповідає Юлія Спас.
Водночас Юлія Спас окреслила діяльність Офіса Омбудсмана, як незалежної інституції, що допомагає відновлювати порушені права людини. Також вона описала основні напрями роботи організції у дев’яти секторах, зокрема, це сфери безпеки і оборони, захист прав дітей, моніторингові візити у місця позбавлення волі, порушення інформаційних та соціально-економічних прав.
Ректор ВНУ Анатолій Цьось каже, що такі проєкти – майбутнє вишу. «Для того, щоб університет був найкращим, мало лише здійснювати освітній процес. Потрібно працювати з владою, бізнесом, громадськими організаціями і робити університет відкритим, активно включеним у комунікацію. Щиро дякую юридичному факультету і студентам, які докладають значних зусиль, аби участь університету у різноманітних проєктах була успішною».
Віталій Бондар схвально відгукнувся про такий формат просвітницької роботи, адже сам багато років працював вчителем правознавства і розуміє важливість піднятої проблеми.
Декан юридичного факультету Антон Демчук доклав багато зусиль, аби проєкт втілився у життя. Фактично, він – один із його співавторів, адже є співголовою Експертної ради при представнику Уповноваженого на Волині. Він наголосив, що саме так – коли амбасадори є студентами – освітні проєкти ніколи раніше на теренах України не реалізовувалися.
Читати ще: Хто став представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на Волині. Фото

Після офіційного відкриття розпочався імпровізований урок «Права людини та роль Омбудсмана у захисті цих прав». Власне, імпровізованим його можна називати лише через незвичне місце проведення. Адже за усіма іншими критеріями, амбасадори дотримувалися ледь не рівня університетського колоквіуму.
Учням коротко розповіли про історію формування понять «права і свободи», окреслили основні документи, у яких про них йдеться. Формат діалогу, при якому лектори ставили запитання, доводить важливість проєкту. Не усі старшокласники знають, хто такий Омбудсман, чим він займається, можуть назвати свої конституційні права та обов’язки.

Гарним додатком до спілкування стали і тематичне відео – своєрідна візитівка проєкту, презентація діяльності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Також учні отримали інформаційні листівки з контактами Офісу Омбудсмана, аби більше дізнатися про необхідні джерела інформації.
До слова, якщо проєкт виявиться вдалим, то в подальшому до його реалізації планується залучити Луцький національний технічний університет та розширити територіальні межі.

«Вірю, що у нас все вдасться і сьогодні відбувся гарний початок потужного проєкту. Ось саме зараз наші амбасадори розпочали такі уроки в інших школах Луцька. Наступного тижня директори шкіл поділяться враженнями і, відповідно, можна буде зробити перші висновки про ефективність. Тоді буде невеличка пауза через канікули. А після них плануємо відновити серію таких правопросвітницьких уроків. Ми плануємо, що цей проєкт обов'язково переймуть інші регіони. Також хочемо об’їхати область і відзняти відеоуроки, які зроблять знання про права та свободи людей ще доступнішими», - підкреслила Юлія Спас.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus