USD 40.20 40.60
  • USD 40.20 40.60
  • EUR 40.30 40.80
  • PLN 10.16 10.34

12 травня: свята, події, факти. День матері, Україна стала членом ЮНЕСКО

12 Травня 2024 00:00
12 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день медичних сестер та Міжнародний день матері.

Також 12 травня – Міжнародний день поширення інформації про хронічні імунологічні та неврологічні захворювання, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми,а також День спідометра.

У США святкують День горіхової помадки, День лімерика, День одометра, у Грузії – День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, у Таджикистані – День Шашмакома, у Колумбії – День математика, у Фінляндії – День фінської фінської ідентичності, у Сербській Республіці – День армії.

12 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Єпіфанія. Він був палестинським монахом, а також єпископом у місті Саламін, що в Кіпрі.

Цього дня народилися англійська медсестра, засновниця перших у світі курсів сестер милосердя Флоренс Найтінгейл, громадська діячка, перша лікарка-українка на Галичині Софія Окуневська-Морачевська, американська кіноактриса Кетрін Хепберн, український державний і громадський діяч, учений-агроном, письменник і публіцист Федір Моргун, українська естрадна співачка та акторка Юлія Пашковська, канадський хокеїст українського походження Джонні Буцик, український художник, заслужний художник України Іван Марчук, український футболіст Юрій Басалик, український військовий і політик Віктор Палій, американський актор Стівен Болдуїн («Народжений 4 липня», «Мішень»), 1982 рік – український хокеїст Віталій Доніка.

Події

996 – у Києві освячена перша в Київській Русі кам’яна церква Десятинна.

1311 – інквізиція у Франції публічно стратила 54 лицарів Ордену тамплієрів.

1364 – у Кракові створений Ягеллонський університет

1551 – у Лімі на базі монастирської школи Домініканського ордена заснований університет Сан-Маркос – перший на американському континенті.

1881 – встановлено французький протекторат над Тунісом.

1926 – Руал Амундсен і Умберто Нобіле зробили політ на дирижаблі над Північним полюсом.

1929 – у Львові створена організація письменників Західної України – «Гроно».

1937 – компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію (була показана церемонія коронації англійського короля Георга VI).

1949 – СРСР офіційно припинив блокаду Західного Берліна.

1954 – УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.

1993 – Естонію прийняли до Ради Європи.

2004 – в англіканській церкві введено посаду вебсвященника, який опікується приходом, що існує виключно в інтернеті.

2007 – Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus