USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

160 гектарів заказника на Волині продали за 4 мільйони: що кажуть лісівники і прокурори

23 Січня 2024 18:50
Нещодавно відбувся аукціон щодо надання спецдозволу на користування надрами на території Старовижівщини: 160 гектарів унікального й курортного лісу продали за трохи більш як чотири мільйони гривень. Урочище Семенова Гора, яке звуть ще Старовижівським Буковелем, держава за безцінь віддала приватній фірмі на 20 років.

За словами місцевих, ці ліси є зоологічним заказником і охороняються законом. На ділянці виявили стоянку доби мезоліту – і родовище піску з лісами стало пам’яткою археології. Схоже, її вирішили просто перерити і знищити. На ділянку поклали око нібито для видобутку піску.

Старовижівська селищна рада вже скерувала до прокуратури пакет документів, щоб у судовому порядку скасувати результати торгів.

У Поліському лісовому офісі заявили, що жодних листів на погодження ні до філії, ні до фонду не надходило. Там наголосили, що дозволів на розробку, однозначно, надавати не будуть.

Як ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», про земельну оборудку на Старовижівщині не знали навіть лісівники. Вони запевнили, що зі свого боку не дадуть дозволів на видобуток піску в зоологічному заказнику.

«До філії «Ковельське лісове господарство» жодних звернень щодо погодження меж чи надання спеціального дозволу, а також до Поліського лісового офісу не надходило. Станом на сьогодні, вивчивши всі матеріали, можемо сказати, що межі спецдозволу накладаються на території держлісфонду, а саме Дубечненського лісництва площею 150 гектарів. Ця територія відноситься до природно-заповідного фонду – загальнозоологічного заказника Смолярівський», – прокоментував провідний інженер Поліського лісового фонду Іван Свиридюк.

Фактично це землі, які охороняються законом, наголосили лісівники. Вони звернули увагу, що після перемоги на аукціоні приватна фірма ще повинна звернутися до облдержадміністрації.

«Згідно з чинним законодавством, перш ніж зайнятися видобутком піску фірма-переможець повинна звернутися до Волинської ОВА як власника земель. Після цього звернення Волинська ОВА має направити своє звернення до постійного лісокористувача – ДП «Ліси України». Можемо запевнити, що такі роботи (з видобутку піску, – ред.) будуть незаконні, адже території розташовані в межах загальнозоологічного заказника», – додав Іван Свиридюк.

Лісівники запевнили, що жодних дозволів не нададуть. Також вони звернулися в управління екології облдержадміністрації та прокуратуру з проханням не допустити незаконного видобутку піску.
«Прокурорам відомо про цю ситуацію. Зараз прокурори всебічно вивчають усе, що пов’язано з цією ситуацією. За результатами вивчення вживатимуться заходи», – інформувала речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

У Волинській ОВА поки що ситуацію не коментують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
шок Показати IP 23 Січня 2024 19:45
країна тотальної і невиліковної корупції
Ні війні до шок Показати IP 23 Січня 2024 20:43
..ви не бачите, що йде до значного знищення населення та штучно створеного голодомору

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus