USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Гігантські писанки з круп, макраме і блискіток: у Ковелі – великодній фестиваль-конкурс

8 Травня 2024 15:07
Писанки з елементами макраме та в’язання, із круп та навіть у вигляді будиночку. До Великодня в Ковелі провели традиційний фестиваль-конкурс «Писанко, дивуй». Оригінальні гігантські пасхальні символи виготовляли освітяни: хтось – самостійно, а хтось – разом із вихованцями.

Гігантські писанки – не лише святкова окраса центральної алеї парку імені Тараса Шевченка у Ковелі, але й роботи фестивалю-конкурсу «Писанко, дивуй». Усього їх 32, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Фестиваль-конкурс «Писанко, дивуй» у Ковелі ми проводимо вже втретє. Ми започаткували його ще до повномасштабного вторгнення, у 2021 році. У 2022-му була перерва. Згодом ми вирішили його відновити, тому що людям дійсно бракує позитивних емоцій. Цього року змінили локацію на алею парку імені Тараса Шевченка. Сюди люди можуть прийти з дітками, сфотографуватися та відчути позитивні емоції в наш надзвичайно складний час», – прокоментував Ковельський міський голова Ігор Чайка.

Координаторка цього святкового фестивалю Світлана Верчук розповіла про умови конкурсу та розсекретила роботи більшості переможців. Наприклад, перше місце серед шкіл посіла робота з круп і бобових 11-го ліцею, друге місце серед садочків – писанка із паєток від ЗДО № 14.

«Усі мали однакову основу. За довільними техніками кожен заклад прикрашав її, втілював усю свою фантазію та творчість у ці роботи. Ми починали з великодніх дерев, але не можна щороку повторюватися. Торік у нас були пласкі писанки. Ми ще не вміли робити об’єм. Цього року директор 10-ї школи придумав, як зробити об’ємну форму. Так ми вийшли на об’ємну фігуру. Бачимо, що так набагато краще», – зазначила координаторка фестивалю, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Ковельської міської ради Світлана Верчук.

У фестивалі-конкурсі «Писанко, дивуй» беруть участь роботи різної складності. Писанка, оздоблення якої виконано в техніці макраме, авторська, призова робота з паєтками колективна.
Читати ще: «На великий день сходить сонце»: етнографиня з Луцька розповіла про великодні традиції на Волині

Ковельчани, які прогулюються парком, милуються святковим декором.

«Тут дуже гарно. Ми робили з нашої школи писанку. Моя мама працює в садочку, то вони теж робили», – сказали Богдана та Ангеліна.

Переможці конкурсу отримають грошові винагороди. Організатори впевнені: все вигране задонатять на потреби захисників. Без відзнак не лишиться жоден з учасників. До слова, на відкритті виставки провели благодійний ярмарок.

«Наші заклади вторгували майже 148 тисяч гривень. Частина грошей пішла на придбання засобів РЕБ для нашої 100-ї бригади. Частину передали нашому Благовіщенському собору для придбання автомобіля директору 9-ї школи, який служить у Збройних силах, відстоює незалежність України», – інформувала Світлана Верчук.

Одна із робіт-переможців фестивалю розташована на головній площі міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus