USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Лучанка купила два гектари землі. Тепер ділянку хочуть забрати як держвласність

14 Січня 2024 14:16
Лучанка купила землю в Затурцівській громаді, а тепер може її втратити. Волинська облдержадміністрація та обласна прокуратура хочуть повернути ділянку в державну власність. Вважають, що це землі лісового фонду. Але як ділянка опинилася у приватних руках?

Локачинський райсуд вирішив, що землю потрібно повернути державі. Нині справу розглядають у Волинському апеляційному суді, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

На Волині масово витребовують земельні ділянки у державну власність. Прокурори вважають, що спірна ділянка належить до земель лісового фонду. Цікаво, що раніше землі були комунальними, а тепер ділянки витребовують у людей, які купили їх фактично в добросовісних набувачів.

Ідеться про земельну ділянку на Володимирщині. Її Затурцівська сільрада передала у приватні руки. Згодом ділянка перейшла до інших власників, які купили її у 2021 році. Вони планували займатися фермерством.

«Із 80-х років ці землі були агровиробничі й використовувалися колгоспом для посівів. Із моменту розпуску колгоспів на цих землях ніхто нічого не робив. Враховуючи, що ці землі межують з землями лісового фонду, відбувся самозасів», – сказав представник власниці земельної ділянки Олександр Давидюк.

Тепер прокурори хочуть повернути землю державі. Вони важають, що ділянка має належати до лісового фонду. Мовляв, у 2010 році було видано розпорядження Волинської облдержадміністрації, яка надала дозвіл «Локачіагроліс» на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення ділянки. В подальшому держпідприємство розробило матеріали лісовпорядкування.

«Хронологія така: 2010 рік – розпорядження Волинської обласної адміністрації; 2013 рік – матеріали лісовпрорядкування, які підтверджують використання вказаних земельних ділянок. В 2019 році було проведено інвентаризацію земель Держгеокадастром. Велика земельна ділянка, в яку входила спірна земельна ділянка, була проінвентаризована як землі сільськогосподарського призначення. Факт накладання підтверджується матеріалами лісників, державного лісового господарства і ДП «Держліспроект». З цього приводу є відповідна судова практика», – зазначив прокурор Леонід Скучинський.

Представник власниці земельної ділянки Олександр Давидюк зауважив: «За 13 років ні «Локачіагроліс», ні Володимир-Волинське лісомисливське господарство, ні теперішнє ДП «Ліси України» не зробили проєкту землеустрою, відповідним чином не визначили конкретні межі тих земельних ділянок».

Коли жінка купувала земельну ділянка ні в кого претензій не виникло. І їй усе погодили.

«Оформила добросовісно всі документи, оформила земельну ділянку, потім відчужила… А при придбанні земельної ділянки по документах, зареєстрованих у державному реєстрі, як значилася ця земельна ділянка?» – поцікавилася суддя Волинського апеляційного суду Людмила Матвійчук.

«Звісно, земельна ділянка безпідставно значилася як землі сільськогосподарського призначення», – відповів прокурор Леонід Скучинський.

Так проінвентаризував землі Держгеокадастр у 2019 році. Але прокурор наголосив, що це було зроблено неналежно, адже не були враховані матеріали лісовпорядкування. Тут – і причина цього земельного конфлікту.
Читати ще: Одні відвойовують – інші продають: в одні руки можна буде купити 10 тисяч гектарів землі

«Лісниками була проведена інвентаризація в 2013 році. Лісники сказали, що це ліс (на підставі рішення) Волинської ОДА, яка розпоряджається лісами… Тобто ми бачимо, що юридичний факт приналежності цих земель до земель лісогосподарського призначення був раніше стверджений. На підставі неналежно складених матеріалів інвентаризації, якими не було враховано у 2019 році матеріали лісовпорядкування, ці землі були безпідставно віднесені до земель сільськогосподарського призначення», – зазначив прокурор Леонід Скучинський.

Він пригадав рішення Верховного Суду в подібних справах. Але чому спохватилися лише через кілька років? І як бути власникам землі, які тепер потрапив у таку халепу?

«А ви як прокурор вивчали питання: інвентаризація, що проводилася, документи, що є на руках у лісогосподарства, – чи доведено все до відома державних органів чи органів місцевого самоврядування, Держгеокадастру? Вони ж виділяють ділянки. Вони знають про це? Чому один державний орган одною рукою робить одне, другий робить інше без врахування попередніх висновків? Ви цим задавалися питанням?» – наголосила прокурору суддя Волинського апеляційного суду Світлана Федонюк.

Кому залишать землю? Це мають вирішити в суді невдовзі. Ідеться про майже два гектари. Суміжну ділянку, до слова, вирішили повернути в державну власність. Жінка подала касаційну скаргу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Во! Показати IP 16 Січня 2024 09:27
Прокурори-рвачі завжди стягують ковдру з людей на свою користь
НЕбізнесмен Показати IP 16 Січня 2024 13:58
...хм, для цього і придумати і трезвонять щодня: "за процесуального керівництва прокуратури..." А самі матеріалів кримінальних проваджень не читають, бо не всі й читати добре вміють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus