USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

З 18 травня поліція зможе перевіряти військовий квиток, затримувати і доставляти до ТЦК, вносити дані про ухилянтів до баз даних. Деталі

10 Травня 2024 17:03
Не лише представник ТЦК, але й поліцейський зможе перевірити через «Оберіг» факт того, чи стоїть особа на військовому обліку та чи направлялася їй повістка.

18 травня набуває сили новий закон 3633-IX про посилення мобілізації (законопроект 10449). Він закріплює законодавчо правила, які вже і зараз частково застосовуються на практиці. Так, поліцейські зможуть перевіряти наявність в особи військового квитка, пише Судово-юридична газета.

Закон передбачає, що чоловіки 18-60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою не лише ТЦК, але й поліцейського, а також представника прикордонної служби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску.

Читати ще: Хто має прийти до ТЦК без повістки з 1 травня. Увесь список

Крім того, іншою нормою визначено, що, крім військово-облікового документа, працівник ТЦК і поліцейський можуть вимагати показати документ, що посвідчує особу. При цьому особа має пред’явити військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, «у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах».

Під час перевірки документів представник ТЦК або поліцейський можуть здійснювати фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

Читати ще: Які штрафи загрожують українцям за порушення правил військового обліку та мобілізації

Отже, не лише представник ТЦК, але й поліцейський зможе перевірити через «Оберіг» факт того, чи стоїть особа на військовому обліку та чи направлялася їй повістка. Про повістку в Реєстрі буде окреме поле, як раніше пояснювали у Міністерстві оборони. Відповідно, поліцейський також буде бачити в Реєстрі за їх наявності дані про місце реєстрації особи та місце її роботи.

Також вносяться зміни стосовно формування інформаційних ресурсів поліцією.

Читати ще: Вилучення автівок, покарання ухилянтів та повістки по-новому: що змінює закон про мобілізацію

Передбачається, що поліція засобами інформаційно-комунікаційної системи наповнює та підтримує в актуальному стані реєстри та бази даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС стосовно осіб, які скоїли адміністративні правопорушення, провадження у справах за якими здійснюється ТЦК.

Закон про мобілізацію також вносить зміни до закону про Національну поліцію стосовно можливості поліції затримувати та доставляти осіб до ТЦК.

Читати ще: У Міноборони сказали, коли запрацює е-кабінет військовозобов'язаного

Так, за зверненням ТЦК, органів СБУ або розвідувальних органів поліція бере участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК, а також здійснює адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (тобто порушення правил військового обліку та мобілізації).

Якщо ж ТЦК отримає письмову відповідь про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, то його керівник протягом 5 днів надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання обов’язку. Надалі ТЦК звертається до суду про обмеження права керування автомобілем.

Читати ще: 23 мільйони запитів: в Україні оцифрували дані чоловіків призовного віку

У разі, якщо суд задовольняє позов ТЦК, то постанова про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання рішення суду про тимчасове обмеження громадянина України у праві керування транспортним засобом надсилається Нацполіції для виконання.

Наразі не зовсім ясно, як відбуватиметься виконання накладення обмеження у праві керування авто, очевидно, це питання ще врегулюють окремим актом.

Крім того, новий закон визначає, що в межах адміністративно-територіальної одиниці діяльність органів та підрозділів, що входять до системи поліції, СБУ, ТЦК, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів охорони здоров’я стосовно виконання заходів мобілізації координується та спрямовується обласними військовими адміністраціями (в разі утворення).

При цьому Кабмін повинен окремо у Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації визначити механізм реалізації повноважень та взаємодію між місцевими держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності, органами військового управління, органами та підрозділами, що входять до системи поліції, та посадовими особами ТЦК з організації проведення призову громадян на військову службу. Наразі такі зміни не ухвалені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
дідо Показати IP 10 Травня 2024 17:49
" які вже і зараз частково застосовуються на практиці. "...як так , закон ще не вступив у дію,а вже застосовується ?...це порушення законів,це кримінал..
Анонім до дідо Показати IP 11 Травня 2024 10:34
Писаки написали, значить правда
Сергій Показати IP 10 Травня 2024 18:24
Перші ухилянти будуть контролювати інших ухилянтів
Оляля Показати IP 10 Травня 2024 19:43
Поліція не має часу цим займатися,у них повно роботи з злочинцями. А от для корупціонерів зявляється можливість доїти нових лохів.
Вікторія Показати IP 11 Травня 2024 04:58
Згідно КУ у них немає таких повноважень.....
небайдужий Показати IP 11 Травня 2024 11:32
моло чим відрізняємося від раші - все таки "старший брат" є що перейняти.
Габля до небайдужий Показати IP 11 Травня 2024 12:51
Мінусатори, справді такі дурні? Чи як?
небайдужий до Габля Показати IP 12 Травня 2024 12:22
гобля - ти долбаний мінусатор. Розкрий очі і тверезо проаналізуй хочаби те що таким як ти подають.Українське керівництво повторює пимилки раші, з запізненням . Як би хоч трішки думали ситуація могла б бути іншою (озброєння треба не клянчити з протянутою рукою , а виробляти, втратили два роки дещо почали кліпати але на безпілотниках далеко не поїдеш). після невдач 2022 року раша оговталась і зробила првильні висновки (результат - перехопила ініціативу), Україна ж пишалася деякими успіхам і з протягнутою рукою вимагала у Заходу озброєння.
Анонім Показати IP 11 Травня 2024 16:59
мажори і багатії - за кордон або глибокий тил, а бідота - на фронт. Кожному своє - як писали гітлерівці на воротах Бухенвальду
Картер Показати IP 11 Травня 2024 19:52
Сук*а а 175 стаття їм блять нічого не каже, підараси кончені
Артем Показати IP 11 Травня 2024 23:47
А якщо немає авто і посвідчення, а є водій з авто, то йому заборонять мене возити, фух де там мізки і що вони роблять, мені інваліду 2 групи ( під час захисту Батьківщини) вручили повістку, піду у ТЦК послухаю що скажуть!!! Це вже просто жесть.
Артем Показати IP 11 Травня 2024 23:48
І коли вже пласмасові замінять Нац Гвардійців які на передовій???
Ок Показати IP 12 Травня 2024 03:10
Стаття 33
Red Показати IP 12 Травня 2024 09:27
Вони на все підуть заради Того, щоби підняти кайф, Бо вірять сволочі й зарази В один-єдиний наркорай. Ми весь бур'ян повикорчуєм На тілі рідної землі, Ми наш, ми новий світ збудуєм, Збудуємо, а, може, й ні.
KGB Показати IP 12 Травня 2024 10:53
Ну ,привіт тоталітарна держава і прощай свобода і демократія! Що зеле*оби,тепер ви ржете зі свого вибору?
Чін Єнь Показати IP 12 Травня 2024 13:57
Не всі поліцейські зможуть перевіряти військовий квиток, якщо це буде уповноважена особа у якої буде бумажка де її надають право перевіряти військовий квиток тоді да, немає дозволу пішов у сраку і все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus