USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.95 41.20
  • PLN 10.22 10.48

Волиньрада має намір гарантувати повернення позики на термореновацію медзакладів

15 Листопада 2023 15:54
Члени постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики обговорили проєкт рішення обласної ради щодо надання місцевої гарантії для виконання зобов’язань за кредитом Європейського інвестиційного банку, що залучається для реалізації проєкту «Термореновація будівель медичних закладів Волині».

Про це інформують у Волинській обласній раді.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський нагадав, що над згаданим проєктом область працювала з 2016 року, здобувши на конкурсних засадах можливість скористатися пільговою європозикою для комплексної реконструкції 10 будівель, які перебувають у найгіршому стані, обласної клінічної лікарні, госпіталю інвалідів війни, психіатричної клініки та медоб’єднання захисту материнства і дитинства.

Загальна сума кредиту – 13,4 млн євро, термін погашення – 22 роки з п’ятирічним відтермінуванням сплати тіла позики. Передбачали, що на ці асигнування буде проведено комплексну реконструкцію за останніми вимогами ДБН з утепленням, заміною дахів, систем вентиляції, освітлення, каналізування й водовідведення.
Читати ще: До Луцька прибув міністр охорони здоров’я. Оглянув, як британці вчать українців проводити лапароскопію

«Понад два роки наше комунальне підприємство «Волиньенергософт» працювало над пакетом документів, аби Міністерство фінансів дало згоду на місцеві гарантії повернення позики. Такий позитивний висновок ми нарешті отримали. Це великий і надзвичайно важливий проєкт, який дасть можливість суттєво поліпшити умови для пацієнтів, у тому числі військових і дітей, виконати умови, які диктує НСЗУ, значно подовжити термін експлуатації будівель та ощадити бюджетні кошти на енергоносіях.

Усім зрозуміло, що в умовах воєнного стану і ще кілька років після нього державних асигнувань, які передбачали у рамках програми «Велике будівництво», очікувати не доводиться. Тому для області пільгове запозичення (кредитна ставка якого коливається від від’ємної до 4%) на термореновацію медзакладів – це чи не єдиний шанс на середньострокову перспективу», – обґрунтував доцільність схвалення місцевих гарантій Орест Маховський.
Читати ще: До Волинської обласної лікарні хочуть приєднати патолого-анатомічне бюро

Для цього вже наступного року, щоб гарантувати оплату відсотків за позикою, в обласному бюджеті варто передбачити 60 мільйонів гривень. Однак проти такого наміру висловив застереження начальник департаменту фінансів ОВА Ігор Никитюк. Він констатував, що після вилучення на користь державного бюджету ПДФО військових і скасування базової дотації в обласній скарбниці утворилася прогалина у 170 мільйонів гривень. Головний фінансист стверджує, що коштів обласного бюджету ледь вистачить на оплату праці та комунальні послуги, тож наполягає на відтермінуванні рішення Волиньради про погодження місцевих гарантій за кредитом.
Під час обговорення член бюджетної комісії Володимир Бондар зауважив, що ОВА належить наполегливіше працювати над наповненням дохідної частини бюджету.

«Сподіватися лише на ПДФО – це шлях в нікуди, треба розвивати господарювання, створювати сприятливі умови для бізнесу та інвестицій. Натомість через політику місцевої влади і податкової багато підприємців залишають область і реєструються деінде», – стверджує депутат.
Читати ще: «Жодні договорняки з «Волиньприродресурсом» неможливі», – Анатолій Капустюк про приватизацію «Волиньторфу»

Наводячи аргументи на користь погодження місцевих гарантій на кредитування для проєкту, Орест Маховський зауважив, що надання такої згоди ще не остаточна процедура в отриманні кредиту. Натомість відмова означатиме, що проєкт буде скасовано.

«Враховуючи усі за і проти, я усе ж вважаю, що згода на гарантування зобов’язань за запозиченнями – це логічний крок після погодження Мінфіном та стількох років зусиль. Якщо ж нічого не зробимо, то крапку в цій історії поставимо вже сьогодні. Невдовзі розпочнемо щорічні бюджетні слухання, де будуть предметно проаналізовані потреби й можливості, а також варіанти пошуку резервів. І лише після цього варто ухвалювати остаточне рішення», – висловив упевненість очільник бюджетної комісії.
Тож у підсумку члени комісії рекомендували депутатам обласної ради на найближчій сесії підтримати проєкт рішення «Про надання місцевої гарантії у 2023 році для забезпечення виконання зобов’язань комунального підприємства «Інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» за позикою, що залучається для реалізації проєкту «Термореновація будівель медичних закладів Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus