USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

За час війни кордон Румунії нелегально перейшли 11 тисяч українських чоловіків

11 Травня 2024 06:15
Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перейшли кордон із Румунією.

Про це заявив представник прикордонної поліції Румунії Флорін Коман, якого цитує «Радіо Свобода».

За його словами, в більшості випадків втікачі просять захисту у румунської влади, посилаючись на небажання йти на фронт. За весь час 19 українських чоловіків загинули у спробах потрапити до Румунії: 11 потонули, намагаючись перепливти прикордонну річку Тиса, решта загинули в горах через недостатньо теплий одяг взимку.

Читати ще: Втеча на той світ: з Тиси на Закарпатті дістали тіла шести ухилянтів

Однак жертв могло бути значно більше. За останні два роки лише в одній з чотирьох прикордонних з Україною північних провінцій – Марамуреші – румуни врятували від загибелі 108 громадян України.

Офіцер румунської поліції також каже, що після незначного зменшення кількості втікачів з України у 2023 році, з початку цього року тенденція знову стала зростати.

У період із січня по квітень 2024 року було зафіксовано 1218 випадків незаконного перетину державного кордону з боку України, у яких загалом фігурували 2373 громадянина України. Після виявлення румунськими силовиками усі вони звернулися за тимчасовим захистом.

За даними прикордонників, спроби незаконного перетину кордону ухилянтами відбуваються щодня. Від початку повномасштабної війни щонайменше 30 людей загинули у цих спробах. Примітно, що до Польщі ухилянти намагаються пробратися переважно за підробними документами на офіційних пунктах пропуску. А на ділянках кордону з іншими країнами переважають спроби перетнути кордон поза пунктами пропуску.

Читати ще: 3 тисячі доларів за «інвалідність»: на Волині спіймали ухилянта з Хмельниччини з підробленими документами

Як пояснив спікер ДПСУ Андрій Демченко, більшість загиблих – потонули в річці Тиса. Справа в тому, що зовні річка виглядає не дуже складною перепоною, але насправді вона дуже підступна: має стрімку течію, на дні є коріння дерев, є місця куди може затягувати течією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вікторія Показати IP 11 Травня 2024 07:23
Хоча хтось виживе, це наше майбутнє
Анонім до Вікторія Показати IP 11 Травня 2024 10:00
ху**ва генетика у вашого майбутнього, не здається?
Клава до Анонім Показати IP 11 Травня 2024 11:50
а у вашого взагалi нема майбутнього, якщо до останнього украiнця будемо воювати
Хом'як Показати IP 11 Травня 2024 09:29
Як рахували?
Анонім Показати IP 11 Травня 2024 16:52
а шо тільки мажорам можна через 'шлях', бідні також жити хочуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus